Otto Mamberg

Allikas: Vikipeedia

Otto Mamberg (ka Otto Evald Mamberg; pseudonüümiga -erg; 16. veebruar 1904 Paide23. august 1984 Stockholm, Rootsi) oli eesti rakenduskunstnik ja karikaturist.[1]

Otto Mamberg sündis 16. veebruaril 1904 Paides ehitusettevõtja pojana. Perekonnas oli viis poega ja üks tütar. Algul õppis Paides, kuid kui pere kolis Tallinna, õppis edasi Tallinna Reaalkoolis. Pärast kooli lõpetamist õppis 1926. aastal Tartu Ülikoolis õigusteaduskonnas, kus kuulus Sakala korporatsiooni.

Seejärel töötas Eesti Tarvitajateühisuste Keskühisuse (ETK) rahandusosakonnas ning pärast seda kindlustusseltsides kuni kodumaalt lahkumiseni.

1944. aastal siirdus Otto Mamberg Soome kaudu Rootsi. Rootsis kuulus ta Järvakate Ühingusse ja oli selle esimees. Stockholmis asuvas Rootsi Loodusmuuseumis (Naturhistoriska riksmuseet) leiutas ta tehnilise menetluse tušijoonistuste paberile ülekandmiseks.[2] Rootsis töötas ta aastaid kindralstaabi kaardijoonistajana ja oli mitme suurkirjastuse koosseisus.

Enne emigreerumist joonistas ta karikatuure Eestis väljaannetele Päevaleht, Esmaspäev, Kratt, Rahvaleht ja Agu. Rootsis jätkas karikatuuride joonistamist, need ilmusid väljaannetes Åhlén & Åkerlund, Semic Press ja Eesti Päevaleht Rootsis. Tema karikatuure ilmus ka mõnes väljaandes USA-s ja Kanadas Võitlejas[3] [4].

Kujundatud raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti biograafiline andmebaas ISIK". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. veebruar 2017. Vaadatud 20. veebruaril 2017.
  2. TLÜAR väliseesti isikud
  3. "Karikatuur". Võitleja = The Combatant. November 1977.
  4. Eesti Päevaleht = Estniska Dagbladet, 31 august 1984 (lk 3)