Arutelu:Ensüüm

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Inglise wiki ütleb: More than 5,000 enzymes are known., siin artiklis et üle 2000. --Boy 12. veebruar 2006, kell 21.30 (UTC)


arvan, et bioloogia ei puutu siin asjasse

Mida sa sellega öelda tahad? Kui tekstis on sõna 'bioloogiline', siis tehakse link artiklile 'bioloogia'. Kui bioloogia asjasse ei puutu, siis miks sa ta teksti alles jätsid? Siim 13. veebruar 2006, kell 08.54 (UTC)

Väljendis "bioloogilised katalüsaatorid" tähendab sõna "bioloogiline" umbes 'elusse puutuv', täpsemalt 'elusorganismides toimuvaid keemilisi reaktsioone katalüüsiv'. Sellel ei ole ju pistmist bioloogiaga: ensüümid toimisid ka siis, kui bioloogiat ei olnud. Artiklist "bioloogia" ei saa mõiste ega sõna "bioloogiline" kohta selles tähenduses midagi teada. Andres 13. veebruar 2006, kell 09.28 (UTC)
Siis tuleks lause ümber sõnastada, aga mitte välislinke eemaldada. Pealegi ei ole bioloogia nii ühese tähendusega mõiste kui sa näid arvavat. Artiklit "bioloogia" võib alati täiendada, et ta hõlmaks ka seda, mis 'elusse puutub'. Siim 13. veebruar 2006, kell 09.33 (UTC)
Olen põhimõtteliselt nõus, et sõnal "bioloogia" on ka kõrvaltähendusi. Aga neid ei ole artiklis selgitatud, ja kui olekski, ei oleks ikkagi selge, millist tähendust silmas peetakse. Sellepärast ma eemaldasin selle lingi lähtudes põhimõttest "tee julgelt parandusi" ning kirjutasin ka lühiresümee. Arvasin, et link oli tehtud järelemõtlematult ning piisab osutamisest tähelepanuta jäänud seigale. Ma ei eita, et selles küsimuses võib olla eriarvamusi. Arvan samuti, et kõige parem oleks sõnastada nii, et link viitaks ühemõtteliselt sellele, mis puutub asjasse. Sel juhul oleksid ka eriarvamuste aines kõrvaldatud. Andres 13. veebruar 2006, kell 09.41 (UTC)
Näiteks artiklis Litoloogia olen ma üritanud lühidalt tuua välja seda, et see termin ei tähenda mitte ainult teadusharu. Sama tuleks teha ka näiteks keemiaga, sest mingi asja keemia võib tähendada tema keemilist koostist. Sama ka bioloogiaga. Arvan siiski, et siselinkide tegemist ei tohi ajada mõttetult keeruliseks, sest nii ei taheta enam artikleid toimetada kui iga siselingi juures tuleb pingsalt mõtelda, et kas teda ikka tohib teha. See ei ole argument, et artikkel "Bioloogia" hetkel võimalikke kõrvaltähendusi ei ava. Kui nii asjale läheneda, siis me ei tohiks ammugi teha linke olematutele artiklitele ehk Vikipeedia ei tohiks sel juhul punaseid linke sisaldada. Siselink ei saa teha midagi halba, sest kedagi ei sunnita sellele vajutama. Pealegi ei saa me ühegi artikli puhul garanteerida, et lugeja leiab sealt seda, mida ta lingile vajutades lootis leida. Siim 13. veebruar 2006, kell 09.53 (UTC)
Artiklis Litoloogia oled minu meelest hästi toiminud. Midagi sarnast võiks tõesti teha ka artiklites Keemia ja Bioloogia. Ainult et 1) minu meelest sõnal "bioloogia" ei ole niisugust kõrvaltähendust, mis siia sobiks, 2) kui ka on, siis ei ole nii või teisiti selge, milline tähendus on see, mida silmas peetakse, ja 3) seletamist vajab sõna "bioloogiline", mitte sõna "bioloogia". Sõna "bioloogiline" täpne tähendus oleneb kontekstist, ja niisuguseid tähendusvarjundeid on palju. Mina ei oskagi korrektselt formuleerida, mida nimelt silmas peetakse. See, mis ma eespool kirjutasin, ei ole ka täpne. Minu meelest oleks parem see samas lauses ära seletada ning panna siselingid sõnadele, mis selles seletuses esinevad. Ise ma seda teha ei oska, sest ma pole asjatundja.
nii ei taheta enam artikleid toimetada kui iga siselingi juures tuleb pingsalt mõtelda, et kas teda ikka tohib teha Ma ei saa sellest aru. Igaüks optimeerib ju ise oma mõtlemise pingsuse. Kui mõni asi on liiga pingutav, võib selle ju teistele jätta. Ja kui tehakse viga, küllap siis keegi parandab.
Nõus, et see ei ole argument, et artikkel "Bioloogia" praegu kõrvaltähendusi ei ava.
Siselink ei saa teha midagi halba, sest kedagi ei sunnita sellele vajutama Aga ikkagi tuleks ju püüda teha siselingid sellised, mis viiksid võimalikult täpselt sellesse kohta, kust asja kohta edasisi selgitusi saab. Isegi sõnastust tasub muuta, et oleks võimalik asjakohasem linkimine. Andres 13. veebruar 2006, kell 22.32 (UTC)

Sõnale 'bioloogiline' pandaks aja jooksul niikuinii külge link 'bioloogia'. Seda teeks ilmselt esimene toimetaja, kes artiklit üle vaatama hakkab. Mina ei poolda sellist vahetegemist sõna 'bioloogia' erinevate tähenduste vahel, sest see teeks artiklite koostamise ja toimetamise keerukamaks, aga ma saan su argumentidest põhimõtteliselt aru. Siim 14. veebruar 2006, kell 12.28 (UTC)

