Antigeeni kiirtest

Allikas: Vikipeedia
Antigeeni kiirtest
SARS-CoV-2 kiirtestid. Viiruse antigeeni tuvastamise külgvoolutestid
Muud nimetused kiirtest, külgvoolutest
Arstiteadusharu nakkushaigused
Kasutusalad antigeeni olemasolu tuvastamine

Antigeeni kiirtest (inglise rapid antigen test ehk RAT, ka RADT) ehk kiirtest on kiirdiagnostiline test, mis sobib ravipunktis tehtavaks testimiseks ja mis tuvastab otseselt antigeeni olemasolu või puudumise. Seda kasutatakse tavaliselt SARS-CoV-2, COVID-19 põhjustava viiruse tuvastamiseks. Kiirtestid on valku tuvastavate külgvoolutestide liik, mis eristab seda teistest meditsiinilistest testidest, mis tuvastavad antikehasid (antikehade testid) või nukleiinhappeid (nukleiinhappe testid), kas laboratoorselt või ravipunktis. Kiirtestid annavad tavaliselt tulemuse 5 kuni 30 minutiga, nõuavad minimaalset koolitust või infrastruktuuri ning neil on märkimisväärsed kulueelised.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kiirtestide tavalised näited on järgmised:

COVID-19 antigeeni kiirtestid[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis COVID-19 antigeeni kiirtestid

COVID-19 antigeeni kiirtestid on üks nende testide kõige kasulikumaid rakendusi. Sageli nimetatakse neid külgvoolutestideks ja need on andnud maailma valitsustele mitmeid eeliseid. Neid on kiire rakendada minimaalse väljaõppega, nad pakuvad märkimisväärseid kulueeliseid, maksavad vaid murdosa olemasolevatest PCR-testi vormidest ja annavad kasutajatele tulemuse 5-30 minuti jooksul. Antigeeni kiirtestid on leidnud oma parima kasutuse massilise testimise või kogu elanikkonda hõlmava sõeluuringu osana.[2] Nad on nendes lähenemisviisides edukad, sest lisaks eespool nimetatud eelistele tuvastavad nad ka need isikud, kes on kõige nakkusohtlikumad ja võivad potentsiaalselt levitada viirust paljudele teistele inimestele.[3] See erineb veidi teistest COVID-19 vormidest, nagu PCR, mida üldiselt peetakse kasulikuks testiks üksikisikute jaoks.

Teaduslik alus ja aluseks olev bioloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Antigeenitestid ja antikehade testid on sageli üht või teist tüüpi immunotestid (IA), näiteks dipstick IA või fluorestsentsimmunotestid, kuid RAT on immunokromatograafiline test, mis annab visuaalseid tulemusi, mida saab näha palja silmaga. Seda peetakse kvalitatiivseks, kuid RAT-testimise kogemustega isik saab tulemusi hõlpsasti kvantifitseerida. Kuna tegemist on sõeltestiga, siis kui testi tundlikkus ja spetsiifilisus on suhteliselt madalad, tuleks tulemusi hinnata kinnitavate testide, näiteks PCR-testide või western blot meetodi alusel.

Üks antigeenitestile omane eelis antikehade testi ees (nt antikehasid tuvastavad HIVi kiirtestid) on see, et immuunsüsteemil võib pärast nakkuse algust võtta aega antikehade tekkimiseks, kuid võõrkehade antigeen on kohe olemas. Kuigi mis tahes diagnostilises testis võib esineda valenegatiivseid tulemusi, võib see latentsusperiood avada eriti laia tee valenegatiivsetele tulemustele antikehade testide puhul, kuigi üksikasjad sõltuvad sellest, millise haiguse ja millise testiga on tegemist. Antigeeni kiirtestide valmistamine maksab tavaliselt umbes 5,00 USA dollarit.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Stewart EH, Davis B, Clemans-Taylor BL, Littenberg B, Estrada CA, Centor RM (4. november 2014). "Rapid antigen group A streptococcus test to diagnose pharyngitis: a systematic review and meta-analysis". PLOS ONE. 9 (11): e111727. Bibcode:2014PLoSO...9k1727S. DOI:10.1371/journal.pone.0111727. PMC 4219770. PMID 25369170.
  2. "Press corner". European Commission - European Commission (inglise). Vaadatud 20.03.2021.
  3. Guglielmi G (september 2020). "Fast coronavirus tests: what they can and can't do". Nature. 585 (7826): 496–498. Bibcode:2020Natur.585..496G. DOI:10.1038/d41586-020-02661-2. PMID 32939084.