Toivo Aavik

Allikas: Vikipeedia
Toivo Aavik 2008. aastal

Toivo Aavik (sündinud 28. novembril 1966 Paides) on eesti psühholoogiateadlane ja õppejõud.

Aavik on uurinud mitmeid psühholoogia valdkondi: mulje kujundamine, isiklikud väärtused, positiivne psühholoogia ja inimese seksuaalkäitumine.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Aavik lõpetas 1997. aastal Tartu Ülikooli psühholoogia eriala (BSc), omandas teadusmagistri kraadi (MSc) Tartu Ülikoolis 1999. aastal ja omandas 2006. aastal Tartu Ülikoolist psühholoogiadoktori (PhD) kraadi. Tema kaitstud doktoritöö pealkiri oli „Lexical analysis of Estonian personal values vocabulary and relation to socially desirable responding and parenting practices“.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Toivo Aavik oli aastatel 1998–2006 Tartu Ülikooli Sotsiaalteaduskonna raamatukogu juhataja, 2006–2007 Tartu Ülikooli teadus- ja arendusosakonna peaspetsialist ja 2007–2010 Tartu Ülikooli arstiteaduskonna tervise edendamise teadur ning töötas kuni 2021. aastani psühholoogiainstituudis dotsendina. 2021. aastast on ta Tartu Ülikooli isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia kaasprofessor, isiksuse- ja tervisepsühholoogia osakonna juhataja (2021).

Õppetöö[muuda | muuda lähteteksti]

Toivo Aavik on toonud Tartu Ülikooli õppekavva positiivse psühholoogia loengukursuse (2018), mis on esimene selle teemaline loengukursus Eesti akadeemilistes ülikoolides. 2005. aastast õpetab ta Tartu Ülikoolis inimese seksuaalkäitumist. Lisaks vastutab ta sotsiaalpsühholoogia teema õpetamise eest Tartu Ülikooli psühholoogia instituudis.

Teadustöö[muuda | muuda lähteteksti]

Google Scholari andmetel oli Toivo Aaviku töödele viidatud üle 1600 korra (10.10.2022). Kõige enam viiteid (üle 730) on kogunud artikkel „The attractive female body weight and female body dissatisfaction in 26 countries across 10 world regions: Results of the International Body Project I“[1].

Toivo Aaviku kõige innovatiivsem idee on olnud leksikaalse lähenemise kasutamine inimeste väärtuste uurimisel. Igas keeles peitub universaalne sõnavara, mis iseloomustab selle keele kõnelejate väärtushinnanguid. Selle ideega vastandub ta maailmakuulsale Iisraeli väärtuste uurijale professor dr. Shalom Schwartzile, kes rõhutab väärtuste universaalsust, seda süsteemi samal ajal igale kultuurile jõuga peale surudes. Peale Aaviku uuringut on esmakordselt eesti keeles kasutatud süsteemi kasutatud ka selliste suurte keelte nagu saksa, hiina, araabia, hollandi jms keele väärtuste analüüsides.

Viimastel aastatel on Toivo Aavik osalenud mahukates üleilmsetes uuringutes, mis käsitlevad sugudevahelisi erinevusi, lähedussuhteid, kehataju ja atraktiivsust.

Koolitused[muuda | muuda lähteteksti]

Toivo Aavik on tunnustatud koolitaja. Tema koolitused hõlmavad töökeskkonda ja inimestevahelisi suhteid.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Toivo Aavik on abielus, tal on neli tütart.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Viren Swami, David A Frederick, Toivo Aavik; et al. (2010/3). "The attractive female body weight and female body dissatisfaction in 26 countries across 10 world regions". Personality and social psychology bulletin. Vaadatud 21.10.2021. {{netiviide}}: et al.-i üleliigne kasutus kohas: |autor= (juhend); kontrolli kuupäeva väärtust: |aeg= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]