Arančycy

Allikas: Vikipeedia
Arančycy

valgevene Аранчыцы * / Arančycy *transkriptsioon:Arantšõtsõ
vene Оранчицы Orantšitsõ

Elanikke 803 (2012)

Koordinaadid 52° 28′ N, 24° 32′ E
Arančycy (Valgevene)
Arančycy

Arančycy (valgevene keeles Аранчыцы, transkribeerituna Arantšõtsõ, poola keeles Orańczyce) on küla Valgevenes Bresti oblastis Pružany rajoonis Linova külanõukogus. Asulas on 803 elanikku (2012). Külast ühe kilomeetri kaugusel asub Baranavičy ja Bresti vahelisel raudteel samanimeline jaam.

Vaatamisväärsusteks on õigeusu kirik ja fašismiohvrite hauad, mille juurde aastal 1975 püstitati obelisk.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kuningas Zygmunt II Augusti ajal hakkas asula ümbrus kuuluma Orańskyte suguvõsale, aga aastal 1560 ehitasid nad sinna puidust telliskivivundamendil asuva häärberi. Nende järgi sai asula ka oma nime. Hiljem olid asula omanikeks Iżyckid, seejärel Ignacy Łeżeński.[1]

Pärast Venemaaga liitmist kolmandal Poola jagamisel hakkas asula kuuluma Grodno kubermangu Pružanõ maakonda. Asulas oli õigeusu kirik. Aastal 1906 alustasid Arančycy ja ümbritsevate külade talumehed ülestõusu, mis julmalt maha suruti; selle tagajärjel vangistati 20 küla elanikku.

Pärast Esimest maailmasõda hakkas küla kuuluma Poola koosseisu, asudes Polesje vojevoodkonnas ja Pružany maakonnas. Aastal 1939 liideti asula Nõukogude Liiduga, sealne mõis võõrandati aga Łeżeńskitelt ja häärber jäeti lagunema. Järgmisel aastal kasutati sealset raudteejaama kohalike elanike Arhangelski ja Kustanai ümbruskonda küüditamiseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]