Unerežiim

Allikas: Vikipeedia

Unerežiim (inglise sleep mode) on elektri säästmise režiim elektroonikaseadmetele nagu näiteks arvuti, nutitelefon ja televiisor. Unerežiim on loodud, et hoida seade tööl, kulutades selleks energiat minimaalselt. Seadme unerežiimi olekust teatab tavaliselt LED-tuli, mis vilgub aeglaselt.[1]

Unežiimi sümbol [2]lisatud IEEE 1621 poolt.[3]

Kuidas töötab[muuda | muuda lähteteksti]

Kui seade lülitub unerežiimi, saadab operatsioonisüsteem käsu arvuti baasvahetussüsteemile, et salvestada süsteemi hetkeline olek arvuti muutmälule. See võimaldab arvutil kiiresti taastada süsteemi endise oleku, kui kasutaja äratab arvuti unerežiimist.

Arvuti energiatarve on unerežiimis olles mitu korda vähendatud, võrreldes tavaolekus kasutatava energiatarbega, sest toidet vajab ainult muutmälu.

Unerežiimide tüübid arvutitel[muuda | muuda lähteteksti]

  • Muutmälule peatamine[4] (inglise Suspend to RAM, lühend STR) on kõige levinum unerežiim, mida kasutatakse uuemates arvutites. Selles režiimis salvestab arvuti hetkeolukorra muutmälusse ja seejärel lülitab välja enamiku oma komponentidest, et säästa energiat. Kui kasutaja arvuti uuesti tööle paneb, taastab see kiiresti olukorra muutmälust ja jätkab tööd pooleli jäänud koha pealt.
  • Kettale peatamine[4] (inglise Suspend to Disk, lühend STD), tuntud ka kui talveunerežiim, salvestab arvuti oleku kõvakettale ja seejärel lülitab arvuti täielikult välja. See režiim kasutab vähem energiat, kui RAM-ile peatamine, ja on kasulik sülearvutite jaoks, kui aku hakkab tühjaks saama või seade on pikemaks ajaks välja lülitatud. Kui arvuti lülitatakse taas sisse, loeb see salvestatud oleku kõvakettalt ja jätkab tööd. Selle tõttu võtab endise oleku taastamine rohkem aega kui muutmälule peatamise puhul.
  • Ooterežiim[4] (inglise Standby mode või Power on Suspend) on vanem unerežiim, mida kasutati varasemates arvutites. Selles režiimis on protsessor madala energiatarbega olekus ja teised arvuti komponendid peale muutmälu, mis säilitab hetkeolekut, on välja lülitatud. Ooterežiim ei ole nii energiatõhus kui muutmälule peatamine ja kettale peatamine. On ka olemas "CPU on Suspend", mille puhul ka protsessor on välja lülitatud.
  • Modernne ooterežiim[4] (inglise Modern Standby, lühend MS) on Windows 8-s tutvustatud ja Windows 10-s täiustatud energiahalduse funktsioon, mis võimaldab seadmetel siseneda madala energiatarbega olekusse, kuid samal ajal suutes vastu võtta taustal teateid ja uuendusi. Selles režiimis on ekraan välja lülitatud ja enamik komponente hoitakse kas välja lülitatuna või madala energiatarbega olekus, kuid võrguadapter ja mõned andurid jäävad siiski aktiivseks, et võimaldada sissetulevate teatiste ja uuenduste vastuvõtmist.

Aktiveerimine[muuda | muuda lähteteksti]

1. Windowsi arvutil: Tuleb klõpsata nupul "Start", valida "Power" ja seejärel valida menüüst "Sleep". Alternatiivselt saab vajutada klahvikombinatsiooni "Windows" + "X" ja valida ilmuvast menüüst "Power Options". Seejärel tuleb klõpsata valikul "Choose what the power button does" ja valida "Sleep".

2. Mac-arvutil: Tuleb klõpsata ekraani vasakus ülanurgas asuval Apple'i menüül, valida "Sleep" või vajutada toitenuppu, et Mac-i unerežiimi panna. Samuti saab seadistada oma Mac-i automaatselt unerežiimi sisenemiseks pärast teatud tegevusetuse perioodi, minnes menüüsse "System Preferences" ning sealt valides "Energy Saver".

3. Sülearvutil: Enamikul sülearvutitel on eraldi unerežiimi nupp või klahvide kombinatsioon, mida vajutades saab unerežiimi aktiveerida.

4. Mobiilseadmel: Enamikul nutitelefonidel ja tahvelarvutitel saab unerežiimi aktiveerida, vajutades toitenuppu. Mõnel seadmel saab ka määrata unerežiimi taimeri, mis paneb seadme automaatselt unerežiimi, kui seade on teatud aja jooksul kasutamata.

5. Mängukonsoolil: Enamikul kaasaegsetest mängukonsoolidest on unerežiim või ooterežiim, mida saab aktiveerida toitenuppu vajutades.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Sleep mode", Wikipedia (inglise), 23. aprill 2023, vaadatud 30. aprillil 2023
  2. "Power symbol", Wikipedia (inglise), 22. november 2022, vaadatud 30. aprillil 2023
  3. "Fail:Power sleep black cropped.svg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. Vaadatud 30. aprillil 2023.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 "ACPI", Wikipedia (inglise), 23. aprill 2023, vaadatud 30. aprillil 2023