American Airlinesi lend 11

Allikas: Vikipeedia
American Airlinesi lend 11
Lennuki teekond Bostonist New Yorki
Intsidendi ülevaade
Kuupäev 11. september 2001
Koht New York, Ameerika Ühendriigid
Põhjus(ed) enesetaputerrorism
Reisijaid 81
Meeskond 11
Hukkunuid 92
u. 1700 maapinnal
Ellujääjaid 0
Õhusõiduki tüüp Boeing 767
Tõusis õhku Bostoni Logani lennujaam
Sihtkoht Los Angelese rahvusvaheline lennujaam
Lennufirma American Airlines

American Airlinesi lend 11 oli American Airlines'i riigisisene lend Bostonist Los Angelesse, mille kaaperdasid viis al-Qaeda terroristi 11. septembri hommikul 2001 osana 11. septembri rünnakutest.[1] Kaaperdatud reisilennuk rammiti tahtlikult vastu New Yorgis asunud Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kompleksi Põhjatorni, tappes kõik lennuki pardal olnud inimesed ning lisaks hukkus kokku rohkem kui tuhat pilvelõhkujas viibinud inimest. See oli 11. septembri rünnakutest kõige ohvriterohkem ning maailma ajaloo kõige ohvriterohkem terrorirünnak.[2]

Lennuk väljus kell 07.59. Mitte rohkem kui 15 minutit pärast õhkutõusmist vigastasid kaaperdajad kahte inimest, tapsid ühe ja tungisid lennuki kabiini, sundides reisijaid ja meeskonnaliikmed lennuki salongi tagumisse otsa. Ründajad said kiiresti jagu lennuki kaptenist ja piloodist, võimaldades lennuki juhtimise üle võtta juhtkaaperdajal Mohamed Attal, kes oli õppinud lennundust. Lennujuhid kahtlustasid, et lennukiga on midagi valesti, kuna piloodid ei vastanud enam kutsungitele. Nad mõistsid, et lennuk oli kaaperdatud, kui kuulsid Atta käske reisijatele, mille ta ekslikult edastas reisijate asemel lennujuhtidele.

Atta lendas lennukiga kohaliku aja järgi 8.46 WTC Põhjatorni, tabades hoonet vahemikus 93. kuni 99. korruseni.[3] Kokkupõrget nägid pealt paljud inimesed New Yorgi ja lähedalasuva New Jersey osariigi tänavatel, kuid selle salvestasid vähesed videokaamerad. New Yorgi päästjatest dokumentaalfilmi teinud Jules Naudet jäädvustas ainsa teadaoleva video, millel on lennuki kokkupõrge hoonega selgelt näha. Meedia hakkas kiiresti juhtunut kajastama ja esialgu oletati, et tegemist on õnnetusega.

Lennuki tekitatud kahju ja sellest süttinud tulekahjud põhjustasid samal hommikul kell 10.28 Põhjatorni kokkuvarisemise, mille tulemusel hukkus veel sadu inimesi. Kompleksi lammutamisel ja taastamisel leiti lennuki pardal viibinud inimeste fragmente, kuid paljude lennul viibinud isikute säilmeid pole kunagi leitud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "American Airlines flight 11". The Guardian. Vaadatud 18. aprillil 2024.
  2. "Deadliest terrorist attacks worldwide from 1970 to January 2024, by number of fatalities and perpetrator". Statista. Vaadatud 18. aprillil 2024.
  3. "What happened at the World Trade Center on 9/11?". 9/11 Museum. Vaadatud 18. aprillil 2024.