Windows 8

Allikas: Vikipeedia

Windows 8 on Microsofti operatsioonisüsteem, mille eelkäija Microsoft Windowsi reas on Windows 7.

Windows 8 on mõeldud kasutamiseks nii personaal- kui ka tahvelarvutites. Windows 8 kasutajaliides näeb välja nagu Windows Phone Metro disain. Suured otseülekande sisuga kastikesed, kirkad värvid, Helvetica kirjastiil jpm. Rakendused avanevad täisekraanil ning ekraaniäärne ala on puutetundlik.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 8 omaduste hulgas on võrreldes varasemate versioonidega mitmeid uuendusi, näiteks sisaldab see USB 3.0 tuge, Live ID ühendamist, Windows App Store, võimalust käivitada operatsioonisüsteemi USB-mälupulgalt ning pakub kergemaid süsteemi taastamise võimalusi.

Windows 8 toimib ka tahvelarvutites.

Windows To Go[muuda | muuda lähteteksti]

Windows To Go on funktsioon, mis võimaldab Windows 8 käivitada ka USB-mälupulgalt. See toimib nii USB 2.0 kui ka USB 3.0-ga. Lisaks sellele süsteem külmutatakse, kui USB-mälupulk eemaldatakse, kuid jätkab tööd, kui USB-mälupulk sisestatakse 60 sekundi jooksul uuesti.

Tegumiriba[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 8 tegumiriba traditsioonilisel Windowsi töölaual on konfigureeritav. Minimeeritud akende kuvamiseks on kasutusel mitme kuvari tegumiriba, mida saab nii sisse kui ka välja lülitada. Erinevatel kuvaritel on võimalik kuvada erinevaid taustpilte või üht taustpilti, mis on venitatud üle mitme kuvari.

Taastamine[muuda | muuda lähteteksti]

Taastefunktsioone on kaks – värskendamine ja lähtestamine. Vormija hoiab kõik kasutajasätted ja failid puutumatuna ning tühistab ainult kõik Windowsi failide muudatused uute originaalsete vastu, eemaldades samal ajal kõik installitud programmid ja rakendused.

Windows Live ID integratsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Varasemate versioonidega võrreldes on muutunud see, et kasutajakontod ei pea enam olema ainult kohalikud (või Active Directori domeenist), vaid võivad olla seotud Windows Live ID kaudu. See võimaldab sätteid ja faile jagada erinevate arvutite vahel, kus on operatsioonisüsteemiks Windows 8.

Tegumihaldur[muuda | muuda lähteteksti]

Uuendatud on tegumihaldurit, mille käigus on tehtud järgmised muudatused:

  • Vahekaart on vaikimisi peidetud. Selline vaade näitab ainult rakendusi.
  • Allikate kasutamine protsessi aknas on näidatud erinevate kollaste varjunditega, tumedamad värvid esindavad suuremat kasutust.
  • Jõudluse aken on jagatud CPU, mälu, ketta, kohtvõrgu ja juhtmeta võrgustiku (kui on kasutatav) sektsioonideks. Seal on üleüldine graafika kõigi jaoks ning ühe peale klikkides toob esile selle allika üksikasjad.
  • CPU aken ei too enam vaikimisi esile individuaalset graafikat iga loogilise protsessori kohta süsteemis. See näitab nüüd NUMA sõlme andmeid.
  • CPU aken näitab nüüd lihtsaid protsente soojust kaardistavate paanidega, et kuvada süsteemi kasutamist paljude (64 või rohkem, kuni 640-i) loogiliste protsessoritega. Kasutatav värv selle jaoks on sinine, tumedamad värvid tähendavad suuremat kasutust.
  • Kursori viimine üle igasuguse loogilise protsessori andmestiku näitab nüüd selle protsessori NUMA sõlme ja tema ID-d.
  • Lisatud on uus käivitusaken, kus on loetletud käivitamise rakendusi.
  • Protsesside aken loetleb nüüd rakenduste nimesid, rakenduste staatusi ning üleüldist andmestiku kasutamist CPU, mälu, ketta ja võrgustiku allikate kohta iga protsessi jaoks.
  • Uus tegumihaldur tunneb ära WinRT rakenduse "kahtlase" staatuse.
  • Vanas tegumihalduris asuv normaalse protsessi informatsioon on leitav nüüd uues detailide aknas.

Virtualiseerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 8 sisaldab ka Microsofti Hyper-V virtualiseerimistarkvara, mis varem oli kasutusel vaid serverites. Süsteemi tingimused Hyper-V kohta on 64-bit protsessor, 64-bit versioon Windows 8-st ja minimaalselt 4 GB muutmälu. Hyper-V nõuab veel 64-bitist süsteemi, millel on SLAT (tunnus, mis tõhustab mälu haldamist). Paljud Inteli ja AMD praegustest protsessoritest toetavad seda tunnust, sisaldades palju Inteli I seeria protsessoreid ja AMD 10h tootepere protsessoreid.

Kiiremini käivitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Microsofti väitel käivitub Windows 8 kiiremini tänu kerneli mälu talletamisele kõvakettale väljalülitamisel ning laadib selle uuesti arvuti käivitamisel (sarnane olemasoleva talveunevõimalusega).

Alglaadimise turvalisus[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 8 toetab UEFI alglaadimise turvalisust. See põhineb Public Key Infrastructure (PKI) protsessil, mis kinnitab püsivara kujundeid enne nende talitlemise lubamist.[1][2]

Metro disain[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 8 üheks iseloomulikuks tunnuseks on Metro stiilis kasutajaliides, mis on kohandatud puuteekraanile, nagu ka hiir ja klaviatuur. Avakuva, mis sarnaneb Windows Phone'i ühe avakuvaga, sisaldab rakenduste otseülekande paane. Avakuva asendab Start-menüüd, mis käivitatakse Start-nupu või Windowsi võtme kaudu, ja on ka esimene kuva, mis käivitamisel avaneb. Kasutaja saab minna tavatöölauale, kui valib töölaua paani või tavatöölaual põhineva rakenduse. Avakuva näitab ka kasutajanime ja pilti.

Windows 8 uueks tunnuseks on ka uus sisselogimis-/lukustuskuva, kus kuvatakse kuupäeva ja kellaaega ning teateid koos kohandatud taustaga.

Riistvaralised nõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Developer Preview' (Windows 8 prooviversiooni) süsteeminõuded sarnanevad Windows 7 omadega.

Minimaalse riistvara nõuded Windows Developer Preview'l
Arhitektuur 32-bit 64-bit
Protsessor 1 GHz x86-64 1 GHz x64
RAM 1 GB 2 GB
Graafikakaart DirectX 9 graafikaprotsessor (Aero jaoks vajalik ka WDDM draiveri mudeliga 1.0)
HDD vaba ruumi 16 GB vaba ruumi 20 GB vaba ruumi

Windows 8 toetab ka puuteekraani. Metro rakenduste jaoks on nõutav ekraani resolutsioon 1024x768 või suurem.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]