Põrsas Peppa

Allikas: Vikipeedia

"Põrsas Peppa" (inglise keeles "Peppa Pig") on ingliskeelne Suurbritannia multifilmisari, mille peategelaseks on põrsas Peppa.

Koolieelikutele mõeldud sarja toodavad koostöös Astley Baker Davies ja Entertainment One, esimene osa jõudis eetrisse 31. mail 2004.

Sarja idee autorid on stsenaristid Neville Astley ja Mark Baker, lisaks neile kirjutab stsenaariumi Phillip Hall.

Suurbritannias näitavad "Põrsas Peppat" telekanalid Channel 5 ja Nick Jr., USAs Nickelodeon/Nick Jr., Austraalias ABC 4 Kids, Ladina-Ameerikas Discovery Kids ja Eestis Eesti Televisioon. Osad on ligikaudu viieminutised. Sarja keskmes on noor antropomorfne emis Peppa, tema perekond ja sõbrad. Kõik ta sõbrad on eri loomaliikidest ja umbes temavanused, Peppa noorema venna George'i sõbrad on temavanused. Sarja tegevus koosneb valdavalt igapäevastest ettevõtmistest nagu koos mängimine, ujumas käimine, vanavanemate külastamine või jalgrattasõit. Tavategevuse kõrval õpetatakse lastele ka head käitumist.

Sarja esimesel hooajal anti eetrisse 52 viieminutilist osa, see linastus Suurbritannia telekanalis Channel 5 ja USAs 22. augustil 2005 Cartoon Networki kanalis Tickle-U. Teine 52-osaline hooaeg algas 4. septembril 2006, kolmas hooaeg 4. mail 2009. 2022. aasta märtsi seisuga on eetrisse jõudnud seitse hooaega kokku 368 osaga.

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]

Amelie Bea Smith (UK) (2020-), Mckenna Grace (US) (2020-),

Teised žanrid[muuda | muuda lähteteksti]

Peppa teemadel on avaldatud isikustatud raamatud, kus Peppa ja tema sõprade sekka saab raamatus kirjutada ka lapse. Samuti on ilmunud raamatusari, millest üks, kus Peppa kohtub Suurbritannia kuningannaga, ilmus kuninganna teemantjuubeli ajal.

2015. aastal linastus 15-minutine film "Peppa Pig: The Golden Boots". 2017. aastal jõudis kinodesse teine film, mis koosnes üheksast uuest osast; neljas neist veedab Peppa puhkuse Austraalias.

2011. aastal avati Inglismaal Hampshire'is Paultons Parkis lõbustuspark Peppa Pig World.

Peppa teemal on tehtud ka kaks arvutimängu. 2009. aastal valminud mängu "Peppa Pig: The Game" ja 2010. aasta mängu "Peppa Pig: Fun and Games" tegi mängustuudio Ubisoft ja levitas Pinnacle Inc. Need loodi mängukonsoolile Nintendo Wii ja mängusüsteemile Nintendo DS.

Vastukaja[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese kahe hooaja vältel ei kinnitanud Peppa ja tema perekond turvavöösid ega kandnud jalgrattakiivreid. Pärast kaebusi kuulutas Astley Baker Davies, et edaspidi hoolitsetakse multifilmides turvalisuse eest ning turvavööd ja kiivrid lisatakse tagasiulatuvalt ka varasematesse osadesse.

2012. aastal laekus sarja edastavale Australian Broadcasting Corporationile kaebus, et sarja osa "Mister Skinnylegs" ei sobi näitamiseks Austraalias, kuna see julgustas lapsi ämblikega sõbraks saama, erinevalt Inglismaast on paljud Austraalias levinud ämblikud aga mürgised. ABC otsustas seda osa oma kanalites mitte näidata.

2018. aasta mais blokeeriti Hiina videorakenduses Douyin osa põrsas Peppaga seotud sisu, kokku eemaldati vähemalt 30 000 videot. Algsed Peppa multifilmid jäid üles, kuid keelati videod, mis seostusid Peppa populaarsusega shehuiren-subkultuuris, kus Peppa-ainelisi tätoveeringuid ja meeme kasutatakse vihjetena "gängsterlusele". Sellele vaatamata on Põrsas Peppa Hiinas ülimalt populaarne ning 2019. aastal kavatsetakse avada kaks Peppa-teemalist lõbustusparki Pekingis ja Shanghais.[1]

USAs on paljud vanemad teatanud, et ohtralt Peppa multifilme vaatavad lapsed on omandanud mõningal määra Briti aktsenti ja sõnavara. Valdavalt suhtutakse nn "Peppa efekti" üllatunult, kuid positiivselt.[2]

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]