Arhitektuurimäss

Allikas: Vikipeedia
Munchi muuseum, mis pälvis väidetava koleduse tõttu Grøss-medaljen '​i

Arhitektuurimäss on arhitektuurikriitikute liikumine.[1] Liikumist veab 2016. aasta septembris Rootsis registreeritud mittetulundusühendus Arkitekturupproret.

Ühenduse eesmärk on edendada klassikalistele arhitektuuritraditsioonidele vastavaid uusehitisi koos ümbritsevate alade parema planeerimisega ning kultuuriväärtuslike miljööde tõhustamisega. Ühingut peetakse ideoloogiliselt ja poliitiliselt sõltumatuna, kuigi see sai alguse Facebooki grupist aastal 2014. Toetajasgruppe on sarnaselt tekkinud veel Norras, Soomes, Eestis, Taanis, Saksamaal, Hollandis, Montenegros ja Iisraelis.[2]

Liikumine tõi välja mõiste "võltsvaade", mis viitab planeeritava hoone digitaalsele renderdusele. Arvutites loodut on täpselt samalaadsena üldjuhul võimatu realiseerida. Tihti näeb valmiv hoone tegelikkuses välja erinev kui visioonipildid ette tõotasid. Modernistlikke ja sellele järgnevate arhitektuuristiilide näiteid halvustatakse valitavalt Rootsis priisidega Kasper Kalkon-priset ja Sveriges vackraste nyproduktion ning Norras priisidega Arkitekturopprørets hederspris ja Grøss-medaljen.

Norrakeelne liikumine kannab nime Arkitekturopprøret.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]