Arutelu:Biokeemia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tegelikult võiks keegi teha biokeemia alla allkategooriad. Kuid kuidas seda teha ? Mario

Reaalne vajadus allkategooriate järgi tekib siis kui sinna on midagi panna. See tähendab, et vaja on biokeemiaalaseid artikleid. Neile tuleks määrata kategooriaks "biokeemia". Artikli lõppu lisada: [[Category:biokeemia]] Hiljem kui artikleid on rohkem võib kategooriaid juurde teha ja täpsustada. Kategooriate tegemine nõuab kogemusi ja olemasoleva süsteemi (nii biokeemia kui vikipeedia) head tundmist. Selle võid jätta edaspidiseks. Siim 21:55, 28 Dec 2004 (UTC)
Biokeemia all on praegu kolm allkategooriat, Category:Valgud, Category:Süsivesikud ja Category:Lipiidid. Edasine allkategooriate tegemine on mõttekas siis, kui on vastavaid artikleid. KS 21:56, 28 Dec 2004 (UTC)

Mõisted tuleb kuskile mujale panna, "Vaata ka" alla nad ei sobi. Võib-olla peaks tegema veel ühe mõistete loendi, mille nimeks oleks Biokeemia mõisteid või ei ole seda vaja? Siim 22:02, 28 Dec 2004 (UTC)

Njah, hea küsimus...Võib-olla peaks, aga tegelikult saaks siinsed mõisted ka Füsioloogia mõisteid alla toppida, staatilise biokeemia omad aga Keemia mõisteid alla. Kui uus loend teha, hakkaks ta molekulaarbioloogia oma paljuski dubleerima. KS 22:08, 28 Dec 2004 (UTC)

Kategooriate all mõtlesin järgmist. Võib-olla oleks mõtekas teha suuremad kategooriad: Staatiline biokeemia ja Dünaamiline biokeemia. See "Vaata ka" all olev tekst tuleks tegelikult eemaldada. Pole mõtet. Vastavate biokeemia alakategooriate alla saaks omakorda tega artiklid nt aminohapete, valkude, nukleotiidide keemiliste omaduste kohta. Dünaamiline biokeemia kategoorias oleksid aga artiklid erinevate ühendite/aineklasside metaboolsete radade käsitlus inimorganismis. Muidugi võiks staatilise biokeemia alla kuuluvad artiklid jätta orgaanilise keemia valdkonda. Biokeemia kategooriasse teha aga nt alakategooria Inimorganismi metabolism vms, kus oleksid artikid nt aminohapete metabolismist, pentoosfosfaaditsüklist, sfingolipiidide metabolismist jne. Inimestel oleks siis lihtsam neid üles leida. Artikleid sel teemal hakkan kohe kirjutama. Eks ma lisa siis senikaua artikli alla Category:biokeemia .

Muide, te siis arvutispetsid koos,andke nõu. Kui ma nt tahan artiklisse lisada mõne keemilise reaktsiooni (struktuurvalemitega), kuidas ma need pildifailideks saan ? Kasutan ühte programmi ChemSketch ja sealt edasi salvestan Wordi failina. Kuid oleks vaja pildina. Mario

Pildi saamiseks aitab "printscreen" klaviatuurilt kui muud võiumalust ei ole. Miks sa biokeemia artiklist kategooria ja välislingid ära võtsid? Alla kirjutamiseks vajuta neli korda ~ Siim 22:43, 28 Dec 2004 (UTC)

Pakuksin välja kategooria "ainevahetus". See "staatilise biokeemia" kategooria oleks kahtlase väärtusega, langeks liiga paljus kokku "orgaanilise keemia" kategooriaga (ja eks see staatiline biokeemia suuresti olegi bioorgaaniline keemia). KS 22:45, 28 Dec 2004 (UTC)

Taastasin eelmise kuju, mõisted tuleks kanda loendi(te)sse. Siim 22:46, 28 Dec 2004 (UTC)
Eraldi kategooriat "Inimorganismi metabolism" poleks küll mõtet teha, siis peaks looma ka muude loomade metabolismide kategooriad - liiga palju kordamist. KS 22:48, 28 Dec 2004 (UTC)

Siis oleks vast kõige mõtekam teha biokeemia alla kategooria "ainevahetus", sinna koondada kõik vastavad edaspidised artiklid. Mario 22:57, 28 Dec 2004 (UTC) Mario.

