Arutelu:Noorte Autorite Koondis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mida on loetud ja kuuldud? Niipalju kui Tartu Noorte Autorite Koondisest teada - ja j u s t nimelt s e l l i s e n i m e g a organisatsioon tegutses 1060. aastail Tartu Kirjanduse Majas, ei olnud see küll mingi väga nõukogulik asutus, rääkimata sellest et näiteks J.B. Isotamm sinna kuulus. Iseasi, et 1950. aastatest oli jäänud sinna vanemaid liikmeid, kellel oli tõesti natuke teistsugune vaim. See bravuur, mis lööb välja uues ja end rõhtutatult Tartu NAK-iks nimetavas rühmituses, kes tahab iga hinna eest vanasr eristuda, ei ole entsüklopeeida rahuliku neutraalsusega päris kooskõlas, ehkki muidu ju sümpaatne vist igaühele. Sellal, kui 1960. aastatel Tartus tegutses NAK, oli ka Tallinnas noorte autorite koondis, mis aga hiljem (kusagil näiteks J. Jõerüüdi noorautorluse aegadel) muudeti Kirjanike Liidu Tallinna noortesektsiooniks. Seal oli ehk vahel liiga palju Kirjanike Liidu sekkumist. Aga vaevalt ka midagi muud oli, kui et asi nägi ehk pealtnäha välja "korralikum", ja see oli ka kõik. On ju lugeda olnud, mida sel ajal kirjutati, ja seal on kõik kirjas. Tasuks eri leheküljed tasakaalu viia.--Niki 28. aprill 2009, kell 17:47 (UTC)

Vabandust, 1960. aastail ka märkuse algul.--Niki 28. aprill 2009, kell 18:02 (UTC)

Nõuka-aja NAK ja praegune NAK on ikka kaks väga, väga eri asja. Olles ise neid artikleid siin kirjutanud, võin küll öelda, et olen tuginenud otsestele allikatele, vt viited. Tollased kirjandusinimesed ütlevad ühest suust, et toonane NAK oli lihtsalt üks masina osa. Uus on selle kõrval lihtsalt seltskond. Need on kaks eri asja. Ei kirjandusloolase aga ka asjaosalisena ei näe ma nende vahel õieti midagi ühendavat. Minu meelest on artiklites asja sisu edasi antud korrektselt. Jaak 3 30. aprill 2009, kell 11:01 (UTC)

Mõistan, aga ei saa päriselt nõustuda. Olen täiesti päris sellega, et nüukaaja NAK ja praegune NAK on vägagi erinevad. Samas nii otse nagu on öeldud ("Ametlikus kirjanduselus oli NAK-i eesmärk toota ja kontrollida kirjanike järelkasvu. Seejuures oli NAK-i kuulumine kirjutamata eelduseks Kirjanike Liitu astumisel.") võis olla kirjas kusagil mingites "vajalikues aruannetes" või kusagil parteidokumnetides, kuid reaalselus oli nii, et pärast sõda kuni 1960. aastateni oli üks olukord, siis aga teine. Ei olnud mõeldav, et siis tegutsema hakanud noored kirjanikud oleksid end töödelda lasknud. Olen nõus kui öeldakse, et t a o t l e t i kontrollimist. Ja et seda taotles Kirjaike Liit 1960. aastateni. Veel üks asi: NAK-is olemine võis soodustada Kirjanike Liitu "pääsemist", kuid ei olnud mingi absoluutne eeldus.--Niki 30. aprill 2009, kell 11:20 (UTC)

Veidi kahtlane tundub su viimane lisandus. Mis allikatele sa tugined? Minu meelest sellist põhimõttelist asja ilma spetsiaalne uurimistööta või siis isikliku kogemuseta väita ei saa. Jaak 3 30. aprill 2009, kell 19:04 (UTC)
Isiklikule kogemusele toetumisest Vikipeedias ei piisa, sellele võib apelleerida ainult arutelulehel. Soovitan isikliku kogemuse kuskil avaldada, et Vikipeedia saaks sellele viidata. Andres 1. mai 2009, kell 06:16 (UTC)
Aga Niki paranduses ma midagi mittetõendatavat ei näe. Mis see põhimõtteline asi on? Andres 1. mai 2009, kell 06:18 (UTC)

1. Artiklis on kirjas: "1958. aastal sai alguse 1960. aastatel eesti luulesse murrangu toonud luulekassettide seeria." Kui noortekoondiste liikmed olnuksid ametliku vaimu kandjad, ei oleks kassette sündinud sellisel kujul nagu need sündisid. Rääkimata muust, mis üldse kontrolli alla ei käinud. Noortekoondistes luges siiski kirjanduslik, mitte aga poliitiline autoriteet. Sealt tulid meie suured kirjanikud. 2. Võrdluseks. Isegi komsomoli egiidi all toimunud Nooruse laagrid muutusid millekski muuks, kui need olid kavandatud. Nii oli ka kõige muuga. 3. Entsüklopeedia peaks olema neutraalne. --Vikker 1. mai 2009, kell 07:05 (UTC)

"Viimase meenutuste kohaselt püüdis uuesti loodud NAK kõrvale hoida Kirjanike Liidu juhatuse poolt peale surutud komparteiliste juhtnööride täitmisest ja just "Võitleva sõna" kuuenda köite avadada mittelaskmisest." -- püüdis kõrvale hoida Võitleva sõna" kuuenda köite avadada mittelaskmisest---? Mida see tähendab? Ja keel!

Pärast sõna "ja" algab rinnastatud lause. Siin on tarvis detailsemat esitust, et asjast aru saaks.
Link selle lause juures ei tööta. Muide, selles artiklites pole viited ja välislingid õigesti vormistatud. Andres 1. mai 2009, kell 16:33 (UTC)

Tallinna NAK[muuda lähteteksti]

Kas Tallinna NAKist (Tallinna Noorte Autorite Koondis) peaks olema eraldi artikkel? Tundub, et NAK ongi peaasjalikult seotud Tallinnaga--Estopedist1 (arutelu) 14. aprill 2016, kell 13:19 (EEST)[vasta]