Arutelu:Relva-SS

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Waffven-SS ei olnud Schuztaffeli põhiosa. Waffen-SS'i moodustamist alustati alles 1939 aastal.Akra 7. oktoober 2007, kell 18:21 (UTC)

Relva-SS polnud vist ka formaalselt relvajõudude osa, kuigi allus ülemjuhatusele. -- 88.196.103.139 8. oktoober 2007, kell 17:40 (UTC)

Ei. Relva-SS oli küll komandeeritud täies koosseisus saksa relvjõudude operatiivalluvusse ja operatiivjuhtimisele, kuid ei olnud selle osa. Akra 8. oktoober 2007, kell 17:44 (UTC)
See nelja rügemendi jutt kordub nüüd erinevas sõnastuses esimeses ja teises lõigus ainult erinevate nimetuste all. Mina kirjutasin asutuse nimedega sina eestikeelse tekstina sisu on aga sama. Minu teada asutuste ja väeosade nimedes kirjutatakse kõik algustähed suured.
Kas Sinu arvates polnud tegemist eliitüksustega kes olid saanud hoopis teistsuguse väljaõppe kui Saksa üldarmee. Ma lihtsalt ei jõudnud seda korralikult lahti kirjutada.Akra 10. oktoober 2007, kell 09:57 (UTC)
Obergruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Niisugust auastet pole olemas. Obergruppenführer on Waffen-SS'i ja SS auaste. Generalleutnant on Wehrmachti auaste. Kuid niimodi koos on pudru ja kapsad.Akra 23. oktoober 2007, kell 16:34 (UTC)

Sellisena koos kasutati auastet ainult juhul, kui SS auastme omaja (vanad olijad) kellel ei olnud sõjaväelist või politsei auastet pandi tööle (määrati) vastavale ametikohale ja talle ei kinnitatud vastavat sõjaväelist auastet. See on sama juhus, kus osade väliikide kindrali auaste sisaldab ka väeliigi nime kuigi kindralite puhul on selleks hoopis teised põhjused. Kui on tegemist sõjaväelastele kinnitatud auastmetega siis on SS-Gruppenführer või alates 1944. aastast, kui SS ära kaodatakse siis Waffen-Gruppenführer. Seega tuleb muuta need artiklid, mis tehti ametnike auastmete kohta sõjaväelisteks.Akra 23. oktoober 2007, kell 17:51 (UTC)

Arutelu artiklist Relva SS'i auastmed[muuda lähteteksti]

Kas "Eesti auastmed" asemel ei peaks kasutama "Eesti keelne tähendus" vms? Sest sellist looma nagu Kindralvälimarssal Eesti Kaitseväes nüüd küll ei ole. Ka Oberschütze ja Obergefreiter ei tohiks Eesti kaitseväes otsest vastet omada. Lisaks tabeli alumine ots: kas tõesti tähistatakse kolme eri nimega kaprali auastet? Oberschütze tähendab pigem vanemsõdurit (Eestis küll selline auaste puudub), Obergefreiter vastavalt siis vanemkapralit. Unteroffizier peaks tähendama seersanti mitte nooremveeblit. Ja mõni viide allikale ei oleks paha...

Auastmete tabel ei klappi vaata Kasutaja:Akra#Sõjaväe auastmed Kahjuks ei ole seda päris lõppuni jõudnud teha, et saaks artiklina välja panna. Kuid see osa, mis siia vaja on korras. Mis puutub aga teksti siis seal on nii mõnedgi faktivead. Näiteks Relva-SS kuulumine ei andnud õigus ega eeliseid Algemaine-SS astumisel.Akra 1. juuni 2008, kell 17:06 (UTC)
Raamatu "Emajõgi 1944" põhjal tegin, rohkem ei oska kommenteerida. --kanakukk 1. juuni 2008, kell 18:32 (UTC)

mille põhjal on koostatud tabeli eesti vastavuste veerg?[muuda lähteteksti]

see inglisviki artikkel võrdsustab Generalobersti NATO nn neljatärnikindraliga (OF-9) ja Saksa kindralmajori Ameerika/Briti brigaadikindraliga (OF-6). see toob Saksa ohvitseride hierarhia pulga võrra maa poole tagasi, mis on loogiline. yhtlasi jätab see nipp Stalini generalissimuse auastme pulga võrra kõrgemaks Göringi riigimarssali omast, mis on samuti loogiline. kas keegi usaldusväärne ja korralik allikas yldse kasutab kas või Saksa vastavast auastmest eesti keeles rääkides sõna "kindralkolonel"? minu meelest võiks tabeli eesti veerust ka kindralkoloneli ära koristada või siis veeru ymber nimetada, sest Generaloberst'it võib ju iga kell tõlkida kindraliks (praegune Tšehhi ja Slovaki generálporučík on koguni OF-8 ehk Briti/Ameerika/Eesti praeguse kindralleitnandi ekvivalent). Vene kindralpolkovnikule vastab ju ka kõikjal läänes lihtsalt kindral.

