Piknik

Allikas: Vikipeedia

Piknik (inglise picnic) on vaikne ja lõõgastav üritus, ekskursioon või väljasõit, kus osalejad võtavad toitu koos nendega ja jagavad einet vabas õhus. [1] Piknik hõlmab paljusid tegevusi, näiteks pargis jalutamist, kogumist, värskete toitude valmistamist või kuumtöödeldud toidu soojendamist, tehes pinnasesse augud surnud puidu ja mahakukkunud prügi põletamise teel ning lõpuks süües keedetud toite metsaalusele. [2]

Päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Kust sõna „piknik” pärineb, on midagi mõistatuslikku. Prantsuse juur võib tuleneda tegusõnast piquer (‘nokitsema’ või ‘korjama’) ja nimisõnast nique (’väike kogus’ või ‘ei midagi’); aga see on vaid spekulatsioon. Kindel on aga see, et algselt ei viidanud see millelegi, mida nüüd piknikuna tunneksime. Esmakordselt ilmub Les Charmans effects des barricades, ou l’amité durable de la compagnie des freres Bachiques de Pique-Nique (1649), burleskne satiir Fronde tajutud silmakirjalikkusest, mäss Prantsuse absolutismi vastu. Peategelane ‘Pique-Nique’ barrikaadide kangelane; kuid sarnaselt oma sõpradele on ta ka söödik, kelle ülesöömine on teravas vastuolus toidupuudusega, mille põhjustas just tema juhitud mäss. Tema nimi oli seetõttu irooniline ja viitas tõenäoliselt rikkalikule või liiga rikkalikule söögikorrale teiste inimeste arvelt. [3]

Mille eest tuleb hoolitseda?[muuda | muuda lähteteksti]

- Varustus, mida tasub loodusesse kaasa võtta;

- Toit, mida saab valmistada looduses;

- Pikniku vaba aja veetmise tarvikud;

- Lisariietus ( müts või nokatsmüts, päikeseprillid, jakk või jopp)

- Esmaabikomplekt ja isikliku hügieeni tooted (antiallergilised tooted, päikese- ja putukakaitsevahendid, kaitsevahendid lõikude ja põletuste korral [4]

Tänapäevane piknik[muuda | muuda lähteteksti]

- Lihtsustatud piknik

Piknik selle sõna klassikalises mõistes tähendab väljasõitu loodusesse koos ettevalmistatud toiduga. Pikniku pidamiseks piisab söögist, kattelinast, sõpradest ja loomulikult heast tujust.

Pikniku on võimalik pidada mistahes üldkasutatavas kohas - park, puhkeala või rand.

Oluline on ürituse lõppedes korjata kokku kõik paberid, pakendid ja muu taara ning visata need selleks ettenähtud kohta.

- Šašlõkk ja grillimine

Piknikku on võimalik nautida spetsiaalselt selle jaoks eraldatud kohtades. Need on varustatud pinkide ja laudade näol.

Lõkkeplatsi varikatused söepannide kohal ei tohi olla valmistatud süttivatest materjalidest ning nende ümber ei tohi esineda taimkatet. Samuti on kohustuslik, et läheduses asuks tulekustuti või suur anum veega.

- Puhkamine äärelinnas

Lõkke süütamisel järgige ettevaatusabinõusid. Tehke ruumi lõkke ümber, et tuli ei leviks ja veenduge, et leegi kohale ei jääks puude võrasid.

Tule levimise korral tuleb see viivitamatult kustutada. Kõige sobivam variant on vesi. Kuid kui seda ei ole, siis on alternatiiviks muld ja liiv. Peamine on lõket mitte kinni matta. See võib jätkata hingitsemist ja kahjustada puude juuri.[5]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "piknik".
  2. Md. Mizanur Rahman, Harald Vacik in Forestry Studies in China (2009). "Can picnic influence floral diversity and vitality of trees in Bhawal National Park of Bangladesh?" (PDF).
  3. Alexander Lee (7. juuli 2019). "The History of the Picnic".
  4. Юлиана Винтюк (2020). "Näpunäited pikniku korraldamiseks ( vene keeles)".
  5. "Tänapäevane piknik: reeglid, eripärad ja soovitused". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. september 2020. Vaadatud 8. mail 2021.