Arutelu:Harilik toakärbes

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Laused võiksid olla täislaused ehk koos öeldisega. Adeliine 1. november 2011, kell 10:30 (EET)[vasta]

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Üldiselt Käesoleva artikkel võiks sisaldada rohkem informatsiooni. Hetkel juba olemasoleval osal ei ole suuri sisukuse puudusi. Mõne koha peal võiks võimaluse korral lisada täiendavat infot (nt. kuidas aitavad karvakesed lennata, vagla kasvust ja suurusest natuke lähemalt, nukust väljumise kohta tekib küsimus, et kuidas puhub ja et kas nukk puhub, millised pinnad konkreetselt tuleks elimineerida, jne). Kuigi sai öeldud, et juba kirjas oleval materjalil pole sisukuse puudusi, ei saa seda öelda kärbestega toimetuleku alajaotuse kohta, see vajaks kindlat täiendust. Lisaks võiks artikkel kajastada kuidas kärbsed talvituvad, nende osa looduses ja lisainformatsiooni tunnuste alla (soovitaks selle alajaotuse nimetuse ümber muuta Tunnused - > Kirjeldus). Artiklile piltide lisamist ei pea otseselt vajalikuks, aga kui midagi seonduvat peaks olema võimalik lisada, siis võib seda julgesti teha.

Artiklile võiks lisada veel viiteid, kuid kiirelt üle vaadates näis olevat võimalik juba eksisteervatest allikatest leida puuduvat informatsiooni. Viidete puhul aga soovitaks neljandale ja kuuendale lisada seletava lisa, et oleks hõlpsalt jälgitav, kuhu viide edasi suunab.

Sõnastus ja keelelisus Tulles keelelise poole juurde tuleks ühtteist välja tuua.

  • Teen ettepaneku tunnuste alajaotuses oleva tiibu puudutava kirjelduse lauseid omavahel siduda (Toakärbestel on üks paar läbipaistavaid tiibu, mis... jne).
  • Sõnast „sumististeks“ võiks eemaldada üleliigse s’i (siinkohal mainiks, et leidus sellist huvitavat infot, et vaid ühe sumistiga kärbes suudab lennata üksnes ringiratast).
  • „Areng algab viljastatud munarakust, millest koorub välja vagel“ – selle puhul jääb mulje, et vagel koorub munarakust, mitte kärbse munetud munast.
  • „Ligipääs loomajäätmetele ei kindlusta täiskasvanud toakärbse eluiga“ – siin võiks sõnastust paremaks vermida.
  • Toidu alajaotuses oleks hea kui liidetaks teine ja kolmas lause.
  • Samas jaotuses paiknev „Vahetult enne vaglastaadiumi lõppu otsivad vaglad nukkumiseks kuiva kohta.“ tuleks tõsta elutsükli alla.
  • Prügi- ja kõduneva muru hunnikuid - > prügi- ja kõdunevaid muruhunnikuid.
  • Evolutsiooni alapealkirja all olevat viimast lauset oleks vaja ümber sõnastada.
  • Toitu ei saa pisikutega nakatada, pigem ehk reostada.
  • "Nii kinni kui võimalik" tundub argikeelne ja liialdatud, kas lihtsalt kinni/suletult ei sobiks?
  • Lisaks mõned näpuvead trükkimisel, mis muid parandusi tehes peaks silma jääma.

Garzima 11. november 2011, kell 00:38 (EET)[vasta]

  • Aitäh, proovin oma vead ära parandada!

KHein


Esimeses lõigus tühik puudu. enamlevinuimlevinuim. Jälgida, et tähenduses "kuni" oleks arvude vahel mõttekriips. Elutsükli kolmandas lõigus tühik puudu. Mis on "paarumine", võiks lingitud olla? Lõigus "Hügieen ja ennetamine" puudu tühik. Samuti kärbsepaberi kirjelduses. Keeleliselt väga hästi väljatulnud artikkel. Adeliine 14. november 2011, kell 17:47 (EET)[vasta]

Tekstist jääb mulje, nagu ei esineks toakärbest üksiktaludes (esineb vaid asulates, milleks on ka linnad). Tahtsin saada teada, miks toakärbes näiteks iga viie minuti tagant inimest ründab (lendab ümber pea, püüab nahale maanduda jne), aga ei saanud. Hotellitoas poleks tal ehk muud teha, kuid elamistes leiaks ta valku palju kergemal viisil. Pole ka näha, et ta inimese nahalt valku koguks, vaid ta lihtsalt kõnnib nahal.

Üksiktalud arvatakse vähemalt mõnes kontekstis ka asulate alla, kuigi artiklis Asula see praegu ei kajastu. Mõlemat artiklit on tarvis selles suhtes parandada-täiendada.
Kui saad teada need asjad, mida siit ei leidnud, siis kirjuta siia ka. Andres (arutelu) 2. august 2012, kell 21:17 (EEST)[vasta]