Originaalseadmete tootja

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt OEM)

Originaalseadmete tootja (inglise keeles original equipment manufacturer ehk OEM) valmistab osi ja tooteid teistele ettevõtetele, mis müüvad noid oma nime all või kasutavad oma toodetes[1]. Lisandväärtusega edasimüüjad valmistavad originaalseadmete tootjate toodetest lõpptooteid[2]. Originaalseadmete tootjad tegutsevad info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas ning autotööstuses[2].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

21. sajandil on originaalseadmete tootja laiem termin kui oli selle algne määratlus. Aja jooksul on see hakanud katma erinevaid firmasid ja nendevahelisi seoseid üha keerulisemas infotehnoloogia tarneahelas. Nüüdsed ettevõtted võivad tegutseda originaalseadmete tootjatena, aga müüa samas teistele originaalseadmete tootjatele vajalikke tooteid.[3]

Tavaliselt keskenduvad originaalseadmete tootjad äriklientide turusegmendile, samas kui lisandväärtusega edasimüüjad teenindavad avalikkust või lõppkasutajaid. Näiteks Intel ja AMD on originaalseadmete tootjad, kelle protsessoreid kasutavad oma arvutites teised originaalseadmete tootjad ja lisandväärtusega edasimüüjad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cambridge University Press & Assessment. (kuupäev puudub). OEM. Cambridge Dictionary. Vaadatud 16. jaanuaril 2024.
  2. 2,0 2,1 Kagan, Julia. (21. detsember 2023). Original Equipment Manufacturer (OEM): Definition and Examples. Investopedia. Vaadatud 16. jaanuaril 2024.
  3. Smith, Spencer, & Moore, John. (kuupäev puudub). OEM (original equipment manufacturer). TechTarget. Vaadatud 16. jaanuaril 2024.