Arutelu:Mangaan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere Küsimus: kui joogivee sisaldus ületab 17 kordselt mangaani siis kas see on: Ohtlik organismile? Tekitab vähki? Või.......

Kahtlen, kas keegi oskab siin Sind aidata. Leidsin ühe ingliskeelse lehe, äkki leiad sealt midagi: Showing toxin card for Manganese (T3D0117). --Epp 10. oktoober 2012, kell 04:06 (EEST)

Artiklist Harilik sibul. Andres (arutelu) 14. september 2015, kell 22:33 (EEST)[vasta]

Mullas oleva ja taimesse liikuva mangaani (Mn) (divalentse mangaani ioonina, Mn(2+)) ülesanded taime juurte arengus pole selged. Mn on taimes poolmikroelement. Arvatakse et mangaan on vajalik klorofülli sünteesiks ja rakkude redoksreaktsioonides ning osaleb valgusünteesis ja metabolismil, aktiveerib rasvadega seotud ensüüme ja malic enzyme systemi; osaleb askorbiinhappe, B2-vitamiini ja karoteeni moodustamisel.[1] Mangaani vaeguse korral kasutatakse spetsiifilisi mangaaniväetisi. Ülekülluse korral võib esineda mangaanimürgistust. The Allium cepa testi katsetaimedele erinevates kogustes manustatud MnSO4 evis juure meristemaatilistele rakkudele märkismisväärseid mutageenseid toimeid[2].

Mangaani roll fotosünteesis vee lagundamisel[muuda lähteteksti]

Mangaanil on oluline roll taimede fotosünteesi valgusreaktsioonides. Fotosüsteemis II kuuluvad 4 mangaaniiooni niinimetatud mangaaniklastri koosseisu. See on koht, kus ümbritsevate molekulide ja (radikaliseerunud, see tähendab H kaotanud fenoolse osaga) türosiini kaasabil lagundatakse veemolekule, mille tagajärjel saab klorofüll ükshaaval tagasi oma neeldunud footoni energiaga ergastatud ja kaotatud elektroni, tülakoidi luumenisse vabanevad veemolekuli lagunemisel ülejäänud prootonid, tekitades prootongradienti, mille abil moodustuvad ATP molekulid ja sünnib kahe veemolekuli lagunemise jääk - atmosfääri vabanev hapnikumolekul. Mangaani aatom saab olla paljude erinevate oksüdatsiooniastmetega. Ilmselt on see peamine põhjus, miks just mangaan selles olulises klastris osaleb. Vee fotolüüs on reaktsioon, mille avastas Robin Hill 1937 aastal (Hilli reaktsioon). (Kahtlen siin, et mis see Hilli avastus täpselt oligi). Siin see mangaaniklaster: https://en.wikipedia.org/wiki/Photosystem_II#/media/File:Manganese_cluster_in_the_oxygen-evolving_complex.svg Nimelik (arutelu) 13. september 2020, kell 14:27 (EEST)[vasta]

  1. Role of Manganese in Onion Production, vaadatud 24.07.2015)
  2. Elena Doroftei jt, http://botanicaserbica.bio.bg.ac.rs/arhiva/pdf/2010_34_2_517_full.pdf Cytogenetic effects induced by Manganese and Lead microelements on germination at Allium cepa, Botanica Serbica, 34 (2): 115–121 (2010), vaadatud 31.07.2015)