Schwarzenberg (Vorarlberg)

Allikas: Vikipeedia
Schwarzenberg
Vapp
Vapp

Pindala 25,8 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1850 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 25′ N, 9° 51′ E
Asend Bregenzi ringkonnas
Schwarzenberg (Vorarlberg) (Austria)
Schwarzenberg (Vorarlberg)

Schwarzenberg on vald Austria Vorarlbergi liidumaal Bregenzi ringkonnas Bregenzerwaldis. See asub Bodeni järvest lõunas. Külakeskus on oma klapplaudmajade tõttu muinsuskaitse all.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Peamised sissetulekuallikad Schwarzenbergis on käsitöö, turism ja põllumajandus. Peale kümmekonna suurema ettevõtte on seal ka sadakond väike- ja mikroettevõtet.

Igal aastal ööbib Schwarzenbergis umbes 50 000 külastajat, neist 55% suvekuudel. Schwarzenbergi vald pakub palju võimalusi puhkuseks looduses, näiteks on suusapiirkond Schwarzenberg-Bödele, murdmaasuusarajad ning umbes 40 km pikkused talvised ja suvised matkarajad. Naiste maailma karikasarja kiirlaskumise võistlused on Schwarzenbergis juba toimunud.

Loomakasvatusel on Schwarzenbergis suur tähtsus. Juba 1894. aastal asutati loomakasvatusühing. Tänapäeval on umbes 45 talu kokku 700 lehmaga, kuid Schwarzenbergis peetakse ka lambaid ja kitsi. Alpi rändkarjatamine (mäginiidukultuur) on seal endiselt väga hästi säilinud, umbes 650 lehma on "alpistatud", mis tähendab, et nad saadetakse suvel mägikarjamaadele.

Inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Huviväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Angelika Kauffmanni muuseumis eksponeeritakse õlimaale, portselani, suveniire ja kirju Angelika Kauffmanni isalt Schwarzenbergis. Lisaks tutvustab kohalik muuseum 18. sajandi Bregenzerwaldi elukultuuri.

Almabtrieb Schwarzenbergis

Schwarzenbergi kihelkonnakirikut peetakse Vorarlbergi üheks kaunimaks barokkstiilis ehitiseks. Selles kirikus eksponeeritakse Angelika Kauffmanni ja tema isa maale.

Bregenzerwald Umgang (sõna otseses mõttes "Bregenzerwaldi jalutuskäik") näitab 12 traditsiooniliselt ehitatud küla Bregenzerwaldis, sealhulgas Schwarzenbergi. Maastiku, avalike hoonete, elamute ja igapäevaste objektide abil antakse jalutajatele teavet tüüpilise Bregenzerwaldi arhitektuuristiili kohta läbi aegade. Eriti tuleb mainida Angelika Kauffmanni saali Schwarzenbergis. Saal ehitati 2001. aastal ümber ja sobib sestpeale muusikaürituste korraldamiseks. Suurepärase akustika tõttu nimetati auditoorium isegi üheks kolmest parimast kammermuusikapaigast maailmas.

Käsestraße Bregenzerwald on Bregenzerwaldis tegutsevate põllumeeste, piimatootjate, käsitööliste, gastronoomide ja ettevõtete ühine ettevõtmine. Liikmed ja partnerid aitavad kaasa väikepõllumajanduse ja mägikarjamaade kultuuri, kohalike toodete mitmekesisuse ja Vorarlbergi juustukultuuri säilitamisele. Schwarzenbergi põllumajandustootjad osalevad ka selles algatuses ja müüvad talupoodides juustu ning näitavad turistidele mõnikord oma juustuvabrikut.

Üritused[muuda | muuda lähteteksti]

Angelika-Kauffmann-Saal iga-aastase Schubertiade laulufestivali kontserdi vaheajal

Schubertiade Schwarzenberg toimub igal suvel. See maailmakuulus laulu- ja kammermuusika festival keskendub heliteostele, mida tavaliselt suurematel kontsertidel ei mängita ja mille autor võib olla (aga ei pruugi olla) Austria helilooja Franz Schubert. Seniste esinejate seas on olnud näiteks Alfred Brendel, Emerson String Quartet, Michael Schade, Robert Holl, Angelika Kirchschlager, Thomas Quasthoff.

Schwarzenberger Markt toimub igal aastal septembri keskpaigas. Turg on aja jooksul kasvanud ja kujunenud tavalisest toiduturust traditsiooniliseks ühiskondliku elu tippsündmuseks Bregenzerwaldis.

Schwarzenberger Alptag toimub igal aastal nädal enne Schwarzenberg Markti. Pärast suve mägikarjamaadel (vt Alpi transhumanss) suundub orgu tagasi umbes 700 pidulikult kaunistatud lehma ja lammast. See niinimetatud "Almabtrieb" on 400-aastane traditsioon Schwarzenbergis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]