Alaska haski

Allikas: Vikipeedia
Alaska haski
Päritolumaa Alaska (Ameerika Ühendriigid)
Kohalik nimi Alaskan Husky
Tüüp veokoer
Tunnused
Kaal 18–27 kg (isased)
16–25 (emased)
Kattekarv lühike või keskmise pikkusega
Karvkate kõik värvid lubatud
Eluiga 10–15 aastat
Märkused FCI poolt tunnustamata
Meediafailid Wikimedia Commonsis
Koer (Canis lupus familiaris)
Video kelgusõidust alaska haskidega Soomes

Alaska haski ei ole ühegi kennelliidu poolt tunnistatud tõug, vaid koeratüüp, mis on loodud spetsiaalselt veospordiks. Tema aretuses on tähtsuselt esikohal mitte välimik, vaid tööomadused.

Ainult kõige paremate omadustega koerad lähevad aretusse. Alaska haski on geneetiliselt eristatav teistest tõugudest. Tema aretuses on kasutatud puhtatõulisi koeri nagu siberi husky, alaska malamuut, saksa lühikarvaline linnukoer, vene hurt ja veel teisi tõuge.[1] Iga alaska haski pidaja võib oma koeri aretada enda vajadustele vastavalt ja selle pärast ei saa kindlalt määratleda, milline peaks tüübi esindaja välja nägema.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Alaska haski on keskmist kasvu koer, kelle kaal jääb isastel vahemikku 18–27 kg ja emastel 16–25 kg. Turja kõrgus varieerub. Alaska haskisid eristatakse kahte tüüpi: pikamaa- ja sprindikoerad.[1] Pikamaakoerad võivad välimuselt meenutada siberi haskit ja on enamjaolt tihedama ja pikema karvaga kui sprindikoerad. Sprindikoerte aretuses on kasutatud linnukoeri ja hurtasid. Nad on tavaliselt pikkade jalgadega, saledad ja lühikese karvaga.

Karvkattel võivad esineda kõik värvid ja mustrid ning silmadel on kõik värvused lubatud. Karvkate on lühikese või keskmise pikkusega.[2] Esineb nii aluskarvaga kui ka aluskarvata koeri. Lühike karv aitab paremini vabaneda joostes tekkivast soojusest.

Väga külmades oludes kannavad alaska haskid tihti jopesid. Pikkadel distantsidel või kui rajal on olud halvad, kannavad nad jalanõusid, et käppasid kaitsta.

Tervis[muuda | muuda lähteteksti]

Alaska haski on tavaliselt terve koer. Neil võib esineda samu haigusi, mida esineb ka puhtatõulistel koertel. Keskmine eluiga jääb vahemikku 10–15 aastat.

Iseloom[muuda | muuda lähteteksti]

Alaska haskit on aretatud olema sõbralik inimeste ja teiste koertega. Neil on suur töötahe ja hea söögiisu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Huson, H. J., vonHoldt, B. M., Rimbault, M., Byers, A. M., Runstadler, J. A., Parker, H. G. and E. A. Ostrander (2012). "Breed-Specific Ancestry Studies and Genome-Wide Association Analysis Highlight an Association Between the MYH9 Gene and Heat Tolerance in Alaskan Sprint Racing Sled Dogs". Mamm Genome. Vaadatud 10.11.2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. "Alaskan Husky". Vaadatud 10.11.2019.