Neli aastaaega (Piazzolla)

Allikas: Vikipeedia
Ástor Piazzolla ja Horacio Ferrer 1970. aastal, "Nelja aastaaja" loomise ajal

"Neli aastaaega", ka "Buenos Airese neli aastaaega" (hispaania keeles "Cuatro Estaciones Porteñas" või "Estaciones Porteñas", inglise keeles "The Four Seasons" või "The Four Seasons of Buenos Aires") on Argentina helilooja Ástor Piazzolla tangokompositsioonide tsükkel. Ehkki algselt valmisid palad eraldiseisvatena, esitas autor neid ise hiljem korduvalt ka terviksüidina. Teosed on kirjutatud kvintetile, kuhu kuuluvad viiul (või vioola), klaver, elektrikitarr, kontrabass ja (soleeriv) bandoonium.

Piazzolla kasutab barokk-kontserdi vormi vabalt, vaheldades soolofragmente tutti'ga. Helilooja põimib ühte erinevad muusikatraditsioonid: klassika, džässi, afrohispaania.[1]. Maximilano Ribichini iseloomustab kirjutises "Astor Piazzolla y "Las cuatro estaciones porteñas"" teost järgnevalt: "Piazzolla püüab kirjeldada Buenos Airese elaniku elu; tango abiga kerkib boheemlik pilt Buenos Airesest, Buenos Airese hinge väljendus. Üksindus ja külmus "Invierno Porteño"s... üksindus- ja külmatunde katkestavad tugevad rütmilised löögid... "Primavera Porteños" leiame esimese armastuse. Keha ja embus. Piknik pargis. Armunud. Pärast talve sünnib linn uuesti. Puid kaunistab rohelus ja lillelõhn ujutab üle terve linna."[2]

Aastaajad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Verano Porteño" ("Buenos Airese suvi"). Kirjutatud 1965, algselt Alberto Rodríguez Muñoze näidendile "Melenita de Oro".[3] Esmaplaadistus 1972.
  2. "Otoño Porteño" ("Buenos Airese sügis"). Kirjutatud 1969. Esmaplaadistus 1969.
  3. "Primavera Porteña" ("Buenos Airese kevad"). Kirjutatud 1970, sisaldab kontrapunkti. Esmaplaadistus 1970.
  4. "Invierno Porteño" ("Buenos Airese talv"). Kirjutatud 1970. Esmaplaadistus 1970.

1996–1998 kirjutas vene helilooja Leonid Desjatnikov Piazzolla teosele uue arranžeeringu, mis tõstis esile seoses Vivaldi ja Piazzolla vahel, jagades iga osa omakorda kolmeks ning seades need sooloviiulile ja keelpilliorkestrile. Igasse ossa kaasas ta tsitaate Vivaldi teosest, kuid kuna aastaajad on põhja- ja lõunapoolkeral vahetuses, ei ühti kasutatud osade nimed (näiteks sisaldab Piazzolla "Suvi" tema seades osi Vivaldi "Talvest").

Ansambel Kremerata Baltica Gidon Kremeri juhatusel salvestas 2000. aastal plaadi "Eight Seasons" ("Kaheksa aastaaega"), kus on kõrvuti nii Vivaldi kui ka Piazzolla "Aastaajad".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Peter Arthur Clemente The Structural and Cyclical Organization of Astor Piazzolla's Las Cuatro Estaciones Portenas ProQuest
  2. Maximilano Ribichini Astor Piazzolla y "Las cuatro estaciones porteñas" Topos y Tropos
  3. Azzi, María Susanna, and Collier, Simon. "Le Grand Tango: The Life and Music of Astor Piazzolla" (New York: Oxford University Press), 2000, lk. 90.