Arutelu:Johann Georg Eisen von Schwarzenberg

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Integreerida:

Johann Georg Eisen(1717-1179) oli kuulus Eesti kirjanik. Ta sündis Baieris Kesk-Franikmaal Ansbachi krahvkonnas Polsingeni kodanikuseisusest pastori pojana.
Õppis 1737-1740 Halle ülikooolis teoloogiat, aga ka kameralistikat, ravimtaime- ja arstiteadust jt. aineid. Tuli 1741 koduõpetajaks Avinurme ja oli 1745-1775 Torma-Lohusuu pastor, hoolitsedes oma kihelkonnas kirjaoskuse leviku eest. Tegeles ka põllumajanduse ja aianduse alal ning arstina, levitades agaralt rõugeprookimist.
Eisenile torkas silma Baltimaade äärmuseni viidud feodaalne rõhumine, oma enamasti käsikirja jäänud kirjutistes ta näitas, et pärisorjus on kahjulik ka mõisnikele. Eiseni eesmärgiks ol oli riik, kus talupoeg on isiklikult vaba ning selle maa omanik, mida ta harib. Rerformide teostamist ootas ta valgustatud monarhilt.
Eisen on avaldanud kirjutisi ratsionalistlikust usukäsitlusest ja muudel oma huvialadel. Pärisorjuse esimese kriitikuna Baltikumis on Eisen äratanud mitme maa uurijate tähelepanu.

Andres 16. märts 2011, kell 13:25 (EET)[vasta]

Tema teose tähelepanuväärsus?[muuda lähteteksti]

tema teos "Eines Liefländischen Patrioten Beschreibung der Leibeigenschaft, wie solche in Liefland über die Bauern eingeführet ist" (Liivimaa patrioodi kirjeldus talurahva pärisorjusest Liivimaal) pole vist tähelepanuväärne? See on vist artikli, mitte raamatu kujul--Estopedist1 (arutelu) 17. september 2018, kell 09:05 (EEST)[vasta]