Arutelu:Hominoidea

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Inimahv" ei ole otseselt taksoninimetus. Hominoidea on inimahvlased, ka inimahvilised, inimlaadsed. Inimene küll kuulub sellesse ülemsugukonda, aga inimahv ta ei ole. Hominoidea vaste "inimahvid" ei ole korrektne. Inimahvid ehk antropoidid on gibonid, orangutanid, gorillad ja šimpansid.

Inimese evolustiooni lk.9 on tabel, kus Hominoidea ongi inimahv. Antropoidi mõistet enam ei kasutata. Uurisin inglise vikist järgi. Nüüd on uuem jaotus ja seda kasutan eesti vikis ka.--Tiuks 15. detsember 2007, kell 21:45 (UTC) Ja see (gibonlased, inimahvlased, inimlased) on juba aegunud süstemaatika. --Tiuks 16. detsember 2007, kell 00:19 (UTC)
Toda lehte ei maksa eestikeelsete terminite seisukohast usaldada. Seal on palju vigu. Andres 16. detsember 2007, kell 03:29 (UTC)

"Inimahvlased" on kahemõtteline, sest see on ka sugukonna Pongidae (kuhu kuuluvad inimahvid peale gibonite) nimetus. Teise versiooni järgi on Pongidae orangutanlased (sel juhul kuuluvad šimpans ja gorilla sugukonda Panidae (inimahvlased)) või jälle gibonlased.

Pärdikud ei puutu üldse asjasse. Andres 15. detsember 2007, kell 19:40 (UTC)

Miks ei või siin võrrelda pärdikuid? Inglise vikis on toodud ka näide berberiahvi kohta, kes on tegelikult pärdik. ja nende erinevused inimesest on olulised. Või tuleb seda kirjutada pärdikute artiklis? "A few other primates, such as the Barbary Ape, have the word "ape" in their common names (usually to indicate lack of a tail), but they are not regarded as true apes." Ta kuulub sugukond pärdiklased (Cercopithecidae) ja samuti vana maailma ahv (Cercopithecoidea). Vana maailma ahvid lahknesid 25 miljonit aastat tagasi. --Tiuks 15. detsember 2007, kell 21:39 (UTC)
Segaduste vältimiseks toon siin uue süsteemi, mis on inglise vikis.

Selts Esikloomalised

  • Alamselts poolahvilised (Strepsirrhini) - (vanasti Prosimii) - LEMUURILAADSED
    • Sugukonnad lemuurlased, indrilased, aied, loorid
  • Alamselts ahvilised (Haplorrhini)
    • Infraselts Tarsiiformes
      • Perekond kandlased
    • Infraslts Simiiformes - (vanasti Anthropoidea) [1][2]
      • Parvorder (eestikeelset tõlget ei ole) Platyrrhini (laianinalised ahvid)
      • Parvorder Catarrhini (kitsaninalised ahvid)
        • Ülemsugukond pärdiklased Cercopithecoidea
        • Ülemsugukond INIMAHVID Hominoidea--Tiuks 15. detsember 2007, kell 22:22 (UTC)

Kui on alamselts ahvilised, siis peaks vist selle atikli pealkirjaks panema inimahvased sellel lehel on, kuigi google otsinguga leiab, et Ponginae on inimahvlased. Võib olla see on varasemast liigitusest.--Tiuks 15. detsember 2007, kell 22:54 (UTC)

Paneme segaduste ärahoidmiseks ladinakeelse nime. Andres 16. detsember 2007, kell 03:29 (UTC)

Kus on öeldud, et Haplorrhini on ahvilised? Andres 16. detsember 2007, kell 03:34 (UTC)

