Arutelu:Indigolapsed

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Lugesin kriitika sektsiooni ja tekkis soov kritiseerida. Nimelt sektsiooni esimest lõiku: "Ameerika Ühendriikide filosoofi, akadeemiku ja skeptiku Robert Todd Carrolli arvates pole paljud indigolaste fenomeni propageerijad pädevad ja selliste laste vanemad võivad eelistada probleemse lapse "indigoks" sildistamist psühhiaatrilise diagnoosi (näiteks ADHD) või omapoolse halva kasvatuse tunnistamise asemel." Lammutan selle juppideks ja võtan ükshaaval ette.

"pole paljud indigolaste fenomeni propageerijad pädevad"

Ma ei leidnud allikast kohta, kus Carroll ütleks, et "paljud indigolaste fenomeni propageerijad pole pädevad". Oletan, et tegelikult on mõeldud kohta, kus Carroll ütleb raamatut "The Indigo Children" iseloomustades, et selle autorid on paljudelt erinevalt elualadelt ja raamat on seetõttu kvaliteedilt ebaühtlane. Kaudselt on küll öeldud või vihjatud, et raamatu "The Indigo Children" autorid pole pädevad. Teha sellest väide "paljud indigolaste fenomeni propageerijad pole pädevad" on ikka üsna jalustrabavalt vaba tõlgendus.

"Psühhiaatrilise diagnoosi (näiteks ADHD)"

Allikas ei nimetata ADHD-d psühhiaatriliseks diagnoosiks, kasutatud on mõistet "neuro-biological condition", mida võiks tõlkida neurobioloogiliseks (arengu)häireks. Allikas öeldakse, et mõnede (vanemate) jaoks on see sama hea kui vaimuhäire või ajuhäire. (Kas ADHD saab üldse olla psühiaatriline diagnoos?)

"indigoks" sildistamist

Allikas on hüpoteesina välja käidud, et vanemad ei soovi, et nende lapsele antaks silt ADHD, vaid eelistavad pigem mõelda, et nende laps on eriline (ehk indigolaps). Kuidas siit on jõutud ""indigoks" sildistamise" juurde?

"omapoolse halva kasvatuse tunnistamise asemel"

Ma ei tea, kas olen pime, kuid sellist kohta ei leia allikast üldse. Cumbril 18. mai 2018, kell 00:12 (EEST)[vasta]

Võtan puudused omaks, lähtusin nähtavasti toona tõlkimisel liigselt enwiki artiklist. Nüüd peaks veidi parem olema, kuigi võib julgelt täiendavalt parandada. - Neptuunium ❯❯❯ arutelu 18. mai 2018, kell 00:38 (EEST)[vasta]
See, mis siin varem Robert Todd Carrolli artiklist oli välja toodud, ei andnud ta seisukohti adekvaatselt edasi. Põhiosa ta jutust keerleb Ritalini ümber. Seda aga polnud võimalik paari lausega kokku võtta. Nüüd läks kriitika osa pikemaks kui see, mida kritiseeritakse. Loodan, et indigolaste käsitlust edaspidi täiendatakse. Cumbril 22. mai 2018, kell 00:24 (EEST)[vasta]