Arutelu:Eduard Raia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ma torgin mõnda inimest, kes teda paremini tundis siis saab ehk faktid paika. Ma tegin otsa lahti - eriti ilus ei tulnud aga alguseks hea seegi :) Tõnu Samuel 21. mai 2006, kell 07.31 (UTC)

Kas on õige määratlus, et ta oli Eesti luuraja? Siis võiks sellest alustada. Igatahes praegu ei tule point hästi välja. Andres 21. mai 2006, kell 07.52 (UTC)
Vist ei ole aga ma olen liiga noor inimene midagi väitmaks selle kõige kohta. Tegemist on minu emapoolse vanaisaga, keda ma mäletan kuid siiski mitte piisavalt. Vikipediasse tuleks selline inimene kanda, kuna tegemist on kindlasti märkimisväärse inimesega. Küll aga tema täpne roll ajaloos on suhteliselt segane ja Eesti ajalugu on poliitiliselt sogane. Kes mis rolli mängis, on praegu raske tagantjärele aru saada. Mul pole hetkel tõendeid kuskilt võtta aga minu teada oli ta Eesti Laskurkorpuses üks kõrgemaid eestlastest ohvitsere ja majori auastmes, kellele allus polk 3000 mehega. Osales paljudes kuulsates (sisu üle väga ei fleimiks, et kes kelle poolt oli) Velikije Luki ja Kuramaa lahingutes ning Muhu saare dessandis. Sai mürsukilluga haavata. Medaleid-ordeneid oli tal palju ning nende hulgas mõned, mis osaliselt ehk jälle ajaloos natuke selgust aitavad tuua. Üks orden oli "Gvardija", mis peaks siis tähistama kuulumist Kaardiväkke (väidetavalt saavutuste eest said sellise nime eliitväeosad?). Oli ka Eesti Vabariigi aegses sõjaväes. Nüüd siis tagantjärele teadlikumas vanuses olen saanud sellegi teada, et sõjaväes oli aastast 1933 ning KGB toimiku andmeil sõjaväeluures. Samuti kahtlustas siis KGB teda 1995 aasta toimikus Inglaste luure heaks töötamises. Läbi kahe suu tulnud jutt aga vahetult enne surma oli pihtinud oma pojale Aleksile, et pole kunagi julgenud rääkida aga oli töötanud Laidoneri käsundusohvitserina. Ma püüan nüüd siia juurde korjata inimesed, kes asjast midagi teavad ning otsida ka vanemad trükised üles. Häda on selles, et tema kohta on näha ainult see, mida sooviti nõukogude ajal näidata ja muu on hävitatud. "Luuraja" kohta ma ise ka ei tea. Vist mitte. Või kui oli siis väga suure ellujäämisvõimega. Tõnu Samuel 21. mai 2006, kell 08.24 (UTC)

http://www.history.ee/cgi-bin/ono/20uus?q=raia ütleb Raia eelmiseks nimeks Diedvid. Uurime asja enne kui muudame. Tõnu Samuel 21. mai 2006, kell 08.36 (UTC)

Arvan, et see on usaldusväärne allikas. Andres 21. mai 2006, kell 08.55 (UTC)

nime muutus[muuda lähteteksti]

jutt on minu vanaisast.seoses igasuguste tagastamistega puutusin kokkuarhiividega ja oma suureks üllatuseks avastasin et isegi sünnitunnistus ajajooksul muudab kergelt kuju.kui ma miskit väga puusse ei pane ,siis meie versioon nimest on see d-ga lõppev,aga lihtsalt jälle muudatustega,lõpp nimeltpeab olema g,ja seda kohe kindlasti

eesti laskurkorpuses oli ta kindlasti,selle kohta on omal ajal veteranide enda välja antud raamat,,velikie luki,kuramaa...ja miskit veel.praegu kohe ei plahvata.aga raamat on olemas,lihtsalt isa,s.t.aleks raia-poeg,juures.aga nagu öeldud,on see pisike teada olev tükike tema elust,serveerituna sobivas soustis.lisaks sellele, sõja lõppedes saadeti ka tema asumisele,põhjuseks haridus ja ohtlikus.tollel ajal ikka avaldati nii tänu teenete eest kodumaale.eriti kui sa ei pärinenud töölisklassist ja lisaks veel omasid haridust. Ingrid 21. mai 2006, kell 11.38 (UTC)

Internetist leidsin uusi fakte. Äkki keegi oskajam vala lehe sisse:

edit: Leidsin http://et.wikipedia.org/wiki/249._Eesti_Laskurdiviis ning seal on ka osa infost juba olemas.

Tõnu Samuel ~~



"Nõukogude ajal hoidus kontaktidest." Kontaktidest kellega ta hoidus? Velirand (arutelu) 28. september 2014, kell 17:12 (EEST)[vasta]

Artiklis Korporatsioon Vironia põrandaalusest tegevusest juttu ei ole.

Kogu artikkel on segane. Andres (arutelu) 3. august 2015, kell 09:44 (EEST)[vasta]