Waldorf Astoria New York

Allikas: Vikipeedia
Waldorf Astoria New York
Üldandmed
Asukoht  Ameerika Ühendriigid
New York
Stiil art déco
Avamine 1931
Aadress 301 Park Avenue
Omanik Anbang Insurance Group
Koordinaadid 40° 45′ 23″ N, 73° 58′ 27″ W
Tehniline ülevaade
Kõrgus 190,5 m
Korruseid 47
Projekt ja ehitus
Arhitekt Schultze & Weaver
Kaart

Waldorf Astoria New York on luksushotell New Yorgis Manhattanil Park Avenuel.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Hotelli logo

Praegune graniitfassaadiga monumentaalne kahe torniga hoone asub aadressil 301 Park Avenue 49. ja 50. tänava vahel. See on 47-korruseline ja 190,5 meetri kõrgune art déco stiilis pilvelõhkuja, mille projekteeris arhitektuuribüroo Schultze & Weaver. Hoone valmis 1931. aastal. Ehitus maksis 42 miljonit dollarit. See oli maailma kõrgeim hotell aastatel 19311963, kuni Moskvas asuv hotell Ukraina ületas selle seitsme meetriga. Ikoonilises glamuuris ja luksuses esindatud Waldorf Astoria on üks maailma prestiižsemaid ja tuntumaid hotelle, see kuulub 1972. aastast Hiltoni hotelliketile. See oli kõrgklassi kohtumiste ning pidude ja ballide koht, tänapäeval ka diplomaatiliste riigivisiitide toimumispaik.

Kuna hoonekompleks on rajatud üle Grand Central Terminali viivate maa-aluste raudteerööbaste, siis oli ka hotellil oma haruraudtee ja vahetu sissepääsuga lift eravagunite teenindamiseks. Vanas ja uues hotellis on ööbinud kõik Ameerika Ühendriikide presidendid alates Grover Clevelandist.

Mälestisväärsus[muuda | muuda lähteteksti]

See on New York City Mälestusmärkide Säilitamise Komisjoni poolt määratud kaitsealuseks mälestiseks (New York City Landmark) 1993. aastal. Lisaks on see ka koos Plaza Hoteliga ainuke hotell, mis on saanud USA riikliku tähtsusega ajaloomälestiseks (National Historic Landmark).

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]