Tim Vickery

Allikas: Vikipeedia

Tim Vickery (sündinud 25. mail 1965) on vabakutseline inglise jalgpalliajakirjanik, kes on kirjutanud väljaande BBC Sport Lõuna-Ameerika jalgpallikorrespondendina veebikolumni.

Tema viimane BBC-le kirjutatud artikkel ilmus aastal 2014. Vickery kirjutab väljaannetele World Soccer ja Sports Illustrated ning on hommikuprogrammi Redação SporTV analüütik. Alates 1994. aastast on elanud Brasiilias, praegu elab koos elukaaslase ja kahe kasutütrega Rio de Janeiros.

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Tim on pärit Hemel Hempsteadist Hertfordshire'i krahvkonnas. Pärast koolist lahkumist töötas Vickery mitmesugustes ametites: meesteriiete poe assistendi, lihttöölise, huumorikirjaniku, kontoriabilise ja teatrimänedžerina Brasiilia slummis. Seal tutvus ta mitmete rahvusvaheliste tegijatega, kelle mõjul ta brasiillaste jalgpallikirest nakatus.

1994. aastal lahkus Vickery Inglismaalt ja suundus pärast TEFL-i litsentsi saamist Brasiiliasse inglise keelt õpetama, kohaliku keelega tutvuma ning Brasiilia jalgpallikultuuri sukelduma. Lisaks TEFL-ist saadavale sissetulekule hakkas ta kirjutama artikleid Brasiilia jalgpallilehtedele.

Ajakirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Vickery on tuntud tänu tööle Briti raadiosaates "World Football Phone-In", mis on eetris kord nädalas ning mille saatejuht on Dotun Adebayon. Saade on osa BBC Radio 5 Live programmist "Up All Night" ning on eetris laupäeva varahommikuti. Saates on Vickery hüüdnimedeks "Legendinho" ja "Vikipedia" tänu tema laialdastele teadmistele Brasiilia jalgpalli kohta.

Vickery esines koos Danny Dyeriga 2006. aasta Briti telesarjas "International Football Factories", mis oli Brasiilia jalgpallihuligaansust käsitlev dokumentaalsari.

2008. aastast alates on Vickery Brasiilia jalgpalli reporter raadio jutusaates "World Soccer Daily" ning jätkab oma rolli eelneva saate asendanud videopõhises jutusaates "World Football Daily". Alates 2011. aasta maist on ta avaldanud iganädalasi artikleid veebilehel Sambafoot.com. Aeg-ajalt esineb ta ka Brasiilia telekanali SporTV jalgpalli jutusaadetes.

Vickery oli 2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal üks BBC ülekande saatejuhtidest. Selle aja jooksul kogus ta palju populaarsust ning tema jälgijate arv Twitteris kahekordistus.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

Peale inglise keele räägib Vickery ka portugali ja hispaania keelt.

Vickery toetab inglise jalgpalliklubi Tottenham Hotspuri.

Vickery on väitnud, et on saanud suuresti inspiratsiooni Brian Glanville'i "vanast stiilist", kelle "rahvusvaheline teadlikkus" jäi talle alati silma. Lisaks on teda inspireerinud ka The Sunday Timesi Hugh McIlvanney oma "sotsiaalse teadlikkusega".