Arutelu:Idiofonid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1. Igor Tõnurist toob oma artiklis [1] lk 274-275 välja 8 idiofonide liiki. Kuidas suhestub see HB jaotusega?

2. Üle tuleks vaadata ka tõlkevasted: näiteks 'löömise idiofonid' versus 'löödavad idiofonid'?

Jõuan siiski aegamööda tulemuseni, et meil peaks olema muusikainstrumentide süstematiseerimisel selge vahetegemine HB ja muude süsteemide vahel. Praegune situatsioon on eksitav.--Andrus Kallastu 25. august 2008, kell 14:23 (UTC)

'löömise idiofonid' on minu tõlge ja paremini kõlab 'löödavad idiofonid'. Ma ei ole võrrelnud kui palju nad kattuvad HS-ga aga seal peaks olema sama. Ma ei julgenud tõlkida, sest ma olen kunagi õppinud saksa keelt ja see ei ole otsene sõnaraamatu rida. Vaata en:List of idiophones by Hornbostel-Sachs number--Tiuks 25. august 2008, kell 14:34 (UTC)

Heli annab pilli materjal ise oma jäikuse või elastsuse tõttu. Muusikainstrumendi korpus pärast lööki võngub ja tekitab heli. (nt kaks kokkulöödavat pulka, triangel, kellad, kõristid, isegi inimese käteplaks ). Hõõrutav idiofon töötab samal põhimõttel, mis näpuga veiniklaasi serval heli tekitamine.

See jutt ei ole põhimõtteliselt vale, kuid on keeleliselt nii sogane, et kas on mõtet parandamisega vaeva näha?--Andrus Kallastu 25. august 2008, kell 14:39 (UTC)