Suured lootused

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib romaanist. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Suured lootused (täpsustus).

1861. aastal ilmunud romaani esimese köite tiitelleht

"Suured lootused" (inglise keeles "Great Expectations") on Charles Dickensi romaan.

"Suurte lootuste" esmatrükk ilmus ajakirjas All the Year Round 1. detsembrist 1860 kuni augustini 1861. Kirjastus Chapman & Hall avaldas teose 1861. aastal kolmes köites.

"Suured lootused" on arenguromaan, mille tegevus toimub 19. sajandi keskel Kentis ja Londonis. Raamat koosneb kolmest osast. Peategelane on orb Philip hüüdnimega Pip, kes elab oma õe ja sepast õemehe juures suhtelises vaesuses, kuid saab tundmatuks jääda soovivalt heategijalt kopsaka varanduse ja kasvab suureks suhtelises rikkuses. Kolmas osa käsitleb tema elu täiskasvanuna. Tolle aja kohta ebatavalisena ei lõpe romaan pulmadega, Pip on endiselt vallaline.

Pärast avaldamist sai romaanile osaks peaaegu üleüldine kiitus. Kui romaan alles ajakirjas ilmus, oli Dickens rahul niihästi lugejate tagasiside kui ka müüginumbritega. Isegi Dickensi kaasaegne Thomas Carlyle, kes nimetas romaani "selleks Pipi mõttetuseks", tunnistas, et reageeris igale järgmisele ajakirjas ilmunud romaaniosale naerumöiretega. Hiljem kiitis romaani George Bernard Shaw, nimetades seda terviklikuks ja läbinisti tõepäraseks.

Tänapäeval on romaan kriitikute seas endiselt kõrgelt hinnatud. Kui 2003. aastal valiti projekti "Big Read" raames Suurbritannia elanikele enim meeldinud kirjandusteost, saavutas "Suured lootused" seal 17. koha, Dickensi teostest kõrgeima.

Eesti keeles ilmus see esimest korda 1997. aastal Asta Blumenfeldi tõlkes kirjastuses Eesti Raamat. 2001. aastal andis raamatu välja kirjastus Ersen (tõlkija Jana Linnart).