Arutelu:Brauser

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Brauseriga saab kasutada ka ainult arvutis olevaid dokumente, ka piltide (jpg, png) vaikevaaturiks võib seada brauseri. IE on põhimõtteliselt ju ka failihaldur, sama on ka Konqueror. Valju 5. november 2006, kell 20:00 (UTC)



Opera — väike ja kiire omanduslik lehitseja. Mida see omanduslik tähendab? Valju 5. november 2006, kell 20:01 (UTC)

Mittevaba. Andres 5. november 2006, kell 20:05 (UTC)
See sõna võib tähendada ka 'mittevaba, kuid tasuta'. Andres 5. november 2006, kell 20:07 (UTC)
Kas põhimõtteliselt sama, mis vabavara Valju 5. november 2006, kell 20:10 (UTC)
  • Selle teise tähenduse ma võtsin siit. Meie artiklis vaba tarkvara on ta esimeses tähenduses. Andres 5. november 2006, kell 20:16 (UTC)

"Esimese brauseri lõi 1990. aastal Tim Berners-Lee, see kandis nime WorldWideWeb. Tänapäeval teame seda nimega Nexus" - Huvitav viide sel Nexusel...


Prauser aka brauser tuleb inglise keelest "to browse" - vaatama/läbi(üle)vaatama - en:Browse
Selles mõtes on ka kunagine norton commander failipuu ja failide prauser, google-earth on ntx Maa arvutikujutise prauser, mida saab kasutada graafilise kasutajaliidesega. Samas ntx on olemas ka shelli-s töötavaid veebiprauserid ntx Lynx. Üks esimesi browse käske oli failide vaatamiseks IBM-i 360-seeria kolakatel VirtuaalmasinateSysteemi failide/kataloogide lappamiseks virtuaalkonsoolil. suwa 30. august 2007, kell 08:34 (UTC)


Delfis on viimasel ajal kasutama hakatud mõistet "sirvik".--Hendrix 12. september 2008, kell 07:06 (UTC)

tundub, et tegmist on tuletisega veebilehitseja -> veebi lehitsema -> veebi sirvima -> veebisirvija -> sirvik :) suwa 12. september 2008, kell 07:27 (UTC)

Arvan, et ka internetilehekülje kohta peaks olema eraldi artikkel. See ei ole sama mis veebisait. Andres 8. veebruar 2009, kell 17:46 (UTC)

Jah, sest veebilehekülje lugemiseks on vaja brauserit (wikibook). --Tiuks 8. veebruar 2009, kell 17:58 (UTC)
Selle väite kallal saab natuke norida(heatahtlikult).
Oletan, et sul m$-win, ava nüüd käsuviip ja toksi sinna:
telnet www.sinu-lemmik-domeen.ee 80
kui siis miskit ei toimu, kuid kursor kobib vasakusse ülanurka, toksi:
get /
edasi peaks html-i tulema natuke ;)
suwa 6. juuni 2009, kell 09:03 (UTC)

Mulle tundus, et keegi püüab oma terminieelistust peale suruda. Aga tegu on ka teistsuguse kontseptsiooniga. Praegu on jutt vastuoluline, aga varasem oli vastuolus sõnade tavalise tähendusega. Võib-olla tuleb endine olukord taastada ja toimetamist otsast peale alustada. Andres (arutelu) 2. juuni 2012, kell 11:38 (EEST)[vasta]


Termineid võib olla käibel igasuguseid aga tekst peab olema arusaadav. Slängi, žargooni või ebastsensuurseid lühendeid kasutatakse praktikas väga palju (sh. teaduslaborites) aga need ei sobi ei teadusartiklitesse ega isegi mitte eestikeelse Vikipeedia artiklitesse. Jääb mulje, et >50% tehnikaartiklitest on tõlgitud Eesti keelt mitte valdavate isikute poolt või masintõlkeprogramme kasutades. Artiklite sisu on raskesti arusaadav isegi spetsialistidele.

Jah, tehnikaartiklid on sageli halva keelega ja/või asjatundmatud. Abi on teretulnud. Andres (arutelu) 2. juuni 2012, kell 16:31 (EEST)[vasta]

To Ervion: täiesti korrekne nimetus on ka veebilehitseja (ka veebisirvija). ÕS ei ole ainuke allikas asjade nimetuste leidmiseks ja oma iseloomult ta ei saagi selleks kunagi (otsi näiteks EKSS-ist või infotehnoloogia puhul parem juba vallaste.ee-st). Aga veel üks asi on see, et siin on praegu ainult veebibrauserist juttu, mitte aga muudest brauseritest. -- Ahsoous (arutelu) 18. oktoober 2012, kell 21:07 (EEST)[vasta]


Kas "sirvik" on seen?
kohati kasutatav naiivtõlkeline "lehitseja" sobib pigem asendama praegust "surfajat"
Vastus ka: tegemist klaviatuuri apsuga, kus alguse "s" "ei sisestunud"; ise alustasin hommikut artikliga "... 'Aprill kuni praegune aeg'", siis märkasin, et kaks L-i on paljust, kustutasin, tuleb välja et mõlemad, L-d, kui parandama tõttasin, oli juba parandatud...—Pietadè 1. aprill 2018, kell 15:43 (EEST)