Piermario Morosini

Allikas: Vikipeedia
Piermario Morosini (2012)

Piermario Morosini (5. juuli 1986 Bergamo14. aprill 2012 Percara) oli Itaalia jalgpallur, poolkaitsja.

Tal olid vend ja vanem õde, mõlemad puudega. Ema Camilla suri 2001. aasta teisel poolel, isa Aldo suri 2003. aastal ja pisut hiljem suri vend, jättes Piermario ainsaks hoolitsejaks oma õe eest.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Morosini mängis kõigis Itaalia noortekoondistes alates U-17 kuni U-21 vanuseklassis kokku 56 mängu, aga väravaid ei löönud. Ta osales ühtedel suurvõistlustel, nimelt 2009. aasta U-21 Euroopa meistrivõistlustel. Valikgrupi läbis Itaalia ainsana kaotuseta ja võitis selle napilt. Seejärel alistas Itaalia lisavalikmängudes Iisraeli (kodus 0:0, võõrsil 3:1) ja pääses Rootsis toimunud finaalturniirile 8 parema hulka. Pooltel Itaalia koondislastel oli juba kogemus riigi põhikoondises, Morosinil mitte. Mario Balotelli juhitud Itaalia tegi avamängus 16. juunil Serbia jalgpallikoondisega väravateta viigi, seejärel alistas 19. juunil Rootsi jalgpallikoondise 2:1 ja 23. juunil Valgevene jalgpallikoondise 2:1 ning võitis alagrupi Rootsi ees. 26. juunil poolfinaalis ei suutnud Morosini päästa Itaaliat 0:1 kaotusest Saksamaa jalgpallikoondisele. Pronksimängu ei peetud ning Itaalia ja Rootsi said pronksid.

Klubikarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Morosini mängijaõigused olid alguses jagatud Atalanta BC ja Udinese Calcio vahel, kuid Atalanta eest ei mänginud ta kunagi. Udinese eest mängis ta 2005–2006. aasta Serie A-s 5 mängu ja osales UEFA karikavõistlustel otsustavas mängus, kus Udinese kaotas 16 parema seas Sofia Levskile võõrsil 1:2 ja langes välja. Hooaja lõpul ostis Udinese Atalantalt Morosini mängijaõigused, kuid edaspidi ei mänginud Morosini Udinese eest enam kunagi ja Udinese laenas teda teistele klubidele.

2006–07. aastal mängis Morosini Bologna FC 1909 eest 16 mängu ja tuli Serie B-s 8. kohale.

Seejärel ostis Vicenza Calcio Morosini mängijaõigused poole miljoni euro eest. Järgmisel kahel hooajal mängis Morosini Vicenza eest kokku 66 mängu ja lõi oma ainsaks jäänud värava liigamängudes. Vicenza sai Serie B-s 17. ja 12. koha. Seejärel ostis Udinese mehe 300 tuhande euro eest tagasi.

2009–10. hooajal mängis Morosini sügispoolel 17 mängu Reggina Calcios, mis lõpetas hooaja Serie B 13. kohaga, ja kevadpoolel 14 mängu Calcio Padovas. Padova lõpetas hooaja 19. kohaga ja langes üleminekumängudele, mille siiski võitis ja jäi Serie B-sse püsima.

2010–11. aasta sügispooleks ei õnnestunud Udinesel Morosinit välja laenata. Kevadpoolel mängis ta Vicenzas 15 mängu ja sai Serie B-s 12. koha.

2011–12. aasta sügispooleks Udinese Morosinit välja ei laenanud. Kevadpoolel mängis ta AS Livorno Calcio eest 8 mängu. Livorno saavutas hooaja lõpuks 17. koha ja jäi Serie B-sse püsima.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Morosini suri 14. aprillil 2012 Livorno ja Serie B võitnud Delfino Pescara 1936 vahelises mängus südamerabandusse. Pool tundi mängust oli peetud ja tund aega veel jäänud, Livorno juhtis 2:0. Morosini toimetati haiglasse, kus tunnistati surnuks. Umbes minutiks takistas kiirabi staadioni ette pargitud politseiauto, aga haigla sõnul polnud sel tähtsust, sest Morosini oli haiglasse saabudes juba surnud.

Kõik jalgpallimängud Itaalias tühistati nädalaks ajaks, mistõttu jalgpallihooaeg pikenes nädala võrra.