Arutelu:Albert Schweitzer

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Nii et Schweitzer oli halb inimene, eks ju? See on mida Vikipeedia püüab eesti koolilastele tõestada selle teksti praegusel kujul. Ajab mind iiveldama, tõtt öeldes. Või õigemini on see tõe pea peale keeramine, või siis vähemalt vildakas. Ajakirjanduse üks põhilisi printsiipe on "get it right" - s.t. ära eksi. Entsüklopeediad võiksid samale printsiibile toetuda. Albert Schweitzer tegi head mustal mandril, mitte halba. Ta läks sinna vabatahtlikult ja tegi head, ennastsalgavalt. Minu jaoks on ta eeskuju ja midagi peaaegu pühaku laadset. Omaaegne ema Teresa. Mul on piinlik lugeda seda, mis on praegu siin ülesriputet.

Proportsioonid on tõesti paigast ära ja kriitika jääb liiga kõlama. Artikkel peaks olema palju pikem ning muidugi tuleks kajastada ka kiitvaid hinnanguid, mida on palju rohkem kui kriitikat. Andres (arutelu) 14. august 2015, kell 10:24 (EEST)[vasta]
Kriitika jääb liiga kõlama alles pärast sinu viimast muudatust, millega sa selle eraldi alaosasse paigutasid. Aga muidu, siin on 5 lõiku, mida võiks tõlgendada kiitvana ja 2 lõiku kriitikat, nii et selle põhjal tundub, et artikkel on hoopis teises suunas kaldu. Ja muide, kas sa tõesti nõustud eelpoolkirjutaja arvamusega, et Schweitzerit peaks justkui pühakuna esitama? Kuidas siis neutraalsusega jääb? Praegu on artikkel piisavalt neutraalne, pole vaja siin midagi proportsiooni ajama hakata, kuigi täiendama seda muidugi peaks. Ja viiteid pole siin ka, see on oluliselt konkreetsem probleem, kui mingid ähmased proportsioonid.

Kritiseeritud on Schweitzeri suhtumist neegritesse. Näiteks oli ta vastu Gabooni iseseisvumisele 1960, arvates, et see tuli liiga vara ja et riigi elanikud polnud valmis oma riigiga hakkama saama. Chinua Achebe tsiteeris Schweitzeri ütlust: «Aafrika on tõepoolest minu vend, aga minu noorem vend.» Kuid hilisemast ajast pärineb ka Schweitzeri ütlus: «Aeg rääkida vanematest ja noorematest vendadest on läbi.»

1950. aastatel külastas Lambarénéd ameerika ajakirjanik John Gunther, kes samuti kirjutas Schweitzeri patroneerivast hoiakust neegrite suhtes. Ta pani ka tähele aafriklaste puudumist oskustööliste hulgas. Pärast kolmekümmet aastat Aafrikas sõltus Schweitzer endiselt eurooplastest õdedest. Võrdluseks hakkas tema kaasaegne Albert Cook Ugandas õdesid ja ämmaemandaid välja õpetama juba 1910. aastatel ja andis välja sünnitusabi käsiraamatu kohalikus ganda keeles.

Siin on probleem küll, võtan selle välja seniks, kui artikkel läheb pikemaks.
Ma leian tõesti, et selle artikli põhjal jääb lastele mulje, et tegu oli halva inimesega, ja seetõttu see ei ole neutraalne. Peale selle kriitika ei ole tekstis minu meelest mingeid hinnanguid.
Viidete puudumine on Vikipeedias üldine probleem, küllap artikkel on sellest ajast, kui viitamine polnud levinud. Artikkel näeb nii välja, et võib arvata, et see on tõlge mõnest teisest vikist. Andres (arutelu) 14. august 2015, kell 11:29 (EEST)[vasta]
Aga kui tal oligi selline suhtumine, siis ei saa seda ju eitada ega varjata. Lapsed ja neile jääv mulje ei puutu üldse asjasse, vikipeedia ei pea olema kellegi mainekujundaja. Vähemasti on siin välja toodud nende nimed, kes Schweitzerit kritiseerinud on, nii et ei saa eitada, et temast on igasugu arvamusi olnud, mis ei ole alati kiitvad.
Siiski mulle tundub, et on oluline, et inimestele, kes asjast midagi ei tea, ei jääks vale muljet. Need ongi ju eeskätt lapsed. Muidugi ei ole Vikipeedia mainekujundaja, aga ta peab tekitama adekvaatse pildi sellest, missugune maine inimesel on. Muidu on esitus mitteneutraalne.
See kriitika osa on võetud inglise vikist, ja seal on seda ka täiendatud, ka viited on seal olemas. Saksa vikis on ka kriitika osa, seal on teistsugune sisu. See osa on artiklis absoluutselt vajalik, aga minu meelest praegu on olukord niisugune, et me ei saa kriitikast alustada.
Võimalik, et võtab aastaid aega, enne kui keegi midagi juurde kirjutab, sellepärast ma võtsin selle siin praegu välja. Minu meelest on praegune esitus piisavalt neutraalne, sest seal on ainult faktid, mis on küllaltki hästi valitud. Andres (arutelu) 14. august 2015, kell 11:57 (EEST)[vasta]