Arevahhatšh

Allikas: Vikipeedia
Arevahhatšh Armeenia taassünni monumendil

Arevahhatšh (armeenia keeles արեւախաչ, 'päikeserist'), ka paterazmahhatšh (պատերազմախաչ, 'sõjarist'), kerhatšh (կեռխաչ, 'haakrist') või armeenia igavikusümbol (հավերժության հայկական նշան), on üks vanimaid ja levinumaid svastikasarnaseid märke Armeenias, Armeenia rahvussümboleid. Sümbol on seotud ka Armeenia kristliku kultuuriga, olles eelkristlikust kultuurist järk-järgult kristlikusse üle võetud.

Päritolu ja tähendus[muuda | muuda lähteteksti]

Vanimad svastikasarnased sümbolid Armeenias pärinevad neoliitikumist (u 7000–5000 eKr). Arevahhatšh sümboliseerib Päikest ja sellega seotult valgust, jõukust, rõõmu, õnne ja igavest taevast elu. Alates 5. sajandist ilmus sümbol Armeenia steelidele, hiljem sai osaks hatškar'ite ehk Armeenia ristikivide sümboolikast. Lisaks võib arevahhatšh'i leida kirikuseintelt, hauakividelt ja teistelt monumentidelt. Seda sümbolit kasutati muistses Armeenias relvadel, igapäevastel esemetel, riietel, lippudel.

Tänapäeval kasutatakse arevahhatšh'i Armeenia valitsusasutuste logodel ning ka näiteks mälestusmüntidel, samuti kasutavad seda mitteriiklikud organisatsioonid ja uuspaganlikud liikumised.

Arevahhatšh'i võib sageli leida kivisse raiutuna Armeenia mägismaalt.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]