Aloisio Uus

Allikas: Vikipeedia
Peaingli katedraali põhjaportaal

Aloisio Uus (vene keeles Алевиз Новый, Алевиз Фрязин) oli Itaalia arhitekt, kes Ivan III kutsel töötas 16. sajandi algul Moskvas. Lisanimi "Uus" anti talle eristamaks teda alates 1494. aastast Moskvas ehitanud Aloisio da Milanost; teda on samastatud Aloisio Lamberti da Montagnana nimelise Veneetsia skulptoriga, kuid vastavus pole lõpuni kindel.

Teel Venemaale sattus Aloisio vangi Krimmi khaani Meñli I Giray kätte ja ehitas talle osa Bahtšisarai khaanipaleest. Üks näide tema tööst on palee renessanss-stiilis raiddekooriga portaal.

1504. aastal jõudis Aloisio Moskvasse, kaasas khaani soovitused. Aloisio peamine ja tuntuim töö Moskvas on Katedraali väljakul asuv Peaingli katedraal, mille keerukat renessanssdekoori hakati kopeerima kogu 16. sajandi Venemaal. Viimane kord, mil Aloisio leiab mainimist, on 1514. aastal, kui Vassili III on usaldanud talle 11 kiriku ehitamise Moskvas. Neist hoonetest on tänaseni täielikult või osaliselt säilinud vaid mõned, kuid säilinust on näha, et kirikud loodi eri stiilides. Kõige paremini säilinud ehitis on metropoliit Peetrile pühitsetud Võsokopetrovski kloostri peakirik Moskvas, hulksiirukujulise põhiplaaniga hoone, mis ehitati 1514–1517 ja mis ühtlasi on Venemaa esimene ümarkiriku tüüpi sakraalehitis.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]