Eesti keelses kirjanduses ei ole kohanud, aga see on kohandatud vanast süsteemist. Siia kuuluvad kontkandlased (kes enne olid poolahvilistes), pärdikud, ahvid ja inimesed.--Tiuks 16. detsember 2007, kell 03:40 (UTC)
Me ei saa ise termineid välja mõelda. Andres 16. detsember 2007, kell 03:47 (UTC)
Jään siis ainult ladinakeelsete nimetuste juurde. Leidsin otsinguga, et Platyrrhini on laianinalised ahvid ja Catarrhini on kitsaninalised ahvid. [3] [4] --Tiuks 16. detsember 2007, kell 03:54 (UTC)
Kui on ühemõtteline ja tunnustatud eestikeelne nimi, siis võib seda ka kasutada. Vaata Esikloomalised. Andres 16. detsember 2007, kell 09:37 (UTC)
Catarrhini kindlasti ei ole kitsaninalised ahvid, sest sinna kuuluvad ka inimahvid ja inimene. Andres 16. detsember 2007, kell 09:39 (UTC)
Sellel lehel saab otsida sõnu eraldi. Nad kuuluvad kitsaninaliste ahvide (Catarrhini) alamseltsi. Esineb nii pärdiklasi (Cercopithecidae) ja inimahvlasi (Pongidae). Siin on nimetatud inimahvlasi Ponginae aga edasine jutt on Vana maailma ahvidest (Sugukond Cercopithecidae).Inglise vikis vana maailma ahvid--Tiuks 16. detsember 2007, kell 10:16 (UTC) Ja me olemegi kitsaninalised. Laianinalised on Parvorder Platyrrhini, kuhu kuuluvad sugukonnad karbusahvlased (Cebidae), Aotidae, Pitheciidae ja Atelidae --Tiuks 16. detsember 2007, kell 10:31 (UTC)
"Kitsaninalised ahvid" käib traditsiooniliselt ülemsugukonna Cercopithecoidea kohta. Kui seda nimetust on kasutatud ka parvordo Catarrhini kohta, on ta kahemõtteline, seda enam, et samas süsteemis on ka ülemsugukond Cercopithecoidea. Siis oleks juba parem kasutada ladinakeelseid nimetusi. Andres 16. detsember 2007, kell 16:36 (UTC)
"Vana Maailma ahvid" ei ole minu teada eesti keeles taksoni nimi olnud. Andres 16. detsember 2007, kell 17:03 (UTC)
Taksoni nimetus vist tõesti mitte, aga rahvasuus. Kui võrrelda saksa ja inglise lehti siis saksa keeles Altweltaffen on (Catarrhini) ja inglise keeles Old World monkey = ülemsugukond Cercopithecoidea kuhu kuuluvad alamperekonnad Cercopithecinae ja Colobinae. Eesti kirjanduses lk. 9 on vana maailma ahv Catarhini. Nüüd ei tea kes vea on teinud. Kui võrrelda tõlkeid, siis Catarhini kohta kasutatakse kitsaninaline ahv (sv:Smalnäsor, ru:Узконосые обезьяны, nl:Smalneusapen).--Tiuks 16. detsember 2007, kell 22:48 (UTC)
Minu arusaamine on asjast selline. Antropidid uue nimega Simiiformes jagunevad uue maailma ahvideks (Platyrrhini) ja vana maailma ahvideks (Catarhini). Lahknemine toimus 40 MAT. Vana maailma antropoidid Catarhini lahknesid 25 MAT ahvideks (Cercopithecoidea) ja inimahvideks (Hominoidea) Varasemast ajast Haplorrhinid ehk kuivaninalised ahvid lahknesid märjaninalistest ahvidest Strepsirrhin 63 MAT ja Simiiformes (antropoidid) ja Tarsiiformes (kannalised) lahknesid 58 MAT. Sellisel juhul on inglise vikis viga sees ja lähtuda tulekssaksa vikist, kus on ka kladogramm ära toodud.--Tiuks 16. detsember 2007, kell 23:53 (UTC)
Eestikeelsete nimede osas tuleb toetuda ainult eestikeelsetele allikatele. Ise ei maksa tõlkima hakata. See allikas, millele Sa viitad, (Villemsi konspekt) kubiseb eestikeelsete nimetuste osas vigadest, nii et ära sellele toetu. "Vana Maailm" kirjutatakse eesti keeles läbiva suurtähega, sellepärast arvan, et õige oleks "Vana Maailma ahvid". Minu meelest kasutatakse seda väljendit eesti keeles harva, ning see võiks olla ainult ümbersuunamise või täpsustuslehe pealkiri. Jah, see väljend ongi kahemõtteline, ja küllap kasutatakse selle vasteid saksa ja inglise keeles erinevalt. Inglise keeles öeldakse ju monkeys, ja inimahvid nende hulka ei käi. Saksa keeles on Affen sama mis eesti keeles ahvid, mistõttu Cercopithecoidea kohta täpsustatakse, et tegu on sabaga (Vana Maailma) ahvidega.


