Aleksandr Smoljar

Allikas: Vikipeedia
Aleksandr Smoljar (2022)

Aleksandr Smoljar (vene keeles Александр Александрович Смоляр; sündinud 19. juuli 2001 Južno-Sahhalinskis) on Venemaa võidusõitja, kes on alates 2020. aastast võistelnud Prantsusmaa meeskonnaga ART Grand Prix rahvusvahelistel Vormel 3 meistrivõistlustel.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Vormel 4[muuda | muuda lähteteksti]

2017. aastal tegi ta debüüdi üheistmelistes Venemaa meeskonna SMP Racing toel, jooksis Venemaa Vormel 4 meistritiitlit ja Hispaania Vormel 4 meistritiitlit. Esimeses võitis ta 11 poodiumit, kuid mitte ühtegi võitu ja lõpetas edetabelis kolmandal kohal, teises aga võitis kaheksa sõitu kahekümnest vaidlusalusest ja lõpetas lõpparvestuses Christian Lundgaardi järel teisena.

Vormel Renault[muuda | muuda lähteteksti]

Järgmisel kahel aastal sõitis Venemaa piloot Vormel Renault Eurocupil koos Tech 1 Racing meeskonnaga. Esimesel aastal suurepäraseid tulemusi ei saavutata, samas kui 2019. aastal vahetab ta meeskonda, siirdudes R-ace GP-le. Ta võidab Monzas kohe hooaja esimese võistluse. Ta kordab end, võites Monaco ringrajal 2. sõidu ja võitis oma kolmanda võistluse Saksamaal Hockenheimringil. Ta lõpetas meistrivõistlused Oscar Piastri ja Victor Martinsi järel kolmandal kohal.

Vormel 3[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal vahetas Smoljar kategooriat ja meeskonda, siirdudes koos ART Grand Prix meeskonnaga Vormel 3 sarja. Võitja kategooria esimene pooluskoht Ungaris võidusõidus on sunnitud katkestama. Esimene poodiumikoht kaasneb Monza sprindisõidu kolmanda kohaga. Võidab hooaja 11. kohal 59 punktiga.

2021. aastal kinnitas ta taas Prantsusmaa koondise poolt koos Frederik Vesti ja Juan Manuel Correaga. Red Bull Ringil peetavate hooajaeelsete testide esimesel päeval püstitab Smolyar päeva parima aja. Hooaja esimesel võistlusel Barcelonas suudab ta prantslase Clément Novalaki ees võita oma esimese kategooria võidu. Taas võidule Paul Ricard, pärast rasket matši prantslase Victor Martinsiga. Lisaks kahele võidule vallutab ta kaks kolmandat kohta ja lõpetab hooaja sõitjate edetabelis kuuendal kohal.

2022. aastal jäi ta Vormel 3 sarja, lahkus ART GP-lt ja siirdus Hollandi meeskonda MP Motorsport.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]