Velden am Wörther See

Allikas: Vikipeedia
Velden am Wörthersee
Veldeni laht
Vapp

Pindala 53,0 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 8952 (1.01.2016)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 37′ N, 14° 3′ E
Asend Villachi maaringkonnas
Velden am Wörther See (Austria)
Velden am Wörther See

Velden am Wörthersee (sloveeni: Vrba na Koroškem) on turulinn Austria Kärnteni liidumaa Villachi maaringkonnas. Linn asub Wörthi järve läänekaldal, see on riigi üks populaarsemaid puhkusekohti.

Omavalitsuse osad on Augsdorf, Duel, Kerschdorf ob Velden, Köstenberg, Latschach an der Drau, Lind ob Velden, St. Egyden ja Velden am Wörther See.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Schloss Velden

Olles algselt mansio Villachi (Sanctium) ja Virunumi vahelisel Rooma teel, on seda esmamainitud 1263. aasta dokumendis kui Campus (väli, karjamaa - saksa: Feld) ja 1410. aastal kui Velben. Keskajal kuulus see Hohenwardi lossi valdusse, Celje krahvidele, Ortenburgi krahvidele, Püha Jüri rüütliordule Millstatti kloostris ja lõpuks Austria Habsburgidele.

1545. aastal omandas protestantlik Khevenhülleri aadliperekond Landskroni ja Veldeni maad, kuhu Bartlmä Khevenhüller (1539–1613) ehitas 1585. aastast renessanssmõisahoone. Tema järglased aeti 1639. aastal vastureformatsiooni käigus Habsburgide maadelt minema ja loss läks siis Dietrichsteini aadlikojale. Lagunenuna ja tules hävinuna ehitati see 1892. aastal taas üles kui hotell nimega Schloss Velden. Hiljem Gunter Sachsi valduses oli see filmimispaigaks populaarsele 1990.–1992. aasta Saksa-Austria telesarjale "Ein Schloß am Wörthersee", mille peaosas oli šlaagrilaulja Roy Black.

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]