Mine sisu juurde

Antonio Luna

Allikas: Vikipeedia

Antonio Narciso Luna de San Pedro y Novicio Ancheta (29. oktoober 1866 Urbiztondo, Binondo5. juuni 1899) oli Filipiinide Revolutsioonilise Sõjaväe kindral Filipiinide-Ameerika sõjas, teadlane, publitsist ja Filipiinide esimese sõjaväeakadeemia rajaja. Ta mõrvati 32-aastasena.

Oma aja üheks ägedamaks peetud kindraliks sai ta Artemio Ricarte järel Filipiinide armee ülemkindralina. Ta püüdis oma sõjateaduste tausta rakendada alles asutatud sõjaväes. Olles ise täpsuslaskja, organiseeris ta koos Michael Joaquiniga elukutselisi sissisõdureid, keda hiljem nimetati "Luna Sharpshooteriks" ja "Mustaks kaardiväeks". Tema kolmeastmeline kaitse, mida nüüd tuntakse Luna kaitseliinina, andis Ameerika vägedele Manilast põhja pool asuvates provintsides kampaania ajal keerulisi ettevõtmisi. See kaitseliin kulmineerus sõjalise tugipunkti loomisega Cordillerasse.

Hoolimata tema pühendumusest armeed distsiplineerida ja vabariiki teenida, tekitasid tema temperament ja tulised löömingud mõnedes inimestes jälestust, sealhulgas inimestes Aguinaldo kabinetist. Sellegipoolest tunnustati Luna jõupingutusi tema ajal ja ta pälvis 1899. aastal Filipiinide Vabariigi medali. Ta oli ka Malolose kongressi liige. Lisaks sõjalistele õpingutele õppis Luna ka farmakoloogiat, kirjandust ja keemiat.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vanemad olid Joaquín Luna ja Laureana Novicio, kes olid pärit Ilocos Nortest. Tema vanem vend oli maalikunstnik Juan Luna.

Aastatel 1876–1881 käis ta keskkoolis Ateneo de Manila, mille ta lõpetas bakalaureusekraadiga kirjanduses ja keemias. Seejärel asus ta Santo Tomási Ülikoolis farmaatsiat õppima.

Õpingute ajal osales ta tööga "Dos cuerpos fundamentales en la química" ("Kaks fundamentaalkeha keemias") teaduskonkursil ja sai esimese auhinna. Hiljem läks ta venna kutsel Hispaaniasse, kus ta omandas Barcelona ülikoolis farmaatsialitsentsiaadi kraadi. Aastal 1890 sai ta Madridi ülikoolist doktorikraadi farmaatsias.