Arutelu:Aavo Savitsch

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Selles artiklis on mitteneutraalsuse sugemeid. Andres 15. jaanuar 2007, kell 15:16 (UTC)

Tunudb, et vikindamise märke võiks maha võtta.--WooteleF 20. märts 2008, kell 15:23 (UTC)

seda väidet ei tõesta miski: "viis Aavo Savitsch koos Tiit Madissoniga läbi taasiseseisvumisaja suurima meeleavalduse"

Kas ta on tõesti anarhist?

Aavo Savitschi [Savitši] Isiklikus osas on viga. Aavo elas küll Viiratsis, kuid polnud abielus oma elukaaslase Ilona Paalmanniga, kellega Aavol on kaks last. Aavo oli varasemalt abielus (tolle naise nime ei tea)ja sellest abielust on tütar Kaisa. Isa ja tütar omavahel ei lävinud.

Aavo Savitši maailmavaatelt rahvuslaseks nimetad on liig. Aavo ei suutnud viimse päevani endale selgeks teha millist poliitilist maailmavaadet ta pooldab, kuid üks suuremaid poolehoide oli Aavol rahvussotsialismile, kuid Risto Teinoneni skandaalsus hirmutas ta seda eitama.


Aavo Savitsch elas Viiratsis, Viljandimaal. Ta oli abielus ja kahe lapse isa.

Väide, et Ta (Aavo) kirjutas Alfons Rebasest ja Eesti Leegionist hulgaliselt artikleid ja uurimusi on ilmne liialdus. A. Savits pole teinud ainsatki UURIMUST ei Rebase ega Leegioni kohta.

Tegin mõned parandused. Kui tema maailmavaade oli lähedane rahvussotsialismile, miks teda siis rahvuslaseks ei või nimetada? Andres 31. detsember 2009, kell 09:42 (UTC)


Artikkel viitamata[muuda lähteteksti]

Terve artikkel on viitamata ning samuti on kahtlane kasutaja "Bassau" redigeerimised. --kanakukk 18. juuli 2009, kell 20:21 (UTC).

Erakonna kodulehel nime Aavo Savitsch ei leidu. Vt.www.reform.ee

Ei ole tõesti, aga äriregistris on. Kui ta on hiljuti erakonnast lahkunud, ei pruugi see äriregistris kajastuda. Andres 27. juuli 2009, kell 19:49 (UTC)

Aga, kui teda pole erakonnas üldse olnud? Tuleks tema enda käest küsida, mis kamm sellega on?

Viidatut ja viiteid kustutada pole põhjust. Andres 27. juuli 2009, kell 20:04 (UTC)
Tere, Google'i vahemälu abil on võimalik taastada olukord, nagu see oli 11. juulil 2009, seal on tõepoolest kõne all olev isik olemas. Tõepoolest teda enam reformi nimekirjast ei leia ja seetõttu tuleks artikkel ümber sõnastada. --kanakukk 27. juuli 2009, kell 20:39 (UTC).

Võin ka erakonna ametlike andmete põhjal kinnitada, et Savitsch oli veel pooleteise nädala eest Reformierakonna liige. Tänase seisuga on ta tõepoolest erakonna liikmete nimekirjast kadunud. Ma arvan teadvat ka selle põhjust, kuna aga see ei ole viidatav teave, siis jätan selle kui kinnitamata arvamuse enda teada. -- Toomas 27. juuli 2009, kell 20:44 (UTC)

Jah, link --kanakukk 27. juuli 2009, kell 20:55 (UTC).
Kas artiklisse kirjutada, et käesoleval hetkel partei liikmete hulka ei kuulu? --kanakukk 27. juuli 2009, kell 20:56 (UTC).
Võib kirjutada, et kuulus parteisse juulini 2009. Andres 27. juuli 2009, kell 21:12 (UTC)


Sain info, et ta on omal soovil lahkunud reformierakonnast alates 24 juulist.


Sünniaeg oli enne ka viidatud äriregistri järgi. Andres 28. juuli 2009, kell 17:59 (UTC)

Isamaaliidust väljaheitmise kohta tuleks viidata pigem Sakala artiklit. Sõltumatu Infokeskuse artikkel võiks olla Savitschi publikatsioonide nimekirjas.

Teisi viiteid ma ei jõudnud kontrollida. Andres 29. juuli 2009, kell 06:04 (UTC)

Alajaotuses "Isiklikku" ei tõenda õpilaste nimekiri midagi; teine link ei tööta. Andres 3. jaanuar 2010, kell 09:56 (UTC)

Õpilaste nimekiri tõendab, et Viiratsi algkoolis õpib Andero Savitsch (Aavo Savitschi poeg). Teine link peaks nüüd töötama, kuigi neiu nimi ja tema pilt ei tõenda, et tegemist on siiski Aavo Savitsch kasutütrega ehk neiuga, kes viimased 13 aastat oli Aavo Savitschi ja Ilona Paalmanni vabaabielu tulemusena pereliige. Vabaabielu puhul vist üldse on raske tõestada, et laps on üles kasvanud just selles peres ja nende inimese hoole all? Kuidas aga tõendada Kaisa Savitschi olemasolu, või Aavo tutreks olemist? Koopia sünnitunnistusest? --Ancien

Mu meelest pole nii põhjalikuks vaja minna ja mina ise ei nõuakski selle viitamist. Minu pärast võib siit viite nõudmise maha võtta. Aga üldine reegel: kõike saab tõendada sellega, et ajakirjandus, eriti üle-eestiline või maakonnaajaleht on sellest kirjutanud. Kui näiteks Võru maakonna leht kirjutaks, et tal on kasutütar või kasvõi jaanalind, siis on kasutütre või jaanalinnu olemasolu tõestatud. Taivo 4. jaanuar 2010, kell 23:11 (UTC)