Just. Ja kui artikleid tõesti juba palju on, võib luua ka väiksemaid kategooriaid. KS 23:02, 28 Dec 2004 (UTC)


Lohisevad loendid[muuda lähteteksti]

Need pika Vaata ka menüüd tuleks kuidagi asendada minu meelest, või siis kasutada ainult otseseid vasteid, Esimene Tšetšeenia sõda artiklisse vaata ka alla panna, Teine tšetšeenia sõda --Dj Capricorn 13. oktoober 2006, kell 13:28 (UTC)

Võib-olla tuleks teha lehekülg "Biokeemia mõisteid". Praegu on biokeemia mõisted leheküljel Füsioloogia mõisteid.
Ka mõnel teisel lehel on "Vaata ka" all sisuliselt loendite alged. Andres 13. oktoober 2006, kell 14:07 (UTC)

Eelnevast arutelust selgub, et otsest vajadust biokeemia loendit teha vist polegi, kuna paljuski ühtib olemasolevate loenditega--Dj Capricorn 6. jaanuar 2009, kell 22:07 (UTC)


Bioloogilistest makromolekulidest tuleks kirjutada vastavas artiklis.

Kasutaja Mariina: Biokeemia artikkel ei ole minu eriala võib-olla saab aidata kasutaja Elvim aga kui loen publikatsioone ja hakkab silma mõni biokeemia teaduse suund/külg/ala/joon/suund, mis vikipeedia artiklis veel kajastust pole leidnud siis lisan Biomakromolekulid saaks linksuda küll eraldi artiklis ja siis ühendada need vikipeedia kaudu juba olemasolevate biomakromolekulidega aga jaotamine biomakromolekulideks ja biomikromolekulideks ei ole minu jaoks hetkel veel üldine sest biokeemia publikatsioonid, mida siiani lugenud räägivad ja klassifiseerivad neid üldiselt mitte üksikult koos daltoni ära toomisega

ja kui mõõtkava paigas siis saab täpsemalt, ka aminohapped ju jaotatakse molekulaarmassi järgi mitte niemtuste järgi, biokeemias nimelt , nagu ma aru saan... Mariina 4. juuni 2013, kell 09:13 (EEST)

Organismide rühmade loetlemine ei anna siin midagi. Andres (arutelu) 4. juuni 2013, kell 08:19 (EEST)[vasta]

Ilusad tänud loetelu on nüüd maas aga märge jäi, sest biokeemia raamatute kohaselt tegeleb biokeemia kõikide organismidega pluss keemia jm...... Mariina 4. juuni 2013, kell 09:13 (EEST)


Kuidas siis nüüd nii, et taimedel ja loomadel on hoopis bioloogilised mikromolekulid? Andres (arutelu) 4. juuni 2013, kell 08:22 (EEST)[vasta]

....just nimelt, ja kui mõõtkava paigas siis saab täpsemalt, ka aminohapped ju jaotatakse molekulaarmassi järgi mitte nimetuste järgi, biokeemias nimelt , nagu ma aru saan...aga allikat pole veel leidnud: Publikatsioon "Inimorganismi biomolekulid ja nende meditsiiniliselt olulisemad ülesanded Inimorganismi metabolism, selle häired ja haigused" kirjutab üldiselt ja täpset definitsiooni ja mõõtmeid ma sellest veel ei ole leidnud.....

Mariina 4. juuni 2013, kell 09:13 (EEST) Bioloogiliste makromolekulide tänapäevane nomenklatuur, nimetused, klassifikatsioon ja struktuur ning omadused ja reaktsioonid võivad erinevate hulkraksete organismides erineda nii eluvormide kohaselt,kui liigiti aga ka indiviiditi.

Et nomenklatuur jms erineb indiviiditi, seda ma küll ei usu. Andres (arutelu) 4. juuni 2013, kell 09:00 (EEST)[vasta]

"Usu või Ära Usu" saame vikipeedia kaudu teadmisteks vormistada vast siis on pisut lihtsam ja ladusam aga iga indiviid on ka geneetiline ja biokeemiline üsksus ja kuidas sünnivad geeneetilised haigused , kuidas sünnivad geneetilised muundatud organismid, kuidas sünnib elu? mina ei tea täpselt aga vikipeedia teab geneetikast juba üht-koma teist jms iga inimese keha ei ole võimeline komplekteerima biomakromolekule ega biomikromolekule vastavalt kokkulepitud standarditele, meetoditele, teedele jne: rakud ensüümid geenid aminohapped toit rasvhapped lisaks elukeskkond ja biomolekulide komplekteerimine muutub ka organismi arenedes ja kasvades ja süües ja elades.....

püüdsin täna hommikul anda kasutaja Daniel Mietcheni artiklile pisut bio-geneetika-keemia-meditsiini-ökoloogia näo http://et.wikipedia.org/wiki/Ts%C3%BCtokroom_P450

Mariina 4. juuni 2013, kell 09:22 (EEST)


Valdavas osas saavad organismid eluks vajalikke makro- ja mikromolekule, mida nende organisüsteemid eluks tarvitavad ja töötlevad, siiski toiduga väliskeskkonnast. Neid organisme nimetatakse heterotroofideks. Autotroofid sünteesivad oma toidu ise.

Võtsin välja kui ebateemakohase. Andres (arutelu) 28. jaanuar 2016, kell 16:52 (EET)[vasta]