Arutelu:Püha Vaim

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin on lingid artiklitele Isik ja Loomus, mis aga praegu neid teoloogilisi tähendusi ei arvesta. Andres 25. märts 2006, kell 03.38 (UTC)


Kristlikus õpetuses ei ole täielikku üksmeelt selles, et Isa ja Poeg jagavad ühte loomust. Üldkiriklik kolmainsusekäsitus (mille sõnastamisel siiski osa kohalikke kirikuid ei osalenud) kujunes välja teatud aja jooksul, mitte kohe. Arvan, et Püha Vaimu defineerimisel ei saa lähtuda sellest dogmast. Andres 25. märts 2006, kell 03.38 (UTC)

Meie usume Pühasse Vaimusse, Issandasse ja Elavakstegijasse, kes lähtub Isast (ja Pojast), keda Isa ja Pojaga üheskoos kummardatakse ja austatakse; --- see on Nikaia usutunnistusest, mida tunnistavad praktiliselt kõik kirikud. --Lulu 19. august 2006, kell 12:06 (UTC)

Selles asi ongi, et kõik kristlikud denominatsioonid ei tunnusta Nikaia usutunnistust. Kui me Püha Vaimu defineerime eeldades Isa ja Poja ühist loomust, siis me rikume neutraalsuse põhimõtet, sest osa kristlasi ei saa sellega nõustuda. Andres 19. august 2006, kell 14:11 (UTC)
Tõsi küll, on vaieldav, kas need denominatsioonid, mis Nikaia usutunnistust ei tunnista, on kristlikud. Aga peale selle on Püha Vaimu teisiti tõlgendatud ka avalikult mittekristlikes usundeis. Võib-olla peaks lisama "kristlikus traditsioonis" või midagi sarnat. Andres 19. august 2006, kell 14:19 (UTC)
Jah. --Lulu 19. august 2006, kell 15:02 (UTC)
Ehk peaks alustama väljendi kasutamisest Piiblis. Andres 19. august 2006, kell 14:20 (UTC)
Kardan, et sellega me jääksime kohe hätta. Püha Vaimuga (kristlikus traditsiooonis) tihedalt seotud mõistet Kolmainsus näiteks Piiblis yldse ei esine. --Lulu 19. august 2006, kell 15:02 (UTC)
Ei esine jah. Tulekski ilma Kolmainsuse mõisteta alustada. Andres 19. august 2006, kell 15:54 (UTC)

Välja võetud:

Hinduistlikus püha kolmainsuses vastab "püha vaim" Shivale ning Püha-isa Brahmale ning Püha-poeg Vishnule. Lühidalt öeldes on Püha-vaim iga elusolendi enda hing, Püha-isa selle universumi looja ning Püha-poeg on mateeria ehk nähtmumuste universum.

Jeesus ütles: "Temale, kes laimab Isa vastu, andestatakse, ning Temale, kes laimab Poja vastu samuti andestatakse; kuid Temale, kes laimab Hinge vastu, ei andestata ei Maa peal ega ka Taevas."(Gospel of Thomas)

"Kui te tunnete ennast, siis te hakkate olema tuntud ja te hakkate teadma ka seda, et olete elava Isa Pojad. Kuid kui te ei tunne iseend, siis te olete vaesuses, ning te olete vaesus."(Gospel of Thomas) võetud:http://www.taroscopes.com/highwindowsarticles/shiva-holyspirit-ageofaquarius.html

Esimene lõik on raskesti põhjendatav, järgmised ei puutu otseselt asjasse. Andres 29. oktoober 2007, kell 18:02 (UTC)

"Ja kes iganes räägib sõna Püha Isa vastu, sellele antakse see andeks ning kes iganes räägib sõna Püha poja vastu, sellele antakse seegi andeks, aga kes iganes räägib midagi Püha Vaimu vastu, sellele ei anta seda andeks, ei selles maailmas ega tulevases."(Matteuse 12:31)


Sõnastasin ümber. Ehk sai parem. --Lulu (arutelu) 16. veebruar 2021, kell 18:02 (EET)[vasta]

Vaher muutis definitsioonis transtsendentaalse "kogemuse" "kujutluseks". Miks ka mitte. Ehkki, vist asjatult, sest juba sõna "transtsendentaalsus" viitab kujutlusele, mis ei ole kogemuslikult kirjeldatav. Pühakute ja teiste jaoks, kes on ise Püha Vaimu kogenud, ei ole see küll kujutlus, vaid ikka kogemus. --Lulu (arutelu) 17. veebruar 2021, kell 17:39 (EET)[vasta]

Pööran siiski tagasi. Esiteks on see tautoloogia, umbes nagu "kujuteldav kujutlus", ning teiseks ei ole Püha Vaim kristlaste jaoks kindlasti mitte kujutlus. --Lulu (arutelu) 18. veebruar 2021, kell 08:39 (EET)[vasta]


Minu meelest peaks alustama sellest, mis Püha Vaim kristluses (kristlikus teoloogias) on, mitte Eliade tõlgendusest.

Lisatu võib olla kristliku teoloogia seisukohast tõsi, aga peaksid olema viited. Ja Piiblit pole tarvis läti keelest tõlkida, vaata näiteks www.piibel.net. Andres (arutelu) 2. mai 2021, kell 21:43 (EEST)[vasta]

Tõstsin automaat-tõlke läti keelest siia.--Lulu (arutelu) 4. mai 2021, kell 08:53 (EEST)[vasta]

Püha Vaimu tegevus ja pealehakkamise viisid[muuda lähteteksti]

  • Püha Vaim on juba vanas kihlveos. Kuningas Taavet küsib oma patukahetsuse palves: „Neraidi mind oma süüst eemale ega võta minult ära oma Püha Vaimu!”[1]
  • Arvatakse, et Püha Vaim on kohal protsessis, kus inimene pöörab tähelepanu kristlikule usule, see jääb inimesele ja aitab tal elada kohusetundlikku elu. Kristluse ajal ilmub Püha Vaim nagu vesi, nagu kirjutab Püha Paulus „me kõik oleme ühes vaimus ristitud” ja „me kõik oleme ühe vaimuga kuulatud”.[2]
  • Uue kihlatu apostlite teose raamat sõnum, et Vasarpühade eel astus Püha Vaim apostlite ette tuleriidal.[3]
  • Uue kihlatu järgi on Jeesus Kristus sündinud Püha Vaimust nooremale Maarjale.
  • Jeesuse kristluse ajal hoolitses Püha Vaim tema tuvi välimuse eest ja jäi koos temaga.[4]