Pantainos

Allikas: Vikipeedia

Pantainos Aleksandriast (Πάνταινος; ladinapäraselt Pantaenus; suri umbes 200) oli kristlik teoloog, Aleksandria katehheetide kooli juht, katoliku kiriku ja kopti kiriku pühak.

Pantainose kuulsaim õpilane Aleksandria Klemens nimetab teda Sitsiilia mesilaseks, mistõttu arvatakse, et ta pärines Sitsiiliast. Eusebiose tunnistuse järgi tegutses stoitsistliku ettevalmistusega õpetlane Pantainos misjonärina ning jõudis välja Indiasse. Hieronymuse sõnul läks ta Indiasse Aleksandria piiskopi Demetriose õnnistusel (Kuulsatest meestest, 36). Seal oleva ta avastanud Matteuse evangeeliumi heebreakeelse algkuju, mille apostel Bartolomeus oli usaldanud enda rajatud kogudustele (Kirikulugu, V, 10); tänapäeval arvatakse, et tegu oli tõlkega heebrea keelde.

Pantainos oli Aleksandria katehheetide kooli esimene teadaolev juht. Väikesearvulise õpilaskonnaga koolis õpetati filosoofiat ja Piibli teoloogiat. See oli üks esimesi katehheetide koole ja avaldas kristliku teoloogia arengule suurt mõju. Aleksandria Klemensi sõnul oskas Pantainos prohvetite ja apostlite aasalt õisi korjata ning vahendas oma õpilastele puhast tunnetust. Origenese jaoks oli Pantainos eeskujuks, kuidas suhtuda paganlikku teadusesse ja filosoofiasse. Tema järglane kooli juhina oli Aleksandria Klemens.

Austamine[muuda | muuda lähteteksti]

Pantainose mälestuspäev katoliku kirikus on 7. juuli, kopti kirikus 22. juuni.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]