Albert Paap

Allikas: Vikipeedia

Albert Paap (15. juuni 1903 Alatskivi vald12. detsember 1987) oli eesti karikaturist ja kunstnik.

Sündis Alatskivi vallas talupidaja perekonnas. Õppis Alatskivi külakoolis[1] ja Treffneri gümnaasiumis. Aastatel 1922–1926 kõrgemas kunstikoolis Pallas. Pärast üld- ja maaliklassi lõpetamist oli Konrad Mäe ja hiljem Ado Vabbe õpilane. Ühtlasi õppis ta Eduard Wiiralti ateljees graafikat kuni tema Pariisi siirdumiseni. Nikolai Triigi ja Ado Vabbe juhendamisel õppis kompositsiooni. Õppetöö kõrvalt joonistas karikatuure. Albert Paabu karikatuure ilmus Tartumaa Teatajas ja muudes ajalehtedes Jorsa pseudonüümi all.[2]

Albert Paap rajas 1935. aastal oma Mäe talus puukooli, kus kasvatas 25 sorti õunapuid, kokku üle 2000 taime. Lisaks kasvas seal suurel arvul pirni-, kirsi- ja ploomipuid ning vaarikaid ja sõstraid. Samuti oli seal palju ilupuid ja -põõsaid[3].

1936. aastal oli ta Kaitseliidu Tartumaa Maleva Alatskivi malevkonna gaasikaitse pealik. Selle eest pidi ta kaheksa ja pool aastat kandma karistust Komi ANSV Vorkuta vangilaagris, kus sai siiski kunstiga tegelda. 1940. aastatel töötas ta õpetajana Elvas ja Otepääl, õpetades matemaatikat ja joonistamist. 1956. aastal tegeles kunstiga põhitöö kõrvalt, peamiselt viljeles akvarelli ja õlimaali. Esines näitustel. Vanemas eas töötas Kokora kolhoosis aednikuna. Tema isikunäitusi on olnud Tartus, Tallinnas, Jõgeval ja Alatskivil.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Albert Paabu tütar on nahakunstnik Ülle Paap.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kooli nimekamad vilistlased Juhan Liivi nim. Alatskivi Keskkool
  2. Niitra, Mare. Reedel selgub Liivi luuleauhinna laureaat. Sirp, 28. aprill 2010.
  3. "Tartumaa Teataja". 11. oktoober 1939.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]