Uus-Hollandi tänav

Allikas: Vikipeedia

Uus-Hollandi tänav oli ajalooline tänav Tallinna sadama piirkonnas. Osa sellest kannab tänapäeval Tuukri tänava nime.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vabadussõja ajal Suurbritanniast saadetud relvaabi vastu võtmiseks Tallinna sadamasse saabunud Eesti sõdurid Uus-Hollandi tänaval (detsember 1918)

Hoonestus Tallinna kesklinnas Tallinna lahe äärses, madalas ja vesises piirkonnas[1], mis veel üsna hiljuti oli merepõhi, tekkis Venemaa keisri Peeter I korraldusel, pärast 1714. aastal Admiraliteedi töökodade asutamist, mis paiknesid praeguse Vanasadama naabruses, nende järgi on nime saanud ka Vanasadama Admiraliteedi bassein. Vesiste tingimuste tõttu sai piirkond hüüdnimeks “Uus Holland”. Sellel ajal ehitati praegusele Tuukri tänavale majad vaid tänapäeva Narva maantee poole, tänava sadamapoolne tee oli märgala, kust voolas läbi arvukalt kraave ja ka Härjapea jõgi.

Sealsete kanalite ja ojade tõttu meenutaski see Hollandit. 1854. aastast pärinev Tallinna linna kaart kirjeldab tänapäeva Tuukri tänavat kui Strasse genant Neu-Holland.

1882. aastal muudeti tänava nimi Hollandi tänavaks, Uus-Hollandi tänava nimi säilis tänavaosale, mis viis sadamani (Jõe tänava ja Uus-Sadama tänava vahel). Hollandi tänavat ühendas Narva maanteega tänavaosa praeguse Tuukri põigu kohal.

Hollandi tänaval majas (Lootsi tänav 4), asus Tallinna sadama lootsi kontor, mille järgi nimetati tänav Lootsi tänavaks. Uus-Hollandi tänav 4 tegutses enne teist maailmasõda Rahaministeeriumi alluvuses olnud Tollipeavalitsus.

Tänava hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna sadam ja Uus-Hollandi tänav (Neue Holland Strasse) 1914. aasta saksakeelsel kaardil

Piirkonna majandustegevus koondus sadamaga seotud ettevõtmistele ning piirkonnas asusid eelkõige hooned sadamast lähtuva kauba ladustamiseks ja kaubanduse toetamiseks. Piirkonnas asusid 19. sajandi teisel poolel Uus-Hollandi tänaval Andreas Christian Kochi (Kochi Aidad[2][3]), Bahlenbacki ja Arthur Girard de Soucantoni firma Thomas Clayhills and Son laohooned.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]