Varitsus Albaania-Jugoslaavia piiril (detsember 1998)

Allikas: Vikipeedia
Varitsus Albaania-Jugoslaavia piiril
Osa Kosovo sõjast
Kosovo Vabastusarmeelt konfiskeeritud relvad (1999)
Toimumisaeg 14. detsember 1998
Toimumiskoht Albaania-Jugoslaavia piir
Tulemus

Jugoslaavia võit

  • KVA relvatarne konfiskeeritakse
  • KVA tõotab kättemaksu
Osalised
Jugoslaavia Kosovo Vabastusarmee
Jõudude suurus
Teadmata 140
Kaotused
Ei olnud 36 hukkunut
12 haavatut
9 vangi langenut

Varitsus Albaania-Jugoslaavia piiril leidis aset 14. detsembril 1998, kui Jugoslaavia sõjavägi korraldas varitsuse 140-le Kosovo Vabastusarmee (KVA) võitlejale, kes üritasid relvi ja varustust oma Albaania baasist Jugoslaaviasse smuugeldada. Varitsusega algas viietunnine tulevahetus, milles hukkus 36 KVA võitlejat ning üheksa langes vangi. Ülejäänud põgenesid tagasi Albaaniasse ning jätsid maha hulgaliselt relvi ja varustust, mille Jugoslaavia võimud konfiskeerisid. Varitsus oli veriseim sündmus pärast kaks kuud varem Ameerika Ühendriikide vahendusel sõlmitud vaherahu. Rahvustevaheline vaen oli piirkonnas järjest kasvanud juba 1995. aasta algusest.

Mõned tunnid pärast varitsust ründasid tuvastamata isikud, keda peeti KVA võitlejateks, Pejës serblaste baari, kus hukkus kuus noort serblasest tsiviilisikut. Lääne diplomaadid uskusid, et tegu oli kättemaksuga varitsuse eest, KVA vastutust ei võtnud. Aastaid hiljem tunnistas Serbia valitsus, et tegu oli Serbia salateenistuse n-ö musta operatsiooniga.[1]

Mõned päevad hiljem toimetasid Jugoslaavia võimud peaaegu kõikide langenute laibad Punase Risti vahendusel albaanlastele. Hukkunuid nimetati kangelasteks ning neile korraldati mässuliste aladel matused, kus osales tuhandeid albaanlasi. Jaanuaris 1999 röövis KVA kaheksa Jugoslaavia sõdurit, kes vahetati välja varitsuses vangi langenud KVA võitlejate vastu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Everts, Daan W. (25. juuni 2020). Peacekeeping in Albania and Kosovo: Conflict Response and International Intervention in the Western Balkans, 1997 - 2002 (inglise). Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-83860-449-3.