Vištytise regionaalpark

Allikas: Vikipeedia
Piliakalnise ja Vištytise järved

Vištytise regionaalpark (leedu keeles Vištyčio regioninis parkas) on regionaalpark Leedus Vilkaviškise rajooni edelaosas.

Vištytise regionaalpark asub Sūduva kõrgustikul. Regionaalpark asutati 1992. aastal, et kaitsta Sūduva kõrgustiku künklikku maastikku, Vištytise järve ja selle kõrgustiku kõrgeima tipu Pavištytise mäe (282 meetrit) ümbrust, sealset ökosüsteemi ning kultuuripärandit.

Vištytise regionaalpargi territooriumil on ohtralt rändrahne ja liustikutekkelisi pinnavorme. Kõrguste vahe regionaalpargi territooriumil on 130 meetrit. Pargis asub Vištytise järv, mille kallastel asub ohtralt allikaid, lisaks on seal arvukalt väiksemaid järvi (kokku 14 järve). Regionaalpargis leidub vanu metsi, nende seas kolmesaja aasta vanune tammik, kus kasvavad ka pärnad ja valgepöögid; ka on seal kahesaja aasta vanuseid kuusikuid ja männikuid, kus kasvab mitut liiki haruldasi taimi. Vištytise rändrahn on suuruselt kolmas kivi Leedus.[1]

Regionaalpargi territooriumil asub endine Vištytise linn, kus asub ka regionaalpargi halduskeskus. Vištytise tänavavõrgustik, sealne tuuleveski ja sealsed kirikud on kaitse all. Knygnešystė ajal oli see piirkond üks raamatute Leetu smugeldamise keskusi; materjalid selle aja kohta asuvad Vištytise kooli juures asuvas etnograafiamuuseumis. Vištytise ümbruses on kolm linnamäge ja üheksa kalmet.

Regionaalpargi pindala on 9997 hektarit. Rangema kaitsega tsoonid on Drausgirise (204 hektarit) ja Grybingirise (303 hektarit) reservaat, samuti ka Kylininkai maastikukaitseala (1566 hektarit), Pavištytise geomorfoloogiline kaitseala (1509 hektarit), Stirniškise geomorfoloogiline kaitseala (339 hektarit), Paširvintise telmoloogiline kaitseala (103 hektarit), Sūrinise telmoloogiline kaitseala (26 hektarit), Tadarinė botaanilis-zooloogiline kaitseala (249 hektarit) ja Vištytgirise botaanilis-zooloogiline kaitseala (pindala 657 hektarit).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2014. Vaadatud 19. oktoobril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]