Palun ära kasuta selliseid estikeelseid nimesid. "Antropoidid" on inimahvid, "uue maailma ahvid" ja "vana maailma ahvid" ei ole taksoninimetused, "kuivaninalised ahvid" ja "märjaninalised ahvid" on samuti terminid, mida ma eesti keeles pole kohanud. "Kannalised" olid vanasti alamselts (Tarsioidea). Arvan, et Tarsiiformes tuleks teistmoodi tõlkida, ja tõlget praegu ei ole.
Mis on saksa vikis praegu valesti? Andres 17. detsember 2007, kell 11:27 (UTC)
Inglise vikis on artikkel Vana maailma ahvid ehk Cercopithecoidea , aga tegelikult on Catarhini. Õpilase ensüklopeedias on ka Vana ja Uue Maailma ahvidest jutt. Kuivaninaline tuli vist mul tõlkimisega, eestikeelseid materjale veel ei ole. Villemsi konspektis jagatakse antropoidid Vana ja Uue Maailma ahvideks ja inglise vikis mainitakse ka vananenud nimetusi.--Tiuks 17. detsember 2007, kell 14:45 (UTC)
Ma ei saa aru, mida Sa esimese lausega öelda tahad. Villemsi konspekt ei ole nimetuste koha pealt autoriteetne, õpilase entsüklopeedia kohta ma ei oska öelda, aga see võib olla omalooming. Mis Sa sellega öelda tahad, et inglise vikis mainitakse vananenud nimetusi? Andres 17. detsember 2007, kell 17:42 (UTC)
Vananenud nimetused nagu antropoidid. EÜM soovitab kasutada antropoidide asemel inimahvid aga inglise vikis on nad Simiiformes kuhu kuuluvad parvoro Platyrrhini (Uue Maailma ahvid) ja parvordo Catarrhini (Vana Maailma ahvid). Google otsing andis tulemusi, kusjuures Miksikese referaat 2006 kirjutatakse: Ahvilised jaotatakse 2 ülemsugukonda: Uue Maailma laianinalised ahvid ning Vana Maailma kitsaninalised ahvid. Siit on välja jäänud sugukond Tarsiidae, mis vanasti olid kandlased.--Tiuks 18. detsember 2007, kell 05:58 (UTC) Uurisin kladogramme ja jõudin selgusele, et Catarrhini ei võrdu Vana Maailma ahvidega. Süstemaatika (taksonoomia) ja kladogrammid ei peagi kattuma, sest need on erinevalt koostatud. [Kladogramm anthropology.net lehel]. Joonisel on kasutatud Anthropoidea mõistet.--Tiuks 18. detsember 2007, kell 08:05 (UTC)

Stringeri ja Andrewsi raamatus "Evolutsioon. Inimese kujunemise lugu" on Hominoidea tõlgitud hominoidid ehk inimahvlased. Aasia inimahvid on gibonlased ja orangutanid, Aafrika inimahvid on gorillad ja šimpansid.--Tiuks 20. detsember 2007, kell 12:25 (UTC)


Me ei saa inimahve ega inimahvlasi ilma pikemata siia suunata. Andres (arutelu) 21. märts 2019, kell 22:24 (EET)[vasta]