Poľana

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mäestikust; mäe kohta vaata artiklit Poľana mägi

Poľana asukoht Slovakkias (tähistatud halliga)
Strelníky küla

Poľana (ungari keeles Polyána) on mäestik Slovakkia keskosas, mis on osa Lääne-Karpaatidest ja ühtlasi ka Slovaki keskmäestikust. Selle regiooni kõrgeim tipp on Poľana (1044 m). Poľana võtab enda alla 183 km². Mäestik moodustab aastast 1981 Poľana kaitstava maastiku.

Mäestiku võib jagada kaheks alampiirkonnaks. Kõrgemad tipud asuvad mäestiku põhjaosas, mis kannab nime Vysoká Poľana. Lõunapoolsem madalam piirkond kannab Detva eelmäestiku nime.[1] Seal asub ka kaks piirkonna linna: Detva ja Hriňová.

Sealne regioon on valdavalt metsane, kuigi kõrgemates piirkondades paiknevad alpiaasad (kohalikus keeles polany), mille järgi on mägismaa ka nime saanud. Seal elutseb nii hunte kui ka karusid (2010. aastal hinnati reproduktiivses faasis karude arvuks 24). Tähtsaim turismikeskus on Hrbi mäe all paiknev Poľana mägihotell.

Asend[muuda | muuda lähteteksti]

Poľana piirneb edelas Zvoleni nõo ja kirdes Vepori mäestikuga.

Geoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Sealne mägismaa on tugevasti erodeerunud jäänuk kihtvulkaanist. Selle kaldeera läbimõõt oli 6 kilomeetrit ja sügavus 600 meetrit. Tänapäeval on see Slovakkias asunud vulkaanidest kõrgeim, kuigi hinnanguliselt oli neist varem kõrgeim Štiavnica mäestiku kohal paiknenud vulkaan.[2] Varem kaldeeras asunud kraatrijärve põhi moodustab tänapäeval oru, kus asub Hačava küla. Sealseteks kivimiteks on püroklastilise materjali kivistumisel tekkinud tuff ja laavaväljade tardumisel tekkinud andesiit, kõrgeimate tippude koostises on ka rüoliiti.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska
  2. Konečný, V., 2008, Etapy vývoja štiavnického stratovulkánu. Enviromagazín, 6, lk. 18 - 19

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]