Aga kui pannakse, siis võib ju jälle ära võtta. Ja ainuüksi sellepärast ei ole ju ka mõtet panna. Andres 14. veebruar 2006, kell 12.49 (UTC)

Pildil peaks olema mingi selgitav allkiri. Andres 20. veebruar 2006, kell 08.10 (UTC)

Ikka veel pole allkirja. Andres 2. detsember 2008, kell 17:32 (UTC)

Markerensüümidest tuleks teha eraldi artikkel. Andres 28. oktoober 2006, kell 10:16 (UTC)


Ensüümid on eriliste omadustega valgud, mis kindlustavad organismis keemiliste reaksioonide toimumise,jäädes samal ajal ise muutumatuks.

Andres


See pilt siin on minu meelest üleliigne, sest ta ei anna ensüümide kohta mingit informatsiooni. Struktuuri siit niikuinii välja ei loe, kui ei tea, mida värvid tähendavad. Andres 2. detsember 2008, kell 21:12 (UTC)

Sünonüüm[muuda lähteteksti]

Kas mitte sünonüüm pole ferment, või miks seda sünonüümina pole mainitud?--Dj Capricorn 12. veebruar 2009, kell 14:59 (UTC)

V. Tohveri raamatus "Üldine biokeemia" (1977) on neid sõnu lahatud, ning üldiselt ühtsuse huvides soovitatakse nüüd kasutada sõna "ensüüm"--Dj Capricorn 12. veebruar 2009, kell 21:26 (UTC)
Kas sõnal "ferment" on olnud mingi spetsiifiline tähendus? Andres 12. veebruar 2009, kell 21:42 (UTC)

Definitsiooni kaudu.... Ensüümid on organismides eriliste omadustega, väga erineva struktuuriga, kõrgmolekulaarsed orgaanilised ja sünteetiliselt valmistatud katalüütilised valgud, mis koosnevad, valdavas enamikus, temperatuuritundlikest aminohappejääkidest, ka bioloogilised katalüsaatorid.

Definitsioon on midagi "biokeemia põhist" ega väljenda ensüümide olemust, kuna artiklis: pedosfäär ma neid ei tuvastanud siis tuleb definitsioon komplekteerida ja korrektselt, olemasolevaid parimaid teadusdistsipliine ja päid rakendades (seetõttu ongi mul raskusi ensüümide vaatlemisega) aga see kõik hakkas juba varem pihta, Louis Pasteuri kaasaegsed ikka korralikult riidlesid temaga, et ta on valesti uurinud või defineerinud ja või kirjeldanud (ei saanud täpselt aru) neid nn ühendeid "pärmis" ja hüpoteesi, et ensüümid asuvad rakkude sees....

  • Cycles of Soils: Carbon, Nitrogen, Phosphorus, Sulfur, Micronutrients

F. J. Stevenson, Michael A. Cole [1]

ja lisaks ei oska ma leida vikipeedias süsinik-12 (taimedes) süsinik-13 (atmosfääris) Mariina 30. juuni 2013, kell 11:29 (EEST)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Teates edastatud link ka minul ei avanenud

  • aga
  • kuna toodud link ei olnud artikli siseselt ka viidatud siis eemaldasin, kui täpsemalt jälgi ajada ja lingi pead vaadata siis ilmselt võis olla tegu ensüümide ja keskkonna seostega.....neid võiks lähemalt vaadata ja see üks link ilmselt ei muuda artikli jaoks- hetkel midagi----mõeldud lugeja ei jää saamata....

Mariina 8. juuli 2013, kell 07:48 (EEST)

Kui teed lingi korda või eemaldad, siis võid boti jutu kustutada. Selles on kategooria Katkiste linkidega artiklid, mis ei kao ilma kustutamata. Bot võib eemaldada selle kunagi. Üle kuu on möödas ja ta pole seda teinud. Seepärast kustutasin ise. --Tiia (arutelu) 14. august 2013, kell 22:32 (EEST)[vasta]

Tõlkeabi palve (tulevikuks)[muuda lähteteksti]

Palun ensüümi artikli tarvis tõlkeabi: "For the Love of Enzymes" enne 37-39 lk on tekst: "A protein that functions as an enzyme may have a claw, cleft, hollow, or knop to grasp, hold, stretch and bend the molecule it acts upon, which is called the substrate."

Mariina 14. august 2013, kell 21:43 (EEST)

Definitsioonist[muuda lähteteksti]

Ensüümid on ka biokatalüsaatorid, kelle toimel muundatakse substraadi molekuli selliselt, et reaktsioonide toimumine kas kiireneb või inhibeeritakse..

Ei ole veel sattunud ette et ensüümid oleks ka reaktsioonide inhibiitorid.. Küll aga on ensüümreaktsioone inhibeerivaid ainemolekule, nii ensüümreaktsioonide produktide kui substraatide seas. Ehk midagi sassi aetud? Ensüüm ikka kiirendab mitte ei aeglusta.--Mustvalge (arutelu) 10. mai 2015, kell 20:58 (EEST)[vasta]

Korrektne viide peaks sisaldab allika autorit, teose pealkirja, aega ja ilmumiskohta.., mitte lihtsalt näit. ″Shanmugam et al 2009″. Viited ja kasutatud kirjanduse võiks siin lihtsalt viidete alla kokku liita Mustvalge (arutelu) 14. mai 2015, kell 01:11 (EEST)[vasta]