Taivo, kogu respekti juures, sa eksid - ajakirjanduses avaldatu ei tõesta midagi. Näide, The Times on rahu eest võitlemise eest aasta inimeseks tunnistanud nii J.Stalini kui ka A.Hitleri. Tõestab see nende rahumeelsust?--Ancien

Sellepärast ei tõenda, et ajakirjandusest ja teatmeteostest on leida ka hulgaliselt vastunäiteid selle kohta, et nad polnud rahumeelsed mehed. Kui me ei teaks Hitlerist ja Stalinist mitte midagi muud peale selle, et Time on nimetanud neid rahuvõitlejateks, siis olekski see piisav alus neid rahuvõitlejateks kutsuda. Taivo 5. jaanuar 2010, kell 12:44 (UTC)
Võtsin viited välja, sest need ei tõenda öeldut. Õpilaste nimekirjas pole ju öeldud, kes on vanemad. Kui avalike andmete põhjal tõendada ei saa, tuleb lihtsalt välja jätta. Ka kasutütre CV-s pole perekonnast juttu. Sünnitunnistust pole siin tarvis avaldada, sest see oleks originaaluurimus. Kui neist asjadest pole meedias kirjutatud, siis ei ole tarvis neid ka siin avaldada. Esiteks on see vastuolus isikuandmete seadusega, teiseks võib selle lugeda ebaoluliseks. Andres 5. jaanuar 2010, kell 07:23 (UTC)

Lugupidavalt Andres, on Sul endal lapsi? Kui on, kas nemad on ebaolulised? Ajal mil eesti rahvas hääbub, on iga mees ja naine, keda saab esile tuua kui eeskuju oleks vajalik näidata ka nende osa ühiskondlikust vastutusest. Seega arvan, et pere kui ühiskonna alus eeldab ka teavet laste kohta. Seepärat teen ettepaneku jätta varalahkunud Aavo Savitschi mälestuseks sissekandesse tema laste nimed, keda kahjuks kunagi pole ajakirjanduse poolt kusagil maininud.--Ancien

Vikipeedia üks põhinõudmisi on see, et info peab olema avalike allikate poolt tõendatav.--WooteleF 5. jaanuar 2010, kell 10:02 (UTC)

Austatud WooteleF. Kui keegi pahatahtlik inimene või seltskond on kirjutanud internetimaailma (st. avalikusele), et Aavo oli (näiteks) biseksuaal, siis on see wikipedia seisukohast tõsi, sest võimatu oleks leida sissekannet, kus kirjutatakse Aavost kui heteroseksuaalist, kas pole nii? Paljusid asju on avalike allikate kaudu võimatu tõestada.--Ancien

Olen veidi kriitiline. Artiklis seisab, et ’’Aavo Savitsch oli üks peamisi Tammelehtedega Rüütliristi kavaler Alfons Rebase mälestuse jäädvustajaid’’ Kuidas määrata kes on peamine mälestuse jäädvustaja? See sõnastus pole neutraalne.

’’Aavo Savitsch suri pärast rasket haigust’’ Kuidas määrata, et haigus oli raske? Millise diagnoosi kohaselt Aavo suri, et seda nimetatakse raskeks haiguseks?

Aavo osast piirivalve taasloomise kohta ei leia Piirivalve ja Kaitseliidu allikatest midagi. Seega on see kinnitamata.--Ancien

Iga avalik allikas tõepoolest tõestusmaterjaliks ei sobi. Inno ja Irja ju kah kirjutavad oma blogis, et Mihkel Kärmas näitab lastele kooli juures tilli, ega see sellepärast kohe tõsi ei ole. Mingit head kriteeriumit allikate usaldusväärsuse määramiseks polegi, see on rohkem sisetunde küsimus.--WooteleF 5. jaanuar 2010, kell 12:57 (UTC)

Mälestuse jäädvustamiseks tuleb kasutada spetsiaalset lehte, mitte Vikipeediat. Kui niisugune leht luuakse, siis võib vast ka siin need andmed ära tuua. Praegu seda teha ei saa.

Usaldatavuse seisukohast on oluline, et allikas oleks toimetatud, nagu näiteks suured ajakirjandusväljaanded. Muidugi ei taga ka see veel andmete tõesust, aga originaaluurimuse kasutamine teeb seda veel vähem.

Minu laste kohta avalikke usaldatavaid andmeid ei ole, järelikult ei saa sel teemal ka Vikipeedias rääkida.

Mis puutub raskesse haigusesse, siis sellest on võimalik rääkida, tsiteerides nekroloogi, kui seal on nii öeldud. Ülejäänud väited, mille kohta tõendit pole, tuleb välja jätta. Andres 5. jaanuar 2010, kell 15:56 (UTC)

Artiklis on üks kindel faktiviga, nimelt polnud Aavo Savitsch ERL-i asutamisel Purmanis, ometi seisab artiklis, et ta on ERL-i asutaja. Kuna ERL-i asutajate nimekirja pole kusagil avaldatud, jääb ajaloo jaoks see väärfakt, nagu oleks Aavo ERL-i asutaja.

Kui Sa tead, et see on vale, tõmba siis maha. Ja kui tagasi pannakse, siis võib panna viite lisamise märkuse. Andres 5. jaanuar 2010, kell 21:28 (UTC)

NPOV. Olen ysna kindel, et Isamaaliit ei nimetanud Savitschi väljaarvamise põhjuseks rahvuslust. See on Sõltumatu Infokeskuse ja võib-olla oli ka Savitschi enda seisukoht ning tuleb ka sellisena esile tuua. --Oop (arutelu) 11. märts 2012, kell 15:24 (EET)[vasta]