Arutelu:Meemesilane

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Palun lisada artiklisse {{taxobox}}. Kõik sellised tabelid tuleb asendada malliga. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 10:59 (UTC)

Asenda siis ise. Mina ei viitsi seda taxobox mall kasutama õppida, kui juba õpetus nii pikk on. iffcool 24. aprill 2008, kell 11:08 (UTC)
ma teen need taxoboxi asjad ise ära --Dj Capricorn 24. aprill 2008, kell 11:10 (UTC)
Vanu uuendan küll aegamööda, kuid uued teen taxoboxiga. --Dj Capricorn 24. aprill 2008, kell 11:21 (UTC)
Seepärast oleks hea kui mõni veel ära õpib, sest sina ükinda ju ei jõua. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 11:36 (UTC)
Noh üks asi on selle tehnilise poole ära õppimine, mis on lihtne, teine asi on teada taksonoomiat kui teadust üldiselt ja selle seaduspärasusi ja reegleid, mille suhtes isegi veel lapsekingades --Dj Capricorn 24. aprill 2008, kell 13:18 (UTC)
Siin me juhindume inglise vikist ja loodame, et seal õieti on. Probleeme tekib tavaliselt eestikeelse vaste leidmisel. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 13:51 (UTC)

Võõrkeeltega tuleks siin ettevaatlik olla. Inglise viki klassifikatsioon erineb siinsest. iffcool 24. aprill 2008, kell 14:13 (UTC)

Teaduslik klassifikatsioon ei tohi erinev olla. Teadus on arenenud ja seepärast kaasajastame ka eesti vikis taksonoomiat. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 14:25 (UTC)
Teaduslik klassifikatsioon ei tohi tõesti erinev olla aga pahatihti on. See tähendab, et kuskil on viga ja ma ei ole sugugi kindel, et viga on Eesti Vikipeedias. Kusjuures tahaksin ma mainida, et ka inglise Vikis on vead võrdlemisi sagedased.
Eesti Vikis on meemesilasel kaks alamliiki: Euroopa ja Aafrika meemesilased, mis jagunevad omakorda rassideks. Inglise Vikis käsitletakse neid rasse alamliikidena ning meemesilase ja Euroopa meemesilase vahele on veetud võrdlusmärk. iffcool 24. aprill 2008, kell 14:41 (UTC)
See on ju poolik artikkel kui käsitletakse ainult kahte alamliiki ja tegelikult on neid hoopis rohkem. en:Western honey bee. Palun täienda artiklit ja ära võta puhta kullana, mis meie artiklis on kirjas. Vaata, mis inglise viki kirjutab. Artiklit otsitakse inglise vikist ladinakeelse nime järgi ja selle järgi lisatakse artiklisse vastav materjal. Kas Eesti bioloogid on teisel arvamusel ja mõtlevad oma süsteemi välja? --Tiuks 24. aprill 2008, kell 15:46 (UTC)
Ma püüan ju sulle praegu seletada, et inglise Viki informatsiooni ei tasu puhta kullana võtta aga mida sina väidad?!
Ma ise kirjutasin need artiklid. Küll ma juba aru saan, kas need peaksid olema poolikud või mitte. Mina olen lähtunud eestikeelsest erialakirjandusest ja leidnud, et seal esitletu ei vasta inglise Viki süsteemile.
Seda Western honey bee artiklit samastaks mina Euroopa meemesilasest rääkiva artikliga.
Viga ei saa esineda ainult kahes minu artiklis, vaid peab olema laiemalt levinud. Olgu siis Eesti Vikis või inglise omas.
Mina olen seni kohanud sellist teksti, et sugukonda mesilaslased kuulub mesilaste perekond, mis jaguneb neljaks. Nendest üks on meemesilane, mis jaguneb omakorda kaheks alamliigiks. Euroopa meemesilane aga on aluseks paljudele laialt levinud rassidele: näiteks itaalia ja kraini.
Ma kahtlen sügavalt, et inglise Viki artikleid on bioloogid üle kontrollinud. Viga ei pruugi olla meie tekitatud. Samamoodi leidsin ma, et inglise Viki jagab rakusurma apoptoosiks ja autofagotsütoosi teel toimuvaks rakusurmaks. T. Maimetsa sõnul on programmeeritud rakusurm ja apoptoos sünonüümid ning esimest ei jaotata mitmeks alaliigiks vähemalt teadusmaailmas tunnustatud tavade kohaselt.
iffcool 24. aprill 2008, kell 16:33 (UTC)
Me oleme Dj Capricorniga väga tihti olnud lahtise küna ees ja mõelnud kuidas uuem liigitus peaks olema. Nüüd on tõesti teine süsteem. Googeldades leiab vana süstemaatikat, hea on kui kuskil bioloogia lehel mainitakse, et vanasti oli nii. Sellesse peab süvenema, et aru saada ja mõnikord on jäänud asi pooleli, sest ei ole spetsialisti, kes killud kokku korjaks. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 17:19 (UTC)
Uus ja vana süstemaatika? Kust kohast sa selle leidsid, et nüüd on niiviisi ja varem oli nõnda? Mina ei ole süstemaatikamuudatuste kohta midagi kuulnud/lugenud. iffcool 24. aprill 2008, kell 18:02 (UTC)
Uus süsteem püüab otsida viimast ühist eellast. Näiteks on selline artiklis eukarüoodid infokastis pealkirja all Alternatiivne fülogenees. Alusta kaugemalt, võib olla saad asjale pihta. Enam ei saa öelda, et meil on 3 riiki. Ma jõudsin oma huviga Neomurani. --Tiuks 24. aprill 2008, kell 18:24 (UTC)
Loomade kohta ma ei oska niivõrd öelda aga kui ma taimeseltsidest artikleid kirjutasin siis avastasin, et maailmas kasutatakse nüüd APG II süsteemi mis erineb tunduvalt varasemast süsteemist. Tuli ka olemasolevates Eesti vikipeedia artiklites ühtteist muuta.--WooteleF 24. aprill 2008, kell 19:01 (UTC)

Alamliigid, rassid ?[muuda lähteteksti]

Ilmselt on neid alamliike ikka palju rohkem, kui praegu mainitud 2 alamliiki, rassidest rääkimata. Süstemaatika tormilise arengu vastu ei saa midagi teha. Ka autoriteetsed (eestikeelsed) raamatud on sageli selles osas oma väärtuse kaotanud --Dj Capricorn 24. aprill 2008, kell 18:54 (UTC)

Suvaline artikkel ei kõlba allikaks. Alamliikidest pärit?

See on mõttetus. Kas võtame kõik välja? Andres (arutelu) 1. august 2017, kell 09:48 (EEST)[vasta]

Tapjamesilased tapavad julmalt alamliikidest pärit mesilasi ning on suutelised oma ohvrit parvena jälitama kuni 400 meetrit.

Võtsin selle välja, aga ma ei tea, mida ülejäänuga teha. Andres (arutelu) 1. august 2017, kell 11:47 (EEST)[vasta]