samas on see parasjagu arutelu koht (äkki ongi ka eesti keeles käibel erinomenklatuur nendest auastmetest rääkimiseks). nii et ise ei julge kohe parandama hakata. möönan, et lähtun vahest liiga NATO tabelist, aga see on ometigi yks kindel auastmete võrdlus- ja tõlkealus (kuigi võib vaielda, kas Vene kindralpolkovnik peaks olema sama pulga peal kui OF-9 või OF-8 ja kas Vene armeekindral peaks olema sama pulga peal kui OF-9 või OF-10). teiseks möönan, et algul viidatud võrdlus võib olla mehaaniline ja vildak: pigem tuleks kaevuda tolle ajal sõjaväelisse etiketti ja vaadata, keda kellega siis tegelikult võrdseks peeti.

eesti veeru mõte jääb mulle siiani ebaselgeks. kas see peaks andma võrdluse Eesti Vabariigi auastmetega (ja sellisel juhul: kas oleks mõistlik anda vastavused 1938. aasta, 1940. aasta, 1998. aasta või 2002. aasta omadega?) või mugavalt kasutatava tõlkevaste? igatahes on ülemveebel meil praegu kõrgem auaste kui staabiveebel, kuigi selle tabeli järgi võiks arvata, et on vastupidi. yhesõnaga, segasevõitu on see lugu, aga praeguse eesti veeru taga ei näe ma kyllalt ranget systeemi. Ohpuu 2. juuni 2008, kell 22:00 (UTC)

Ma arvan, et võrdlus Eesti vabariigi auastmetega ei oma suurt mõtet, kuna osadele auastmetele pole lihtsalt vastet. Pigem tuleks tabelis anda eestikeelne tänedus, siis ei peaks pead vaevama kindralkolonelidele jms eesti vastete otsimisega. Või anda ikka võimalusel vastet tänapäeva Eesti auastmetega, kui see on võimalik. Kui vastet anda pole võimalik, siis lihtsalt tõlkida ja märkida juurde, et Eesti kaitseväes puudub. Kuigi lihtsalt tõlkimine tundub mulle isiklikult parem lahendus. Lisask leidsin, et on juba olemas selline artikkel. Kas poleks mõtekam need kaks ühendada? Mulle on jäänud mulje, et Eesti wikipeedias liiga palju eraldi artikleid, osad asjad võiksid vabalt olla ühe ja sama artikli eri peatükid.--Kyng 3. juuni 2008, kell 05:24 (UTC)

Algan lõpust: Ka minu arust võik selle artikli ühendada Relva-SS artikliga, kun sisuliselt on selle artikli jätk. Siit jääks ainult ümbersuunamine sinna.
Niisugust (nii kõtget) auastet pole eesti armees kunagi isegi tabelites eksisteerinud. Kui üldse siis tõlge või kui auastmetabelina siis oleks vaja ära tuua vähemalt kaks 1940. ja 2002 aasta tabelid ja seal ära märkida auastmete kohta mida meil ei ole puudub. Segamini neid asju teha ei saa.
Mis puudub inlise Viki tabelisse siis Saksamaa osas on seal vead sees põgusal kontrollil avastasin juba leitnantite osas vead Oberleutnat Obersturmführer Wehrmaht'is kuni 1945 aastani vastas Leitnanti auastmele teistes sõdivates maades ja sealt edasi Untersturmführer ja Leutnant – Nooremleitnandile.
Tegelikult ei peaks sõjaaegseid tabeleid üritama ajada NATO standardite alla kuna tolleajased vastavused olid veidi teised. Neid tuleks võrrelda omavahel oma ajads ja kui siis tuua kõrvale mõni kaasaegsete auastmete tabel võrdluseks, kuid siis ei saa seda tõlkida vaid tuleb leida ajakohane vastavus. Leitnant>leitnantiks milles ka inglaste viga. Akra 3. juuni 2008, kell 07:32 (UTC)
Mis puutub "Emajõgi 1944" raamatu tabelisse siis se ei ole päris hea. Tean seda tabelit. Seal on kerged vasturääkivused teatud auastmete osas ja osa on vahele jäetud. Need mida kasutati sõjakoolides.Akra 3. juuni 2008, kell 07:32 (UTC)

Tabel Saksa Relva-SS'i artiklist.Akra 3. juuni 2008, kell 23:06 (UTC)

Die Waffen-SS-Ränge und die entsprechenden Heeresränge[muuda lähteteksti]

Die Ränge der SS waren etwa der Rangfolge der Heeresränge nachgebildet. Nicht für alle SS-Titel gab es ungefähr entsprechende Militärränge. Das Tragen war auch nicht mit entsprechender Ausbildung und Führungserfahrung bei verschiedenen Truppenteilen (dienstliche Verwendungen) verbunden, so wie es beim deutschen Militär die Regel vor einer Beförderung war.

