Arutelu:Tarmo Männard

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Panen selle lisatud jutu siia. --Epp 23. detsember 2009, kell 15:24 (UTC)

Esimesed mälestused a 1970, kui suri linnavanaema ja 1972 (mängis põrandal plekist mootorratta ja plasmassist valgusfooriga. Elas nõmmel, Valdeku 89. Perel oli koer Terri. Ehitas suures aias 3 onni- Üks oli maa all, teine (esimese onni august kaevatud saviga seotud tellistest) maa peal ja kolmas laudadest puu otsas.

Põhjustanud kaks piiratud ulatusega tulekahju. 1977 aastal pani põlema Valdeku maja keldri, kui läks sõbraga tuletikuvalgusel seal aardeid otsima ja 1979 aastal põletas kulupõletamise käigus maha Antslavanaema lauahunniku.

1977 aastal kolis pere Õismäele, Järveotsa teele. Seal viskas sõbra juurest 8 korruselt kogemata lumepalli all seisvasse lapsevankrisse. Tikutoosikarbi sees säraküünlamaterjali põletades õnnestus sõbra juures süüdata kogemata aknalaud.

Mõnda aega oli nina vasakule poole viltu, sest ta sõbrad kägistasid teda mänguhoos salliga, ning lasid seejärel lahti. Selleks hetkeks teadvuse kaotanud Tarmo Männard kukkus näoga vastu uksepiita. Mõni aeg hiljem viskas ta kogemata ühele nendest sõpradest killustikukiviga vastu pead, põhjustades keskmise suurusega verejooksu.

1978 aastal oli pool aastat haiglas, mistõttu jäi klassikursust kordama. Haiglasse tõi üks 8 klassi poiss isetehtud sportpadrunitega tulistava püstoli, mille padrunitest eemaldati kuul ja suurem osa püssirohtu, ning seejärel täideti hülss seebiga. Seebiga tulistati haigla vastas oleva vene koolimaja aknaid. Tarmo Männard sai teha akende pihta 2 lasku ja tabas mõlemal korral.

Kuna koos oma kauaagse sõbra Kaidoga otsustati teha esmaabikarp, korjas TM kokku talle haiglas ette nähtud tabletid, keeras need hõbepaberisse ja kogus kokku. Kahjuks usaldas ta selle teabe oma emale, kes omakorda teavitas arsti. Kokkuvõttes tuli sellest igavene jama.

Umbes 1978 aastal plaanis Antslas koos sealse sõbraga ehitada kuumaõhupalli, ning minna lendama. Alustati ankrust. Selleks sai onu kummipaadiankur. Kahjuks jäi see projekt teostamata.

1982 kukkus Tarmo Männard talvisel suusanädalal kogemata lahtisesse Taebla jõkke. Vältimaks külmetushaigust andis tonane klassijuhataja A.Ränk Tarmole pisut objektiivi puhastamiseks mõeldud piiritust. See pühkis jalad alt. Kui TM umbes tund hiljem taas asjadest aru sai ja kuulis, mida ta vahepeal teinud oli, lubas ta endale, et ei joo enne, kui on saanud 20. Ametlikult müüdi alkoholi toona al 18 a.

Matkanud 1984.a 8 päevaga jalgsi tallinnast Antslasse (kaaslaseks Heiki Laan) ja 1987.a 8 päevaga Pärnust Riiga (kaaslaseks Karin Leigri).

Tarmo Männardil on 2 korda alandatud kooli käitumishinnet: Kord, kui Keila-Joa kooli küttesüsteem ütles üles ja kõik vanemate klasside õpilased otsustasid minna koju puhkama. Ning teisel korral, kui jäädi viiekesi vahele, sest mindi kaelani vette uurima, kas kivil on kajakapesa. Kahjuks oli see sanatoorse kooli siseeskirjade jäme rikkumine. Sellele vaatamata oli tegemist igati eduka õpilasega. Oma klassi paremuselt teise õpilasega.


Minnes tallinna 9 kk kukkus õppeedukus kolinal, sest seesuguses kombinaadis ei saanud Tarmo Männard enam mittemillestki aru. Õppeaasta 1985-86 esimese veerandi matemaatika hinded olid 1-2-3-2-4-2-5 Koondhindeks pani õpetaja halastusest kolme. Lõputunnistusel oligi vaid üksainuke 5. Kirjandus.

Kuidagiviisi õnnestus kool lõpetada. Seekord õppeedukuses tagant kolmandana. Sel ajal otsustaski ta lisaks õppimisele tegeleda millegi muuga ja minna Tallinna Pioneeride ja Koolinoorte Palee Teatrisse. Lühendatult TPKP-sse.

Edasi ootas kolm kuud töötegemist. TK "Ekspress" aknapesijana. Esimeseks ülesandeks oli pesta ära Rävala 8 maja aknad. Sellesama maja, mille tõttu V.Reiljan kohtusse kaevati.

1987 aasta sügisel ootas armee. Tehti suur ärasaatmispidu, mille käigus eemaldati kõik Tarmo Männardi ihukarvad. et vene sõjavägi ei saaks teda koos "naha ja karvadega" Kaks korda saadeti Tarmo Männard Lasnamäe kogunemispunktist koju tagasi. Ja kolmas kord, kui ema ütles hommikul pojale, "Eks sa siis helista, kui tagasi oled" oligi päriselt minek. Kollase "Ikarusiga" viidi kutsealused Balti jaama ja topiti rongile. 1987 a jõululaupäev veedeti Riias, Kutuzovski kasarmutes. Kõikidelt, sh ka Tarmo Männardilt korjati ära kõik kiirestiriknevad toiduained. sh küpsised, konservid ja limonaad. Tarmo Männardil õnnestus päästa ema tehtud võileivad, tõstes nad koti läbivaatamise ajal endale põue. Nagu eestlasi reeglina ikka, ei huvitanud teda riviteenistus. Õnneliku juhuse tõttu sattus Tarmo Männard Kaliningradi oblastis, Ljublino külas asuvasse armee sigalasse, mille varemed on näga Google earthis kordinaatidega 54* 45` 19,62``N 20* 17`35,69`` Sõjaväes täitus 20 eluaasta. Kuigi uue partei peasekretäri eestvõtmisel oli alkoholimüügi piiri tõstetud 3 aasta võrra otsustas Tarmo Männard täita oma 6 a tagasi antud lubadust. Esimeseks taasjoodud alkoholiks oli 1/4 laelambikuplitäit praagat. Õnneks oli organism vahepeal arenenud ja pilt taskusse enam ei kukkunud.


"Ta on Eesti Nuku- ja Noorsooteatri näitleja alates 2001. aastast." Ta ei tööta seal enam. Mis aastani ta seal töötas? Velirand (arutelu) 30. august 2019, kell 20:35 (EEST)[vasta]

2018. aasta augustis veel mängis. Andres (arutelu) 31. august 2019, kell 22:20 (EEST)[vasta]