Abate Fetel

Allikas: Vikipeedia
Abate Fetel pirnid
Järelküpsetuse aeglustamine - Kaks Abate Feteli pirni, mis on koristatud samal päeval. Parempoolset on töödeldud erinevalt vasakpoolsest 1-metüültsüklopropeenipõhise tootega.

'Abate Fetel' ehk 'Abbé Fetel' on hariliku pirnipuu (Pyrus communis) sort.

Algselt on pirn pärit Prantsusmaalt, kus selle aretas munk (abat) Fetel – sellest tuleneb ka pirni nimi –, kes alustas pirni aretusega juba 1865. aastal[1], kui ta oli preester Chessys ja kasutas lähtepunktina mitmeid kohalikke kultivare. Fetel viidi hiljem üle Charentaysse, kus ta jätkas aretust, saades mõne aasta pärast lõpuks 'Abate Feteli'.

Tänapäeval on 'Abate Fetel' pirn Itaalias enim toodetud ja eksporditud pirnisort. Seda kasvatatakse peamiselt Itaalias Emilia Romagna piirkonnas. Veel kasvatatakse neid Argentinas, Tšiilis ja Lõuna-Aafrikas. Neid hinnatakse kreemja, karge liha ja magusa maitse pärast. Kaal on keskmiselt 200 kuni 300 grammi. Iseloomulik on neile ebatavaliselt piklik kuju.

Itaalias koristatakse 'Abate Fetel' tavaliselt septembris ja oktoobri alguses (loomulik küpsus on oktoobri keskpaigas), külmhoones säilitab see oma kvaliteedi kuni 23 nädalat.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Abate Feteli pirnid". et.foodofmyaffection.com.