Toomas Kuusing

Allikas: Vikipeedia
"Kolm ahvi" (õlimaal lõuendil 2012)

Toomas Kuusing (sündinud 15. märtsil 1976 Puuril) on eesti graafik ja maalikunstnik.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Toomas Kuusing on sündinud Põlva vallas Puuri külas[1]. 1991. aastal lõpetas Põlva Ühisgümnaasiumi, 1991–1994 õppis Tartu Ehitus- ja Kergetööstuskoolis laia profiiliga ehitajaks. Graafikaga hakkas tegelema õpingute ajal Academia Non Gratas (2001–2002), hilisemas Eesti Kunstiakadeemia Pärnu kolledžis Academia Gratas Peeter Alliku juhendajakäe all[2]. Lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 2005. aastal bakalaureusekraadiga[3].

Alates 2001. aastast on esinenud näitustel, esimene isikunäitus oli 2002. aastal Pärnus Endla teatris.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Toomas Kuusingu töid iseloomustab teatav kõverpeegelsus ja allegoorilised olukorrad. Oma ühe eeskujuna nimetab kunstnik Madalmaade renessansi meistrit Hieronymus Boschi. Kunstikriitikas on pandud tähele tema loomingu seoseid sürrealismi ja neopopiga, samuti Ameerika Ühendriikide 1980. aastate transavangardismiga. Naivistlikus kunstis paelub Toomas Kuusingut selle ausus. Maali ja graafika kõrval on Toomas Kuusingu loomingus olulisel kohal ka tegevuskunst.

Peamine inspiratsiooniallikas tema loomingus on inimesed. Toomas Kuusing loob ühtaegu nii realistlikke kui ka sürrealistlikke, mütoloogilise sisu ning väljanägemisega situatsioonipilte, mis osutavad sõrmega kirjule inimloomaaiale. Autori käsitletud teemad jäädvustavad siiralt ühtmoodi nii justkui teolt tabatuna mõjuvaid ärihaisid ja poliitikuid, allpool vaesuspiiri elavaid kodutuid, kunstnikku ennast, naabreid, tuttavaid ja inimesi tänavalt.

Toomas Kuusing on illustreerinud 2012. aastal Setomaa Valdade Liidu välja antud "Seto aabitsa"[4] ja Lauri Sommeri jutukogu "Lugusid lõunast"[5]. Ta on teinud Setomaast ja oma lapsepõlvest inspireeritud vitraažikavandi Eesti Vabariigi sajandale aastapäevale pühendatud näituse jaoks (kuraator ja teostaja Ain Roost).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2006 – Pärnu Graafikafestivali „IN Graafika“ Grand Prix
  • 2008 – Pärnu linna kunsti aastapreemia
  • 2010 – Pärnu Graafikafestivali „IN Graafika“ Grand Prix
  • 2013 – aasta graafiku preemia[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. mai 2008. Vaadatud 20. jaanuaril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. https://www.muurileht.ee/uus-eesti-graafika-toomas-kuusing/
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. jaanuar 2019. Vaadatud 20. jaanuaril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. http://jabadaba.eki.ee/index.php?id=25197#.XERXnlUzaUk
  5. http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/loominguline-aruanne-lounakaarest/
  6. https://noar.eu/et/kunstnik/toomas-kuusing/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]