Pikva mõis

Allikas: Vikipeedia
Pikva mõis

Pikva mõis (saksa keeles Pickwa) oli rüütlimõis Kose kihelkonnas Harjumaal. Tänapäeval asuvad endise mõisa hooned Anija vallas Pikva küla territooriumil.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esmamainitud on mõisa karjamõisana 18. sajandi alguses. Iseseisvaks rüütlimõisaks sai Pikva mõis 1858. aastal, mil nii Pikva kui ka Alavere kuulusid von Ungern-Sternbergide aadliperekonnale. 1850. aastal valmis mõisa historitsistlik peahoone, mis on otstest ühekorruseline, keskelt aga kahekorruseline. 1875. aastal läks mõis Wolter Baron Stackelbergi omandusse; alates 1887. aastast kuni 1919. aasta võõrandamiseni aga Robert Georg Turmannile.

Aastatel 1920–1972 tegutses mõisas kool.

Mõisa peahoonele lisaks on säilinud mõned kõrvalhooned, näiteks ait, valitsejamaja, tall-tõllakuur jms.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Alates aastast 1998 oli üle 20 aasta Pikva mõisa hoonete omanikuks endine Eesti Muinsuskaitse Ümarlaua esimees soomlane Mika Orava. Pärast seda on mõis omanikku vahetanud kahel korral. Mika Orava eestvedamisel päästeti lammutamisest Pikva Miikaeli kabel, mis asub nüüd Pikva mõisas. Pikva mõisas on säilinud kolm ahju, mis mõisahärra jutu järgi olevat olnud kaetud 13 värvikihiga. Fuajees, suures saalis ja salongis on säilinud ka laemaalingud. Laemaalinguid aitasid taastada kunstitudengid.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tudengid restaureerisid Pikva mõisa laemaalid. Sõnumitooja, 13. juuli 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]