Tabelle der Dienstgrade der Waffen-SS mit Gegenüberstellung der Dienstgrade der Wehrmacht
Waffen-SS Wehrmacht (Heer)
SS-Schütze, -Grenadier, -Kanonier, -Funker ...
(je nach Waffengattung)
Soldat, Schütze, Grenadier, Kanonier, Funker ...
(je nach Waffengattung)
SS-Obersoldat -Oberschütze ... (usw., wie vor) Obersoldat, Oberschütze ... (usw., wie vor)
SS-Sturmmann Gefreiter
SS-Rottenführer Obergefreiter
keine Entsprechung in der Waffen-SS Hauptgefreiter
keine Entsprechung in der Waffen-SS Stabsgefreiter
SS-Unterscharführer Unteroffizier
SS-Scharführer Unterfeldwebel
SS-Standartenjunker Fähnrich
SS-Standartenoberjunker Oberfähnrich
SS-Oberscharführer Feldwebel
SS-Hauptscharführer Oberfeldwebel
SS-Stabsscharführer Hauptfeldwebel
SS-Sturmscharführer Stabsfeldwebel
SS-Untersturmführer Leutnant
SS-Obersturmführer Oberleutnant
SS-Hauptsturmführer Hauptmann
SS-Sturmbannführer Major
SS-Obersturmbannführer Oberstleutnant
SS-Standartenführer Oberst
SS-Oberführer * keine Entsprechung in der Wehrmacht
SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS/Polizei Generalmajor
SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS/Polizei Generalleutnant
SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS General der Infanterie usw.
SS-Oberstgruppenführer und Generaloberst der Waffen-SS Generaloberst
Reichsführer-SS Generalfeldmarschall

* Anmerkung: Hier käme ein dienstälterer Oberst gleich


Kui sellest artiklist tahetakse teha SS-auastmed siis need erinevad Relva-SS auastmetest ja nende põhimõttetest. Sseega tuleb siin suurem osa artiklist ümber kirjutada. SS auastmed olid ka SA'l SD'l ja sinna alla kuulus ka veel oma auastmetega saksa politsei. See artikel tuleks liita Relva-SS artikliga kuhu ta sobiks peale mõningaid parandusi ja täiendusi ja vigade parandamist.Akra 4. juuni 2008, kell 17:10 (UTC)

Siis on artiklil vale pealkiri. Andres 4. juuni 2008, kell 18:00 (UTC)
On küll jah.Akra 4. juuni 2008, kell 18:02 (UTC)

Artiklist väljatõstetud tabelAkra 5. juuni 2008, kell 07:43 (UTC)

Auastmeid võrdlev tabel
Maavägi (Wehrmacht) Relva-SS Eesti auastmed
Kõrgemad ohvitserid
Generalfeldmarschall Reichführer-SS kindralfeldmarssal
Generaloberst SS-Oberstgruppenführer und Generaloberst der Waffen-SS kindralkolonel
General (der ...) SS-Obergruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS kindral
Generalleutnant SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS kindralleitnant
Generalmajor SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS kindralmajor
SS-Oberführer
Vanemohvitserid
Oberst SS-Standartenführer kolonel
Oberstleutnant SS-Obersturmbannführer kolonelleitnant
Major SS-Sturmbannführer major
Nooremohvitserid
Hauptmann SS-Haupsturmführer kapten
Oberleutnant SS-Obersturmführer leitnant
Allohvitserid
Stabsfeldwebel SS-Sturmscharführer staabiveebel
Oberfeldwebel (suurtükivägi - Oberwachtmeister) SS-Hauptscharführer ülemveebel
Feldwebel (Wachtmeister) SS-Oberscharführer vanemveebel
Unterfeldwebel (Unterwatchmeister) SS-Scharführer veebel
Unteroffizier SS-Unterscharführer nooremveebel
Alamväelased
vanemseersant
seersant
nooremseersant
Obergefreiter SS-Rottenführer kapral
Gefreiter SS-Sturmmann kapral
Oberschütze SS-Oberschütze kapral
Schütze SS-Schütze reamees

Välja tõtetud lõik.Akra 5. juuni 2008, kell 20:29 (UTC)

Saksa politsei koosnes Julgeolekupolitseist ja Korrapolitseist (Ordnungspolizei - Orpo). Julgeolekupolitsei koosseisu kuulusid poliitiline politsei (Gestapo) ja kriminaalpolizei (Kriminalpolizei - Kripo). Nendel olid SS-auastmed. Saksa korrapolitsei ehk tavaline politsei jaagunes kaitsepolitseiks (Schutzpolizei) linnades ja sandarmeeriaks (Gendarmerie) maal, lisaks väiksemad eripolitseiüksused (veepolitsei). Politsei auastmed olid ka eesti politseipataljonidel.


Mis siin selle soldati lingiga teha? --Epp 12. veebruar 2011, kell 22:57 (EET)[vasta]