Vikipeedia:Teadusfoto 2021

Allikas: Vikipeedia
Otsime häid teadusfotosid! Loo konto siin

Teadusfoto 2021 on 1. novembrist kuni 15. detsembrini toimunud teadusfotode konkurss, mida korraldas Wikimedia Eesti ning mille eesmärgiks oli populariseerida teaduse tegemist ja jäädvustamist. See on osa ülemaailmsest teadusfotode võistlusest.

Võistluse peasponsor oli puidutööstusettevõte Aru Grupp. Eriauhindadega toetasid ajakirjad Horisont ja Eesti Loodus ning kaartide loomisega tegelev ettevõte Regio.

2021. aasta teadusfoto võistlusele esitasid 32 autorit 112 faili. Vaata siit 2021. aasta Eesti parimaid teadusfotosid.

Mida ootame[muuda lähteteksti]

Oodatud on fotod nii teaduse tegijatest, uuritavatest objektidest kui ka teaduse tegemise protsessist üldisemalt.

Nagu ühele fotovõistlusele kohane, ootame hea kvaliteediga pilte. Tingimata on vajalik täpne pildiinfo, et pilte saaks lugeda teadusfotodeks. Kirjelduste koostamisel soovitame vastata küsimustele nagu: "Mis või kes on pildil? Kuidas on foto saadud? Kus on foto tehtud? Millele peaks tähelepanu pöörama?".

Näide mittefotofailide kategoorias varasemal aastal esitatud failist: Maxim Bilovitskiy video hõbedakristallide kasvatamisest

Piltide puhul on eelistatud originaalsuurus ja .JPG vorming (teiste meediafailide kategooriasse sobivad hästi ka .ogg videofailid, .png failid jm). Failidega peavad kaasas olema sobivad õigused nii Vikipeedias kui ka mujal kasutamiseks. Ei sobi kasutusõiguse piiranguga pildid. Sobilik litsents oli näiteks CC BY 4.0, mille sai lisada fotode üleslaadimisel.

Rahvusvahelise võistluse reeglid on kirjas siin.

Rahvusvahelisel võistlusel on seitse kategooriat:

  • inimesed teaduses (People in Science),
  • mikroskoobipildid (Microscopy images),
  • muud meediafailid (Non-photographic media),
  • pildiseeriad (Image sets),
  • loodus (Wildlife & nature),
  • astronoomia (Astronomy) ja
  • üldkategooria (General category).

Võistlusel osalemiseks on vajalik kasutajakonto olemasolu Vikipeedia keskkonnas. Konto saab luua siin.

Milliseid pilte esitada?[muuda lähteteksti]

Inimesed teaduses: Lauri Kulpsoo foto Tartu Ülikooli entomoloogia professorist Toomas Tammarust tema kabinetis Mikroskoobipildid: Heiti Pavese foto müürlooga tolmukast koos fikseerimisartefaktiga Looduspiltide kategooria: Veljo Runneli foto seoses kliimasoojenemisega hiljuti Eestisse jõudnud kahkjast niiduritsikast Astronoomia: Martin Marki foto Iriidiumi satelliidi sähvatusest kuuvalgel ööl Võrumaal Üldkategooria: Tõnu Pani foto Rõstla karjääri ennejääaegsest karstimaastikust

Lennart Lennuki fotoseeria nahkhiirte riiklikust seirest Eestis:

Eesti teadusfoto võistluse 2021 žürii koosistumine

Eesti žüriisse kuuluvad Jaak Kikas (esimees), Ivo Kruusamägi, Ulvar Käärt, Jaan-Juhan Oidermaa, Arko Olesk ja Urmas Tartes.

Valiti välja Eesti aasta teadusfotograaf ning pildid, mis saadeti edasi ülemaailmsesse finaali. Võitjad kuulutati veebi vahendusel välja 29. jaanuaril 2022. Vaata siit 2021. aasta Eesti parimaid teadusfotosid.

Auhinnafond oli 700 eurot. Autasustati iga võistluskategooria võitjat ning lisaks oli võistlusel mitmeid eriauhindu. Eriauhindadega panustasid ajakirjad Horisont ja Eesti Loodus ning kaartide loomisega tegelev ettevõte Regio.

Rahvusvahelised võitjad kuulutati välja 2022. aasta teises pooles. Tulemused.

Fotokonkursil osalemisega seotud küsimusi sai esitada siinse lehekülje arutelusse või Ivo Kruusamägile (ivo ätt wikimedia.ee).

Välislingid[muuda lähteteksti]